Igła ?
Igła ?
Witam serdecznie
Prosiłbym o ID tejże igły. Ma ona wymiar około 6 cm i płaskie zakończenie. Znaleziona na obozowisku rosyjskim (okres napoleoński). Materiał to mosiądz. Jakieś pomysły/domysły ?
Pozdrawiam
Prosiłbym o ID tejże igły. Ma ona wymiar około 6 cm i płaskie zakończenie. Znaleziona na obozowisku rosyjskim (okres napoleoński). Materiał to mosiądz. Jakieś pomysły/domysły ?
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Może to być szydło do przebijania skóry, rzecz przydatna gdy chce się naprawić np. skórzaną ładownicę albo buty, nie służyła do szycia a do robienia otworów np. na zaczepy emblematu, to chyba jedyne wytłumaczenie dla tego przedmiotu jeżeli przyjąć że jest związana z obozowiskiem a nie późniejsza lub wcześniejsza, pozdrawiam.
Re: Igła ?
Dzisiaj kolejne szydełko z tego samego miejsca (to już trzecie na tym samym obozowisku), te trafione przez kumpla, ale jest już moje. 

Szydło to nie jest. To zapewne jest szpila, którą wtykano w ucho jakiegoś oporządzenia. rodzaj zapięcia, coś podobnego, tyle że węższe, stosowano do spinania materiałów.
Moim zdaniem ten przedmiot pasował by na szydło, szerszy koniec jest tak zbudowany że świetnie leży w palcach i kciuk świetnie stawia mu opór... 

Trzymajac toto w palcach nigdy nie przebijesz grubej skory!
Jesli to szydlo, to plaski koniec musial byc umocowany w jakiejs oprawie. Inaczej latwiej byloby przedziurawic tym wlasna reke niz obrabiany material! 

Kurcze jeszcze nie próbowałem.asdic321 pisze:Trzymajac toto w palcach nigdy nie przebijesz grubej skory!

A ja bym sie upieral - jesli cos wyglada jak kon, najczesciej jest koniem!DAMIAN pisze: (...)Nie upieram się przy tym szydle.(...)

Wedlug mnie szydla jak malowanie, chcialem tylko zwrocic Twoja uwage ze bez oprawy trudno czyms takim pracowac!