Jakieś blaszki z literami!!
Jakieś blaszki z literami!!
Witam!!Znajomy trafił w okolicach Głogowa w miejscu potyczki II wojennej pęk cynkowych blaszek na których były widoczne jak na foto litery:"A" I "U".Wymiary:32x32 mm.Do czego mogły one służyć??Pozdrawiam!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Blacek
- Kontakt:
Re: Jakieś blaszki z literami!!
Tak patrzę i patrzę. Nic mądrego do głowy nie przychodzi
. Myślę jednak sobie, iż mogłyby to być literki do redagowania tekstu (taki "mały drukarz"), ale po "U" jest kropka, więc chiba nie. Może wycięto żetony z gotowego tekstu? A istniejące już litery wykorzystano do oznaczeń. Widać po sposobie wykończenia, że blaszki robione były na szybką potrzebę 

Co ciekawe tych blaszek było kilkanaście złączonych drutem ale tylko z tymi dwoma literami.To mnie najbardziej zastanawia.Pozdro!
- Blacek
- Kontakt:
To mogłoby znaczyć, że albo litery popadły przypadkowo na materiale, albo nie zdążono namalować reszty. Ciekawe, ciekawe.
moijim zdaniem to byl napis jakis pociety na takie kawaleczki mugl sluzyc po tem do jakiejs zabawy ukladanki jakiegos wyrazu
- von der Goltz
a ja tak patrze i se mysle, ze byc moze blaszki te mogly byc wykorzystywane do segregowania ludzi: Ty masz blaszke A to jestes A Ty masz blaszke U to jestes U (nie wiem, moze w jakims lazarecie? podczas manewrow?)
a ja to jeszcze ras stawiam na napis pociety jakis
Krystian ,znasz może jakis wyraz składający się tylko z liter "U" i "A"?Bo ja nie 

Brakuje jeszcze "D" na początku, i "P" pomiędzy 

tylko to moze byc czesc pocietego wyrazu
Nie rozumiesz Krystian, że w pęku nanizane na drut były tylko te dwie litery(po kilka sztuk kazdej z nich) - nie było innych.W pobliżu też ich nie było - to niestety całkowicie wyklucza Twoją teorię.Dużo bardziej prawdopodobna jest wersja Von Der Goltza.Pozdrawiam!
a moze i racja