Ceramika do ID
Ceramika do ID
Setki takich kawałków, na dużej powierzchni, leżało na polu po którym dzisiaj łaziłem, zebrałem kilka z nich do identyfikacji. Czy ceramika ta jest współczesna, czy o wiele starsza?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki za identyfikację, właśnie na Twój głos liczyłem! 
To nie wieś. To poletko w Górowie. Zazwyczaj nie spotykam ceramiki, a jej spora ilość na tym polu mnie zaciekawiła. Aż ludzie się samochodami zatrzymywali i obserwowali co za skorupy ten durak zbiera

To nie wieś. To poletko w Górowie. Zazwyczaj nie spotykam ceramiki, a jej spora ilość na tym polu mnie zaciekawiła. Aż ludzie się samochodami zatrzymywali i obserwowali co za skorupy ten durak zbiera

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2009, 17:08 przez DAMIAN, łącznie zmieniany 1 raz.
moje powiedzenie odnosi się raczej do starych wysypisk śmieciasdic321 pisze:Niby tak, niemniej w drugim wierszu warto od razu dodac:DAMIAN pisze:No bardzo mądre powiedzenie!Frozzer pisze:jest takie powiedzenie, gdzie skorupy tam są łupy
ale latwo zmoczyc dupy!![]()
Miejsca wystepowania skorup sa z reguly wpisane do rejestru jako stanowiska archeologiczne...

a ten kto kopie na stanowiskach, jest sam sobie winien
- Blacek
- Kontakt:
Re: Ceramika do ID
Gdy kopali rów pod kabel zasilający latarnie w parku za szpitalem rehabilitacyjnym naprzeciw remizy OSP wyszło z ziemi sporo skorupek, ale kto je wtedy zbierał. W rzeczce Kamiennej na prawo od g. Napoleona (wkierunku gdzie płynie ku młynówce. W nurcie u podnóża stoku góry na której rósł stary, bukowy las (wycięli go dranie!) znajdowałem grube - ok 10mm skorupy zdobione w jodełkę, glina była pomieszana z połyskujacymi drobinami. Warto by przejść się Kamienną do Młynówki - wrażenia niezapomniane, nogi umyte, a może jeszcze co będzie. Pozdro!!!
Te skorupki właśnie z tego rejonu.Nadal ich od groma leży na polu u Kuźmiaka zaraz przy szpitalnym parku.Blacek pisze:Gdy kopali rów pod kabel zasilający latarnie w parku za szpitalem rehabilitacyjnym naprzeciw remizy OSP wyszło z ziemi sporo skorupek, ale kto je wtedy zbierał.

- Blacek
- Kontakt:
(Spaprałem odpowiedź - próbuję drugi raz
)
Wygląda na to, iż wreszcie mamy lokalizację "wsi miejskiej" o którą pyta A. Fischer. Musiała zatem znajdować się za Dolną Bramą, młynem oraz foluszem, gdzie jest przestronnie, płsko i dużo wody (dzisiejsza Lidzbarska i Olsztyńska).
Na mojej stronce (blacek.w.interia.pl) mam opis awantur napoleonskich w Landsbergu, a także rozpocząłem pisanie wspomnień (wykopaliska, miejsca, ludzie legendy). Np pod ulicą koło liceum wykopano kiedyś sklepienie "tunelu", które są reliktami mostu nad fosą (była od stawu do młynówki w parku).

Wygląda na to, iż wreszcie mamy lokalizację "wsi miejskiej" o którą pyta A. Fischer. Musiała zatem znajdować się za Dolną Bramą, młynem oraz foluszem, gdzie jest przestronnie, płsko i dużo wody (dzisiejsza Lidzbarska i Olsztyńska).
Na mojej stronce (blacek.w.interia.pl) mam opis awantur napoleonskich w Landsbergu, a także rozpocząłem pisanie wspomnień (wykopaliska, miejsca, ludzie legendy). Np pod ulicą koło liceum wykopano kiedyś sklepienie "tunelu", które są reliktami mostu nad fosą (była od stawu do młynówki w parku).