potrzebuje informacji na temat wsi Jabłonka k/nidzicy i niedalekich okolic. Możecie się też pochwalić co w okolicy ktoś znalazł. Chcę niedługo się wybrać do dziadków mojej dziewczyny którzy tam mieszkają na pare dni i pochodzić po tamtejszych rejonach. Nie wiem czy dobry temat ale w razie czego proszę o przeniesienie pzdr
ja połowę swego życia spędziłem w Jabłonce to wieś z której wywodzi się moja rodzina. PS jak dziadki się zwą? Ja trafiłem w Jabłonce tylko kilka łusek, jeden guzik pruski urzędniczy i szeląga koronnego
pozdrawiania z nad jeziora Omulew
To co znalazłem:"XIII Korpus zablokowany pod Olsztynkiem rozpoczął odwrót już nocą z 28 na 29 sierpnia,a rankiem czołem znajdował się w Jabłonce(Jabłonken).O godz. 14.00 powrócił z Orłowa szef sztabu XIII korpusu z rozkazem Samsonowa z godz.11.00,nakazujacym"fazowe wycofywanie"się na południe w rejon Muszak(Muschaken).Zgodnie z nim XIII Korpus okrążył od zachodu jezioro Omulew(Omulew See),mijając po drodze część porzuconych taborów XV Korpusu.Pod Zimną Wodą został niespodziewanie ostrzelany przez niemieckich huzarów.Wywiązała się walka.Niemcy byli jednak zdecydowanie słabsi i przeskrzydleni."To tyle.Można dodać że Jabłonka jest niedaleko tzw.alei Rosjan(nazwa nadana przez Niemców)pochodzi od ilości wycofujących się wojsk rosyjskich z pod Olsztynka.
dzięki za interesującą wiadomość ale poszukiwanie jakichkolwiek oznaków wojsk to może sporo czasu zająć znalazłem wczoraj jedynie łuske z wklęśniętą spłonką i oznaczeniami 13 (na 12), S (na 3 i 6), 8 (na 9) i jakiś kawałek ozdoby zgniecionej ale dam ją do identyfikacji dopiero jak zgram na komputer. Może ty Prusak wiesz gdzie wychodziły jakieś naboje łuski które mogłyby mnie naprowadzić.
M4r0 pisze:dzięki za interesującą wiadomość ale poszukiwanie jakichkolwiek oznaków wojsk to może sporo czasu
Kolego to jest sport dla wytrwałych,każdy z uczestników tago forum poświęcił wiele godzin lub nawet dni nim coś konkretnego znalazł.
Tak na marginesie ta łuska którą opisałeś może być świadkiem którymi się interesujesz, Także trochę cierpliwości i trochę więcej czasu w terenie a efekty się pojawią .
Może ty Prusak wiesz gdzie wychodziły jakieś naboje łuski które mogłyby mnie naprowadzić.
Wychodzi na to że chcesz by Ci wskazać miejscówkę ale nie na tym rzecz polega .Do tego trzeba dojść samemu.Tak jak napisał Dago2-to sport dla wytrwałych.
Koledzy nie róbcie ze mnie lajka bo troszku stażu mam. Nie napisałem tego bo chciałbym odrazu coś znaleźć tylko to była moja myśl i te pytanie Prusak sorry ale nie było kierowane do ciebie I nie chodzi mi o miejscówke gdzie są zakopy i wychodzą odznaki tylko o rejon gdzie chociaż łuska wychodzi ale spoko
Dziwne podejście.Najpierw pytasz czy wiem gdzie wychodziły jakieś naboje łuski-potem piszesz że to było pytanie nie do mnie.O co tu chodzi?Czy ja jestem aż tak głupi że nie umiem czytać i nie odczytuję sensu słów? A tak dla wszystkiego żeby nie przedłużać darmo tematu-chcesz łusek to przejdź drogą od "Gawry" do Zimnej Wody(przez las)to parę łusek na pewno znajdziesz.