Zdjęcia a jest ich 8, zostały znalezione w miejscowości Wodźki niedaleko Hodyszewa na Podlasiu prawdobodobnie we wrześniu 1939 roku. Okoliczności znalezienia nie są jasne ale nie wykluczone, że były znalezione w paczce czy tobołku zawierającym więcej rzeczy.
Na kilku zdjęciach widnieje ta sama osoba - młody żołnierz/kawalerzysta, kapral lub starszy kapral. Nie wiemy kim był i czy to do niego należała zgubiona paczka czy tobołek.
Zdjęcie "Z plecaka 1939r.004" przedstawia grupę żołnierzy i znawca z jednego z for poświęconych polskiej kawalerii ropoznał mundur pierwszej osoby po lewej na zdjęciu. Wg znawcy jest to mundur 1 Pułku Szwoleżerów Józefa Piłsudskiego.
Na innym zdjęciu widać dwóch kawalerzystów pozujących w podkoszulkach i ostrogach przy butach. Pewnie w koszarach.
Z tyłu widać konie.
Chodzi oczywiście o rozpoznanie miejsc i mundurów i być może, w dalszej kolejności, osób.
Zdjęcia te zostały opublikowane pierwszy raz kilka tygodni temu na "Sercu Mazur". Od roku 1946 przebywały w Mor
gu w albumie rodzinnym ludzi, którzy w roku 1946 przeprowadzili się do Morąga ze wspomianej miejscowości Wodźki.
Podpis "Z plecaka" odnosi się do wcześniejszej ale nieprawdziwej wersji odnalezienia zdjęć przy zabitym pilocie.
Osoba, która przekazała mi te zdjęcia w celu ich opublikowania skontaktowała się z krewnymi i potem skorygowała historię o lotniku. Została tylko paczka znaleziona w małej wiosce a w niej zdjęcia.
Zdjęcia znalezione na Podlasiu w roku 1939
Zdjęcia znalezione na Podlasiu w roku 1939
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Zdjęcia znalezione na Podlasiu w roku 1939
Zwrocilem uwage na szczegoly ktore podales czyli identyfikacja jednego z mundorow.1 pulk dzialal glownie na terenie dzisiejszego Podlasia i Bialorusi.Mogl stacjonowac w koszarach w Warszawie przy 29 Listopada.Z drugiej strony masc koni w tym pulku nie odpowiada tym koniom ze zdjecia.Trzeba porownac wyglad budynkow ze zdjec z budynkami starych koszar rosyjskich w Polsce Polnocno - Wschodniej(mysle ze Lomza ,Radzyn Podlaski ,Modlin,Suwalki,Chelm,Ostrow Maz.,Zegrze,Osowiec,Ostroleka Wojciechowice ,Ciechanow,Brzesc i inne).Napisalem rosyjskich bo tak mi sie kojarzy ten typ murow i drzwi w budynku widocznym na zdjeciu.Sam sluzylem w wojsku i mieszkalem w starych koszarach gdzie miescily sie kiedys stajnie.Na innej fotografii sa zabudowania wiejskie wg.typowe dla Podlasia(moze Puszcza Biala ) ale blizej strony kurpiowskiej(okiennice,wykonczenie szczytu budynku).Plot identyczny mialem u siebie z ciosanych siekiera kiedys zerdzi swierkowych,piekny nieregularny i jakze trwaly laczony jeszcze na gwozdzie z drutu bo nie bylo prawdziwych gwozdzi.Gdyby udalo sie zidentyfikowac zegarek na rece tego po lewej (wyraznie ciemniejsza tarcza , moze jakis wojskowy).Zdjecia nie musza pochodzic wszystkie z jednego miejsca.Dacowka na jednym budynku cementowa ,tania i nietrwala pochodzi raczej z obszaru gdzie nie bylo typowych cegielni gdzie wypalano ceramiczna dachowke.
Sa to ladne stare zdjecia ze spotkan przyjaciol lub rodziny o silnych tradycjach wojskowych. Ubior kobiet moim zdaniem tez typowy dla terenow Polskich (Podlasie moze Bialystok).
Sa to ladne stare zdjecia ze spotkan przyjaciol lub rodziny o silnych tradycjach wojskowych. Ubior kobiet moim zdaniem tez typowy dla terenow Polskich (Podlasie moze Bialystok).
Dzięki za tą szczegółową analizę.
Ja też myślałem o północno-wschodnim terenie ale Kresy Wschodnie też można czy powinno się brać pod uwagę.
Jest kilka stron internetowych poświęconych poszczególnym jednostkom kawalerii z powyższych terenów . Tam muszę również dotrzeć.
Ja też myślałem o północno-wschodnim terenie ale Kresy Wschodnie też można czy powinno się brać pod uwagę.
Jest kilka stron internetowych poświęconych poszczególnym jednostkom kawalerii z powyższych terenów . Tam muszę również dotrzeć.
Moze i kresy bo jeden dom drewniany jest obity deskami w pionie,to raczej ubozsze wykonczenie.Popros kogos o identyfikacje mundorow.Te koszaary raczej trudno bedzie znalezc w takim stanie ale probuj. Niedawno na ebayu byly zdjecia z kresow .Jest duzo roboty.Nie poddawaj sie.