Fanty z powiatu olsztyńskiego 1945

Wszystko co związane z eksploracją
Radziej

Post autor: Radziej »

Witam!
Ja dość dużo kopałem w Słupach,choć nie ja znalazłem najciekawsze fanty. Dużo o Słupach może napisać Frozz.
Co do fantów-wspomniana szabelka padła moim łupem.Była to szaszka.
Wyszła też klamra z okresu Republiki i totalny węgorz mauser'a k98.
Trafiłem też magazynek do G43 z ammo w środku,kilka "szyszek" i innych pierdółek. Byłem tam raz w tym sezonie-teren zryty już na maxa tylko kleszczy bez liku.
Jakby ktoś chciał to powiem gdzie i jak i co wychodziło.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

Radziej to twoje fanty mam na stronie?? Bo trochę mi się już pomyliło kto jest kto?? Jak możesz wstawić foty ciekawszych fantów tu to będzie git! Nie chodzi mi też o konkretne wskazanie miejsca, hasło Słupy wystarczy mi w zupełności. 8)
A tak na marginesie to większość fantów Frozera z tego rejonu to chyba jest w moim posiadaniu :P przekazał mi celem gromadzenia pamiątek po walkach w powiecie.
Jeszcze raz wielkie dzięki Frozz!!
Radziej

Witam!
Przejrzałem stronkę i faktycznie kilka moich trafień na niej sie znalazło. Niestety nie mam fotek-wszystkie te znajdki od dawna do mnie nie należą. Nie opuściły jednak Słup i z tego co wiem-jest im tam dobrze :o Zgryzik powinien dysponować fotkami.Co do Słup - kopałem zarówno przed Słupami,jak i na krzyżówce. Na krzyżówce bardzo dużo niewybuchów. W sumie to dzięki Słupom kopię do dziś,choć niekoniecznie militarkę... Sentymencik :lol:
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

pancer - przegladalem ostatnio jeszcze klamoty i znalazlem pare gratow z tych terenow. finke HJ, centralke radiostacyjna z jagdpanthery itp.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Frozzer nie mam pytań :o
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Obiecana centralka z niemieckiego tanka - od Frozzera
Obrazek
Obrazek

Podobno każdy czołg miał coś takiego u siebie, więc ciężko określić z jakiego konkretnie typu tanka jest? :cry:
Frozzer
Kontakt:

obok była znaleziona łuska od działa - w które był wyposażane tylko Nashorny, jagdpanthery i tygrysy królewskie
więc to coś od tego
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

To teraz trzeba ustalic jaka bestia krazyla w tej okolicy w 1945... :P Panzer24 to raczej twoj konik :D Pozdrawiam fajny fanik szkoda ze bez flakow :(
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

No mam kilka propozycji co do sprzętu, ale cieszy mnie, że jest jakaś część pancerna z powiatu w moim posiadaniu :)
A może ktoś ma foty z resztek tego co pozostało z Jaga w Jonkowie?? Może 2A??
Frozzer
Kontakt:

panzer - a moze chcesz pojechac do jonkowa i sam zrobic zdjecia :)
kiedy zjezdzasz do olsztyna nastepnym razem?
Awatar użytkownika
Mor

Post autor: Mor »

Widze, że okolice Słup juz prawie każdy z Was odwiedził :) Można powiedzieć, że to prawdziwe eldorado na militarke. Mieszkałem tam kilkanaście lat i jak większość dzieciaków przeszukiwałem namiętnie wysadzisko nad jeziorem. Niezapomniana frajda, dziesiatki rodzajów łusek, duża różnorodność amunicji i drobnych części od broni. Kolega Zgryzik (szukalismy wspolnie pare lat) będący zdecydowanie wiekszym pasjonatem wszelkiej masci militariow ma niemaly zbior roznych fantów z tych okolic. Sprobuje mu zarzucic linka do forum to moze wrzuci pare fotek jak bedzie mial czas i ochote.... chociaż widzę Panzer24, że aktualnie masz już na stronie kilka naszych wspólnych fantów ale to jeszcze mało ;)

Ja już dawno zraziłem się do tych okolic, głownie przez to, że bardzo obfitują w niewypały. Zdarzały się sytuacje w których np. znajdywało się katiusze wykopane z ziemi i oparte o drzewa. Pociski moździerzowe czy granaty to już norma :(

Poniżej zrobiłem mini mapkę. Teren wyjątkowo ciekawy, czesany namiętnie przez wiele osób. Czerwona kropką oznaczone miejsce gdzie według relacji kilku osób (będących tu w 1945 roku) stał "wielki" czołg... dwie czy trzy osoby twierdziły, że na pewno był to Tygrys.
Przebieranka czołgisty to po prostu czaszki z czapy (Panzer24 ma je na stronie), kilkadziesiat monet, guziki itp.
W miejscu gdzie napisałem działko przeciwlotnicze wyszło pare łusek od flaka, było też pare silnych sygnałów w wodzie, których nie sprawdziliśmy (dookoła wiele niewypałów). Konkretnie tym kawałkiem brzegu zainteresował nas przypadkowo spotkany dziadek, który tamtedy przejezdzal i co ciekawe sam nas zagadał. Opowiedział ciekawa historie o tym co tu było i jak razem ze swoim ojcem zabrali z trupow (obsluga dzialka) ubranie, buty itp.

Obrazek

Oczywiscie to maly wycinek tego ogromnego i obfitego terenu na północ Słup. Chociaż wiele przepieknych rzeczy wyszlo takze przed Słupami... ale to juz nie bede pokazywał gdzie bo się jeszcze kolega Radziej na mnie obrazi ;)
Również mam sentyment do tych terenow ale moje upodobania poszly zdecydowanie w kierunku drobnicy :)

Pozdrawiam serdecznie
Radziej

Heheh śmiało możesz pokazywać Mor,nie obrażę się ;) Takie ładne mapki Ci wychodzą :)
Pozdrawiam!

Ps.Może kiedyś jakieś wspólne monetobranie?
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

No coś konkretnego w temacie - Mor. Przyznam, że byłem tu 4-5 razy i większość się potwierdza, a w szczególności linia zajmowana przez HJ. Potem ze względu na schodzony teren, jak i wspomniane przez Ciebie niewypały zostawiana na widoku przez innych, darowałem sobie to miejsce.
Jak byś miał chwilę to wrzuć inne foty.
karolina

Post autor: karolina »

Oto kilka fotek z przed tygodnia -las miejski,dziś słupy....
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Trafiło się też kilka pocisków,ale bezpiecznie spoczeły w głębokiej wodzie.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 19:50 przez karolina, łącznie zmieniany 1 raz.
Frozzer
Kontakt:

blaszki wybite?
ODPOWIEDZ