Koło do ID ?
Koło do ID ?
W okolicach okopów potyczki Przasnyskiej wylazło koło jakby młyńskie .Leżało ponad pół metra pod ziemią a nad nim jakaś spalonka i czerwone cegły wyglądało jak jakieś palenisko . Koło około 80cm/100 cm średnicy z kamienia z obejmą metalową. Dziwnę bo wylazło w takiej głuszy że głowa mała a jest cholernie ciężkie ! Czy to młyńskie czy coś innego ? Gdyby ktoś był nim zainteresowany do ogródka nadal tam leży a jeszcze tam będę 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Koło do ID ?
Jesli srednica okolo metra to zdecydowanie kolo mlynskie a ta "spalonka" to w taki razie zapewnie ruiny wiatraka 

No może z wymiarami przesadziłem ale w granicach 70/80 cm i cegiełek czerwonych było tylko kilka nad nim i coś spalonego dookoła niego teren czysty bardziej bym na jakieś palenisko stawiał .
To tez sporo ale brzmi juz mniej "wedkarsko" (taaaka ryba!)
Jesli daloby sie jeszcze troche zjechac z rozmiarem to powiedzialbym ze jest to dolna czesc (tzw. legun) od zaren rotacyjnych. W dosc powszechnym uzyciu na wsi jeszcze w XX w.

Jesli daloby sie jeszcze troche zjechac z rozmiarem to powiedzialbym ze jest to dolna czesc (tzw. legun) od zaren rotacyjnych. W dosc powszechnym uzyciu na wsi jeszcze w XX w.

Mam podobne na działce z tym że śr.ok.50cm. Przywiozłem naście lat temu z Babięt-leżało pod płotem. Z chęcią przejmę-może kiedyś będzie okazja.
Będę w tamtym terenie przywiozęPRUSAK50 pisze:Mam podobne na działce z tym że śr.ok.50cm. Przywiozłem naście lat temu z Babięt-leżało pod płotem. Z chęcią przejmę-może kiedyś będzie okazja.

Zgadzam się z odpowiedzią asdic321 są to żarna do przemiału ziarna na mąkę.
Też takie posiadam.Pozdrawiam
Też takie posiadam.Pozdrawiam