Połówka do id
- wojtes1200
Połówka do id
proszę o id wyszło w środku lasu gdzie nie było żadnych sygnałów. 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Połówka do id
Wygląda na siekańca i jeśli się nie myle to powinien trafić do muzeum. Miki podaj wymiary i zrób lepsze fotki będzię łatwiej o info 

tak to siekaniec - spróbuj poszukać tutaj http://cybernumis.homestead.com/Page20A ... COINS.html albo daj lepsze foto ( lepsze foto to daj tak czy siak
)
pozdr.warwick

pozdr.warwick
- wojtes1200
Pokombinuje zrobić lepsze fotki telefonem i podam wymiary, jak za bardzo nie wyjdą to jutro po robocie zrobie fotke aparatem siostry.Ale jeśli się okaże że to siekaniec to Romek gwarantuje ci że znajdzie swoje miejsce tam gdzie powinien,czyli w muzeum.
to siekaniec z dirchama
- wojtes1200
A czy może ktoś określić wiekowość znaleziska.
A moze!
Choc do tego przydalyby sie lepsze zdjecia...
Ale wstepnie jest to polowka dirhema z czasow dynastii abbasydow, rzadzacej kalifatem Bagdadu - wybita u schyłku VIII lub w 1 pol IX wieku
A gdzie mniej wiecej lezy ten las?

Ale wstepnie jest to polowka dirhema z czasow dynastii abbasydow, rzadzacej kalifatem Bagdadu - wybita u schyłku VIII lub w 1 pol IX wieku

A gdzie mniej wiecej lezy ten las?

ascid321 myślisz że może to być mały kawałek większej całości.asdic321 pisze: A gdzie mniej wiecej lezy ten las?
Powodzenia!
ps: Jak ogólnie się przedstawia sytuacja znalezisk "skarbów siekańcowych" na terenie Warmii i Mazur?
Kris, takie znalezisko to ZAWSZE jest kawalek wiekszej calosci (choc nie koniecznie zwiazanej akurat z miejscem podjecia konkretnej monety)
A pytajac na "ogolnym" o las, mialem na mysli tez raczej okreslenie ogolne - okolice ktorej miejscowosci
"Worek z dirhemami" w naszym regionie rozwiazal sie jakies trzy lata temu, podczas wykopalisk w olsztynskim Lesie Miejskim, kiedy to koledzy z Forum (i nie tylko) pomogli znalezc trzy sztuki - w tym jeden caly. I od tego czasu co rok przybywa informacji ale o "skarbach siekancowych" jeszcze trudno mowic
No chyba ze liczyc Allegro - dobry rok temu bylo tam ladne znalezisko gromadne - ponoc z naszych terenow... 

"Worek z dirhemami" w naszym regionie rozwiazal sie jakies trzy lata temu, podczas wykopalisk w olsztynskim Lesie Miejskim, kiedy to koledzy z Forum (i nie tylko) pomogli znalezc trzy sztuki - w tym jeden caly. I od tego czasu co rok przybywa informacji ale o "skarbach siekancowych" jeszcze trudno mowic

ascid321 a starsze znaleziska już udokumentowane?Oczywiście chodzi mi o "skarb siekańcowy" składający się z większej ilości monet i ozdób.
- wojtes1200
Panowie niedługo się o tym dowiecie,przez kolege gilgina mam się skontaktować z osobą (szczerze mó wiąc sam nie wiem jeszcze z kim) której dam znalezisko i znajdzie ono miejsce tam gdzie powinno.miejsce też dokładnie pokaże, wiedze mają większą i sprzęt lepszy to może da się coś z ziemi wydobyć, może to nie była kropla w morzu i coś jeszcze wyjdzie . Ja nie będę uprzedzał faktów i pierwszy który dowie się o miejscu będzie osoba z którą mam się skontaktować.W jego interesie będzie podzielenie się tym na forum.Moim zadaniem jest przekazanie znaleziska i wskazanie miejsca.Cieszy jedno że w jakimś małym procencie człowiek będzie miał wkład do historii warmii i mazur .pozdrawiam 

Wielki szacun dla Ciebie kolego.................................................
Troche tego bylo ale to znaleziska glownie z XIX i 1 pol. XX w. Istnieje do nich dosc bogata literatura, z najciekawszych (i najlatwiej dostepnych) pozycji przede wszystkim:KRIS pisze:ascid321 a starsze znaleziska już udokumentowane?Oczywiście chodzi mi o "skarb siekańcowy" składający się z większej ilości monet i ozdób.
- M. Gumowski, Moneta arabska w Polsce w IX i X wieku, Zapiski Historyczne XXIV, z. 1, 1959, s. 7-61.
- R. Kiersnowski, Wczesnośredniowieczne skarby srebrne z Warmii i Mazur, [w:] Wczesnośredniowieczne skarby srebrne z Małopolski, Śląska, Warmii i Mazur, Polskie Skarby Wczesnośredniowieczne. Inwentarze IV, Polskie Badania Archeologiczne 12, Wrocław-Warszawa-Kraków 1966, s. 67-78.
- wojtes1200
Jak obiecywałem,wrzucam trochę lepsze fotki.We wtorek siekaniec zmieni właściciela.Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- wojtes1200
Oczywiście chodzi mi o muzeum.Chyba że po lepszych fotkach okaze się że to nie to .