Działania wojenne w okolicach Kanału Mazurskiego.
Działania wojenne w okolicach Kanału Mazurskiego.
Witam. Byłe dzisiaj świadkiem rozmowy, gdzie jedna z osób opowiadała o wielu trupach żołnierzy niemieckich, które widziała po przyjeździe i osiedleniu się tutaj po zakończeniu wojny. Są to obecnie tereny przygraniczne, okolice wsi Bajory, Brzeźnica, Kałki. Wcześniej słyszałem o znajdowaniu egzemplarzy broni, amunicji, wyposażenia. Nie wiem czy to tylko plotki, czy może są podstawy aby sądzić, że coś tam się działo. Proszę o weryfikację.
Re: Działania wojenne w okolicach Kanału Mazurskiego.
W książce majora Dieckerta i gen.Grossmanna "Der Kampf um Ostpreussen", przeczytałem, że w okolicach Kanału Mazurskiego walczyła 50 Dywizja Piechoty(50 Infaterie-Division). Czy ktoś z Was ma dokładniejsze informacje o tych walkach? Podobno jeszcze 30 lat temu, idąc wzdłuż kanału, można było zobaczyć wiele grobów z okresu wojny(na mogiłach stały drewniane krzyże z napisami w języku niemieckim), a na pobliskich skupach złomu pełno było różnego rodzaju broni i amunicji w specjalnie przygotowanych boksach.
Witam
W zasadzie nie napisałeś nic nowego, po wojnie wszędzie było pełno i trupów i broni. Niestety podane przez Ciebie pozycje są dzisiaj raczej informacją dla początkujących historyków, bo nie dają pełnego, szczegółowego obrazu walk. A nad kanałem walczyła 21 dywizja piechoty, a nie 50.
Pozdrawiam
W zasadzie nie napisałeś nic nowego, po wojnie wszędzie było pełno i trupów i broni. Niestety podane przez Ciebie pozycje są dzisiaj raczej informacją dla początkujących historyków, bo nie dają pełnego, szczegółowego obrazu walk. A nad kanałem walczyła 21 dywizja piechoty, a nie 50.
Pozdrawiam
Witam, prosiłbym o więcej konkretów, ew.jakieś wskazówki gdzie ich szukać.To o czym wcześniej pisałem opieram jedynie na relacjach świadków i osób miejscowych, dlatego prosiłem o weryfikację.Co do informacji z książki: czy mam je traktować jako nieprawdziwe?
Informacje z książek są z pewnością relacjami prawdziwymi , ciężko dyskutować z Grossmannem, który brał bezpośredni udział w walkach. Jednak są one mało szczegółowe, bo z punktu armii lub korpusu. A najbardziej wiarygodny obraz walk daje szczebel kompanii, batalionu lub przynajmniej pułku. W tych książkach tego nie ma – niestety.
Na jaki temat potrzebujesz wskazówek – szukanie grobów?? Bo nie rozumiem.
pozdrawiam
Na jaki temat potrzebujesz wskazówek – szukanie grobów?? Bo nie rozumiem.
pozdrawiam
Nie no hieną cmentarną to ja nie jestem, zresztą wiem mniej więcej gdzie te groby się znajdują, chodzi mi o dane dotyczące przebiegu ewentualnych walk na interesującym mnie odcinku.
Wyszła swego czasu książka o 21 DP. Jest tam sporo ciekawych informacji - polecam.