Pomnik W. Kętrzyńskiego
- Piłsudczyk
Pomnik W. Kętrzyńskiego
Po kilku latach "wróciła" tablica na pomnik Wojciecha Kętrzyńskiego (Adalberta von Winklera) na Jarotach, w miejscu gdzie został aresztowany za próbę przewiezienia broni do Kongresówki, dla powstańców. Poprzednie tablice były z blachy (i zostały prawdopodobnie skradzione); nowa jest kamienna, szkoda tylko, że nie ma na niej wizerunku Kętrzyńskiego (na starej był). W sumie niewiele, ale cieszy, bo jakoś zżyłem się z tym miejscem (jeszcze większy sentyment mam do pomnika M. Orłowicza na Nagórkach
).

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Pomnik W. Kętrzyńskiego
Super, nie wiedzialem! Za mlodu, jeszcze w SP 28 bylem przy otwarciu poprzedniego pomnika.
Jutro melduje sie na Jarockiej!
Jutro melduje sie na Jarockiej!
- Piłsudczyk
Dla zainteresowanych
- zdjęcie poprzedniej wersji pomnika ("na olsztyńskich Jarotach w Olsztynie"
), z Gazety Olsztyńskiej sprzed kilku lat (widać tablice z blachy).

Czy ta przechodzaca pani byla az tak "niewyjsciowa"?! 

-
po co wstawiać do "GO" zdjęcie źle skadrowane i w dodatku z jakaś osobą 

-
Może to "Jadźka" była? Akurat miała wychodne... (vide: kącik humoru
).

- Piłsudczyk
Nie było aż tak źle, choć to kwestia gustu
a tak na poważnie, to jako osoba zajmująca się na co dzień prawem po prostu nie chciałem publikować na forum czyjegoś wizerunku (bo może ta Pani by sobie tego nie życzyła). W gazecie to co innego, choć zamieszczenie bez zgody też można podciągnąć pod naruszenie dóbr osobistych. Co do zdjęcia - z dawnymi tablicami chyba tylko to mam w swoich zasobach. Pozdro

a tak na poważnie, to jako osoba zajmująca się na co dzień prawem po prostu nie chciałem publikować na forum czyjegoś wizerunku (bo może ta Pani by sobie tego nie życzyła). W gazecie to co innego, choć zamieszczenie bez zgody też można podciągnąć pod naruszenie dóbr osobistych. Co do zdjęcia - z dawnymi tablicami chyba tylko to mam w swoich zasobach. Pozdro
- Piłsudczyk
Ostatnio wpadło mi w ręce zdjęcie obelisku Kętrzyńskiego po ograbieniu z tablic (na szczęście to już przeszłość
), dlatego wklejam je tutaj dla uzupełnienia tematu. Zamieszczam też fotki innego, nieco zapomnianego, olsztyńskiego pomnika M. Orłowicza - Nestora turystyki polskiej. Znajduje się on na Nagórkach, przy ulicy Jego imienia (wspominałem już o nim wcześniej). Warto korzystać, przy różnych poszukiwaniach terenowych, z "Przewodnika... " autorstwa Orłowicza.