63 rocznica "wyzwolenia" Olsztyna
63 rocznica "wyzwolenia" Olsztyna
Witajcie,
nikt nie pamiętał i nikt nie napisał a z wczoraj na dziś mineła 63 rocznica "wyzwolenia" Olsztyna - jeśli ktoś zna jakieś ciekawe fakty lub historie związane z tematem to to jest miejsce właśnie dla niego
zapraszam i pozdrawiam
warwick
nikt nie pamiętał i nikt nie napisał a z wczoraj na dziś mineła 63 rocznica "wyzwolenia" Olsztyna - jeśli ktoś zna jakieś ciekawe fakty lub historie związane z tematem to to jest miejsce właśnie dla niego
zapraszam i pozdrawiam
warwick
A no właśnie w temacie, bo wiele osób posługuje się książką Piechockiego o tych właśnie wydarzeniach i nie wie nawet, że zawiera ona może nie tyle błędy, ale nieścisłości. Dotyczy to m.in. jednostek niemieckich, których spis znajduje się na końcu. Występuje tam 14 dywizja pancerna, ale to akurat może być błąd w druku, natomiast batalion ppanc. „Allenstein” jest mi zupełnie nie znany?? W olsztyńskim garnizonie w tym okresie znajdowała się podobna jednostka ale była to PzJagErsBtl 1.
Natomiast ciekawym źródłem są raporty 3 korpusu. Tu faktycznie możemy się dużo dowiedzieć o walkach na przedpolach i w samym Olsztynie.
To tak na początek
Natomiast ciekawym źródłem są raporty 3 korpusu. Tu faktycznie możemy się dużo dowiedzieć o walkach na przedpolach i w samym Olsztynie.
To tak na początek
Sam nie wiem czy sie cieszyc czy moze plakac w zwiazku z ta rocznica!
Ale moim skromnym zdaniem ten radosny pomnik przy aleji Pilsudskiego nalezalo by rozebrac!! No przynajmniej przeniesc w inne miejsce (nie tak reprezentacyjne)! Mimo tak zacnego autora tego pomnika (Xawery Dunikowski).Pomnik wdziecznosci Armii Radzieckiej?! Ja tam za nic wdzieczny im nie jestem! A granitowe elementy uzyte do bydowy ktore podobno pochodza z Mauzoleum Hindenburga z Tannenbergu (Stebarg) powinny wrocic na swoje miejsce. http://www.sztuka.net.pl/palio/html.run ... =387718989
Ale moim skromnym zdaniem ten radosny pomnik przy aleji Pilsudskiego nalezalo by rozebrac!! No przynajmniej przeniesc w inne miejsce (nie tak reprezentacyjne)! Mimo tak zacnego autora tego pomnika (Xawery Dunikowski).Pomnik wdziecznosci Armii Radzieckiej?! Ja tam za nic wdzieczny im nie jestem! A granitowe elementy uzyte do bydowy ktore podobno pochodza z Mauzoleum Hindenburga z Tannenbergu (Stebarg) powinny wrocic na swoje miejsce. http://www.sztuka.net.pl/palio/html.run ... =387718989
Dankemal Tannenberg miał być i był swego rodzaju przeciwwagą do innego wielkiego zwycięstwa,ktorym był nasz Grunwald więc pomysly żeby "coś wracało na swoje miejsce" [odbudowa pomika?] uwarzam za bardzo szkodliwe dla naszej ojczyzny ,ktorą jest Polska a nie Prusy[mam nadzieje dla zdecydowanej większości z nas] .
-
książką Piechockiego(...)zawiera ona może nie tyle błędy, ale nieścisłości.
Pytanie: Jakie to nieścisłości?
(...) Występuje tam 14 dywizja pancerna, ale to akurat może być błąd w druku
Pytanie: Czy błąd w druku oznacza, iż była to inna dywizja pancerna?
, natomiast batalion ppanc. „Allenstein” jest mi zupełnie nie znany??
Pytanie: Jest Ci nie znany, gdyż nie poznałeś takiego?
Pytanie: Jakie to nieścisłości?
(...) Występuje tam 14 dywizja pancerna, ale to akurat może być błąd w druku
Pytanie: Czy błąd w druku oznacza, iż była to inna dywizja pancerna?
, natomiast batalion ppanc. „Allenstein” jest mi zupełnie nie znany??
Pytanie: Jest Ci nie znany, gdyż nie poznałeś takiego?