Cmentarz rodziny Erdmann

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
leszek_smialy
Kontakt:

Cmentarz rodziny Erdmann

Post autor: leszek_smialy »

Witam niedawno natkąłem się na głaz z napisem "Cmentarz rodziny Erdmann właścicieli majątku Rygerskiego Kielary XIXw
Znajduje się on tuż nad jeziorem Kielarskim blisko źródła.
Ciekawi mnie fakt że krypty są pootwierane i puste i zaniedbane.
Swoja drogą nie chciał bym tam wpaść.
Czy macie koledzy jakieś wiadomości na ten temat ?

poprawiłem post
~Tworas
Awatar użytkownika
von der Goltz

Re: Cmętarz rodziny Erdmann

Post autor: von der Goltz »

napisane było na tabilcy "cmętarz"? :szok:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

1/ Dobra rycerskie Kielary, powstałe około połowy XIV w. obejmowały płn.-zach. stronę Jez. Kielarskiego z karczmą w Zazdrości (obecna leśniczówka) i owczarnią w Bartążku (później odrębnym majątkiem). Dwór znajdował się na wzgórzu na zach. od jeziora, gdzie obecnie prywatny dom. O samych Erdmannach nic nie wiem; prawdopodobnie objęli dobra po zaborze pruskim Warmii; w XX w. był on już w posiadaniu Penkwittów.
2/ Cmentarz zajmuje miejsce przedhistorycznego cmentarza pruskiego (charakterystyczne położenie na wzgórzu nad jeziorem); pierwotnie być ogrodzony, z furtką i aleją od strony szosy na Wutryny (w lesie widoczny nasyp), rozkradziony podobno przez robotników z Owczarni (co pozostawili Rosjanie).
3/ Głaz jest dziełem ewidentnego idioty/grupy idiotów. Cmentarz był zdewastowany, ale odkąd oznaczono niedzielnym turystom dojście do niego, jest przerażająco (a wystarczyło zasypać krypty). Podobnie dziełem idioty jest tabliczka o źródle - podobnych źródeł wokół jeziora wiele.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

to żrudło chyba już wyschło

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

leszek_smialy pisze:Witam niedawno natknołem się na głaz z napisem "Cmętarz rodziny Erdmann właścicieli majątku Rygerskiego Kielary XIXw
Znajduje sie on tuż nad jeziorem Kielarskim blisko żrudła.
Ciekawi mie fakt że krypty sa pootwierane i puste i zaniedbane.
Swoja drogą niechciał bym tam wpaść.
Czy macie koledzy jakieś wiadomości na ten temat ?
proszę moda choć tytuł wyedytować, bo przeraża :/
źródło cmentarza natknąłem mnie nie chciał
i nie czepiam się i to nic z trollowania, ale przecież nawet przeglądarki zaznaczają dziś błędy :/
Neidenburg

Re: Cmentarz rodziny Erdmann

Post autor: Neidenburg »

Witajcie,

Jestem tu nowy, ale od jakiegos czasu intresuje sie i zbieram materialy dotyczace starych po ewangelickich cmentarzach w Prusach Wschodnich. Czy moglibyscie mi podac charakterystyke wraz z lokalizacja i ocena stanu technicznego tego i innych zapomnianych przez Boga i ludzi cmentarzy ewangelickich?Bede b wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam
asdic321

Post autor: asdic321 »

meickel pisze:3/ Głaz jest dziełem ewidentnego idioty/grupy idiotów. Cmentarz był zdewastowany, ale odkąd oznaczono niedzielnym turystom dojście do niego, jest przerażająco (a wystarczyło zasypać krypty). Podobnie dziełem idioty jest tabliczka o źródle - podobnych źródeł wokół jeziora wiele.
Czy moglbys to rozwinac jakos? I czy nie spieszysz sie zanadto z sadami o ludziach? :szok:
Awatar użytkownika
zoz

Re: Cmentarz rodziny Erdmann

Post autor: zoz »

.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
meickel
Kontakt:

asdic321 pisze:
meickel pisze:3/ Głaz jest dziełem ewidentnego idioty/grupy idiotów. Cmentarz był zdewastowany, ale odkąd oznaczono niedzielnym turystom dojście do niego, jest przerażająco (a wystarczyło zasypać krypty). Podobnie dziełem idioty jest tabliczka o źródle - podobnych źródeł wokół jeziora wiele.
Czy moglbys to rozwinac jakos? I czy nie spieszysz sie zanadto z sadami o ludziach? :szok:
Co tu rozwijać? Tego, o czym ludzie nie wiedzą, nie zdewastują. Tacy są ludzie, a szczególnie tacy bywają na plaży nad Kielarskim. I wiele lat już ten głaz stoi, żeby zobaczyć, co można było przewidzieć.
Mniejsza już o źródła, niech się mieszczuch zachwyca tym jednym i tam wrzuca papierki po batonikach, zamiast snuć się po całym lesie - bo się skończy jak w Wielkopolsce: w rezerwacie co 10 m śmieć.
asdic321

Post autor: asdic321 »

meickel pisze:(...)Tego, o czym ludzie nie wiedzą, nie zdewastują.(...)
Przyznam ze lekko mnie zszokowales tym stwierdzeniem! :szok:
A moze lepiej jest edukowac ludzi, zeby na przyszlosc nie dewastowali? Bo takiemu m.in. zalozeniu sluzylo uczytelnienie cmentarza (jednak Erdmannow, nie Pannwitzow!) - jako jednego z elementow "wielowatkowej" sciezki dydaktycznej ktora tam powstala. Znam "grupe idiotow" ktora ten pomysl zrealizowala - to Nadlesnictwo Olsztyn, podobnie jak "ewidentnego idiote" ktory osobiscie na niego wpadl. Ale znam tez dobrze stan grobow sprzed oznakowania i nie bardzo rozumiem o co masz pretensje! :wstyd:
Zupelnie tez nie wiem co zlego moze wyrzadzic glaz upamietniajacy ludzi z rozbitych i spladrowanych po wojnie grobowcow ale ufam ze widok ten wstrzasa dostatecznie dzieciakami, korzystajacymi masowo (pod opieka nauczycieli) ze sciezki Nadlesnictwa. Czy naprawde uwazasz, ze wynosza one z tych lekcji zachwyt nad wandalizmem? :P
meickel
Kontakt:

asdic321 pisze:
meickel pisze:(...)Tego, o czym ludzie nie wiedzą, nie zdewastują.(...)
asdic321 pisze:Przyznam ze lekko mnie zszokowales tym stwierdzeniem! :szok:
A moze lepiej jest edukowac ludzi, zeby na przyszlosc nie dewastowali?
Zanim wyedukujesz, będzie po ptokach. Może spróbuj nauczyć ludzi dobroci dla zwierząt, pokazując każdemu na żywo, jak cierpi muszka, kiedy jej wyrywają skrzydełka. Przynajmniej pozbędziemy się muszek.
asdic321 pisze:Bo takiemu m.in. zalozeniu sluzylo uczytelnienie cmentarza (jednak Erdmannow, nie Pannwitzow!)
Jakich Pannwitzów? Ubocznie wspominałem o Penkwittach.
asdic321 pisze:Znam "grupe idiotow" ktora ten pomysl zrealizowala - to Nadlesnictwo Olsztyn
Mogłem się domyślić. Od lat obserwuję, jak gospodarują okolicznymi lasami i wiem, że są zdolni do każdej głupoty. Rozsiane po lesie zwoje drutu po młodnikach. Bagna w miejscu nieprzemyślanej wycinki (sugeruję przejść się teraz skarpą Łyny tuż za Rusią). Próchniejące kupy drewna, którego nikt nie kupuje. I absolutna służalczość wobec wspólczesnych rządowych gości w Łańsku (to na, co im pozwalają podczas polowań to jak Jaroszewicz, który strzelał do jeleni z wojskowego helikoptera).
asdic321 pisze:podobnie jak "ewidentnego idiote" ktory osobiscie na niego wpadl.
Nazwisko i adres poproszę uprzejmie. Wyślę mu prezent na Gwiazdkę.
asdic321 pisze:Ale znam tez dobrze stan grobow sprzed oznakowania i nie bardzo rozumiem o co masz pretensje! :wstyd:
Także go znam: otwarte krypty, rozbite trumny, kości, żeliwne lwie łapy, żaby, które nie mogły się wydostać na zewnątrz. Obecnie: otwarte krypty, zwały śmieci. Jest różnica?
asdic321 pisze:Zupelnie tez nie wiem co zlego moze wyrzadzic glaz upamietniajacy ludzi z rozbitych i spladrowanych po wojnie grobowcow
Tłumaczę po raz wtóry: cmentarz, który jest trudny do odnalezienia, zostanie odnaleziony przez tych, którzy go szukają. Będą wśród nich hieny, ale będą też ludzie zainteresowani historią. Do cmentarza oznakowanego dotrą wszyscy - a żeby, co pozostawiają po sobie wszyscy, wystarczy wyjść na ulicę dowolnego miasta z rana, zanim stróż zacznie sprzątać.
asdic321 pisze:ale ufam ze widok ten wstrzasa dostatecznie dzieciakami, korzystajacymi masowo (pod opieka nauczycieli) ze sciezki Nadlesnictwa. Czy naprawde uwazasz, ze wynosza one z tych lekcji zachwyt nad wandalizmem? :P
Nie wiem kim wstrząśnie widok zwałów śmieci. Jeżeli już jeden z drugim bałwan, uznał, że musi pokazać ludziom, czego nie zbudował, mógł pochować zmarłych godnie, zasypując krypty ziemią. Do tego wystarczy rozum i przyzwoitość. Więcej od ludzi nie wymagam.
ODPOWIEDZ