Jakiś łańcuch do ID ?
Jakiś łańcuch do ID ?
Czy to nie coś od uprzęży końskiej ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Jakiś łańcuch do ID ?
Koninka. 

To współczesne czy coś starszego na terenach 1 wojny wyszło ?
Wala się tego po polach, nie wykluczone że i w czasie I wojny elementy te był używane.
- Blacek
- Kontakt:
Dodam jedynie, iż były one używane do uprzęży w zaprzęgach. Widziałem u koni przy powozie, że hak zaczepiony był gdzieś wyżej, przez oczko zaś przechodziły lejce. Chyba po to, by się nie majtały po bokach, albo coś tak...
W użyciu do eleganckich zaprzęgów są conajmniej od XIX wieku.
Przy rzędzie wierzchowym nigdy tego nie widziałem.
W użyciu do eleganckich zaprzęgów są conajmniej od XIX wieku.
Przy rzędzie wierzchowym nigdy tego nie widziałem.

Dzięki za ID koledzy gdzieś już coś takiego też widziałem na forach dlatego podchodziło mi to pod koninę 

Witam
Po mojemu jest to okucie od szabli.
navigator pisze:Witam
To pokaż mi to okucie szabli na zdjęciach.

- von der Goltz
dzisiaj znalazlem takie samo kółko te podwójne, mi tez wydaje sie, ze to od uprzezy konskiej
- Blacek
- Kontakt:
Znaczy - do upadłego będę pozostawał przy tym, co widziały moje oczy i co mam na ścianie.
To je koninaaaaaaaa!!! Ale żenią takie na Alle... jako okucia - to bardziej kręci.
Na szblę nie da się założyć bo ta ma ostrogę, owal jest zbyt szeroki i wyoblony we wnętrzu.
Jak komu się uda zamontować toto bez ingerencji w strukturę szabli, czy okucia - wysyłam (jejbohu) środki na 1/2 l C2H5OH
To je koninaaaaaaaa!!! Ale żenią takie na Alle... jako okucia - to bardziej kręci.
Na szblę nie da się założyć bo ta ma ostrogę, owal jest zbyt szeroki i wyoblony we wnętrzu.
Jak komu się uda zamontować toto bez ingerencji w strukturę szabli, czy okucia - wysyłam (jejbohu) środki na 1/2 l C2H5OH

To zdjęcie powinno rozwiać wszelkie wątpliwości co do tego znaleziska .
Wzór ogólno europejski , z drobnymi modyfikacjami, typu łańcuszek bądż skóra.
Zdjęcie zrobiłem w powozowni pałacu Schonbrunn.Drugiego dokładniejszego, nie zdążyłem zrobić, bowiem w moją stronę ruszył z kopyta słusznej postury gość z miną kojarzoną z facetami, którzy w latach 40-tych paradowali w czarnych mundurach. Ratując życie i aparat(a może odwrotnie), nie zaryzykowałem.

Ja też twierdzę że ewidentna konina kwestia tylko jaki to okres 

- Blacek
- Kontakt:
Może materiał mógłby zasugerować okres. Wszystkie znane mi podobne detale są alpakowe (nowe srebro, biały metal). Wydaje mi się, że ten stop osiągnął popularność w latach międzywojennych i tak trwa do dzisiaj. Wtedy datowałbym - od I wojny do II (napewno nie PRL)
Jeśli zaś wykonany jest z brązu, czy mosiądzu - można przypuszczać, że może być starszy nie dalej jednak niż XVIIIw. Swoją drogą cenne, a bohaterskie zdjęcie pokazuje także inne śliczności nad którymi może przyjdzie nam się kiedyś biedzić (oby!!!).
Jeśli zaś wykonany jest z brązu, czy mosiądzu - można przypuszczać, że może być starszy nie dalej jednak niż XVIIIw. Swoją drogą cenne, a bohaterskie zdjęcie pokazuje także inne śliczności nad którymi może przyjdzie nam się kiedyś biedzić (oby!!!).