Bitwa pod Pasłękiem?

Lata 1799-1815
Robcio

Bitwa pod Pasłękiem?

Post autor: Robcio »

Witam. Może ktos pomoże mi w zdobyciu informacji o bitwie pod Pasłękiem.Hm, troszeczkę poczytałem , ale chyba za mało, żeby coś powiedziec o powyższym fakcie. Faktem jest że troche fantów napoleońskich wyskoczyło w pobliżu Pasłęka...ale żeby taka bitwa...Proszę o pomoc. Pozdr. Rob
Załączam mała tabelkę zdjęta z aglojęzycznej strony:

http://members.ozemail.com.au/~gkirby/nswcp3.html" onclick="window.open(this.href);return false;

10 June 1807
Battle of Prussian-Holland
Strona francuska:
IV Corps, VI Corps, Imperial Guard, Reserve Cavalry & General Salvador del Muro y Salazar, Marquis de Someruelas Spanish Div
Strona rosyjska:

6th Column-1st Guard Division-Lieutenant General Grand Duke Constantine & Russian Division of Major General Kaminskoi French

The Battle of Prussian-Holland involved 26,965 Russians (17,000 Imperial Guard) and their losses where 2,350 (588 captured) and there were 52,255 French (10,000 Imperial Guard) and they lost 3,860 troops. The French had a 2:1 advantage but it did take most the day for that advantage to take effect. Maréchal Ney's VI Corps and the Spanish cavalry did not arrive at all on the field of battle.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Re: Bitwa pod Pasłękiem?

Post autor: Manufaktura Dzika »

pod Kamińskim służył Wileński Pułk
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Przykro mi, ale dane podawane przez załączone anglojęzyczne "źródło" są zupełnie bzdurne. Nie wiadomo skąd taka data, skład i liczebność wojsk obu stron. Takie starcie NA PEWNO nie miało miejsca 10 czerwca 1807 roku, zaś wymieniane jednostki znajdowały się w zupełnie inym położeniu. Tylko częściowo sprawę może "wyjaśniać" fakt, że autor opracowania nazywa zapewne "bitwą pod Pasłękiem" walki pod Dobrym Miastem i Lidzbarkiem Warmińskim w czerwcu 1807 (bo i przyjąwszy taki wariant jesteśmy powaleni na kolana :/ ). W pobliżu Pasłęka doszło wprawdzie w 1807 do starć, jednak żadne z nich raczej nie zasługuje na miano "bitwy".
srebrny_lis

Nie jestem wystarczająco biegły w barbarzyńskiej mowie anglosaskiej, jednak kiedy tak czytam załącznik mam wrażenie, że to zupełnie fantastyczne "libretto" do gry wojennej, a nie materiał historyczny [?].
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

heh to jak książka B.Nowaczyka o powstaniu Spartakusa, koleś zastanawia się czemu zawrócił on z nad Padu, wg niego przez złą pogodę, a podpiera się jakimś kalendarzem meteorologicznym dla całej rodziny :he:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Bo to jest opis rozegranej gry wojennej :lol:
srebrny_lis

E voila! :zebek:
srebrny_lis

Jestem przeciwnikiem gier ze sztafażem "historycznym" zupełnie przeinaczających realia. Natomiast czule wspominam papierową jeszcze "Bzurę 1939", gdzie gracz reprezentujący stronę polską nie mógł bitwy wygrać; jego maksymalnym sukcesem byłoby wyprowadzenie z pułapki do Warszawy większości dowodzonych oddziałów. A odnośnie danych o wojnie 1807 r. w Prusach Wsch. uważam, że nasi wydawcy zamiast drukować różne popłuczyny mogliby wydać pełne tłumaczenia lub wznowienia klasycznych dzieł: Hopfnera, Thiersa, Lettowa-Vorbecka, Michajłowskiego-Danilewskiego... Albo np. "Dziennik..." Bennigsena czy Kamienskiego. Albo nasze prace, np. "Wojsko polskie na Pomorzu 1807" Staszewskiego.
Robcio

Post autor: Robcio »

Dzięki za rozwikłanie podanej informacji. No i jasne .... anglosasi nie mają wielkiej wiedzy o historii kampani napoleońskiej na ziemiach Warmii. Pozdr. Rob
ODPOWIEDZ