X-terra 70 czy Fisher F5

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
luki_nni

X-terra 70 czy Fisher F5

Post autor: luki_nni »

Witam jako że czas zmiany wykrywki a Fisher F75 zostal sprzątnięty mi z przed nosa musze kupić coś innego i wybór padł na te dwa. Co lepiej kupić

2,5 roczną X-terre 70 czy
nowego Fishera F5?
Awatar użytkownika
magikuk

Re: X-terra 70 czy Fisher F5

Post autor: magikuk »

Bierz X-terre. Znacznie lepszy wykrywacz z większymi mozliwosciami.
W zaleznosci co chcesz kopac ,masz do wyboru trzy cewki .
Niska czestotliwosc - na militarke
Standartowa cewka - uniwersalna , po trochu na wszystko.
Wysoka czestotliwosc - na cienkie sredniowieczne monetki.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

Witam,
to że X70 jest mocniejsza od F5 nie ulega wątpliwości - już sama różnica w cenie jest jakąś tam wskazówką, ale do rzeczy ...
przeglądając dość regularnie różne fora tematyczne dochodzę do wniosku, że xterra ma (moim zdaniem ) dwie poważne niedoróbki... właściwie tyczy się to całej serii xterra:
po pierwsze - urywające się uszy od cewek - ponoć jest to wada materiałowa i cewki ( jeśli pęknięcie nie wskazuje na winę użytkownika) są wymieniane na gwarancji, ale przy sprzęcie 2,5 rocznym gwarancji już raczej nie ma więc trzeba uważać... ostatnio na forum proscan'a widziałem połamane uszy sondy od xterry które były puste w środku :szok: - sam proscan się zdziwił więc coś musi być na rzeczy...
po drugie - padająca folia od klawiatury - usterka nagminna i ciężka do naprawy - zazwyczaj kończy się wymianą foli a przy tym warto pamiętać, że jedyny autoryzowany dostęp do części Minelab'a w Polsce ma Viking więc może nie być tanio.

X70 to bardzo fajny i uniwersalny sprzęt nie mniej jednak przed kupnem dobrze go przetestuj i poznaj jego historie ( jak był użytkowany, gdzie kupiony itp, itd...)

pozdr.warwick
weje

Post autor: weje »

przeszło 2 lata mam x70 i o tym co napisał warwick dowiedziałem się chwilę temu. nic mi się nie odkleiło ani nie odpadło. w pierwszym roku wykrywacz często był wykorzystywany. deszcz, śnieg nic mnie nie powstrzymywało ................ skończyło się naprawą hehehehe. jestem bardzo zadowolony. mam cewkę standardową i pewnie dlatego cienkie sreberka widuję sporadycznie. chyba bym sie bał używaną kupić z takim stażem. może inni posiadacze x70 się wypowiedzą na temat swoich problemów ze sprzętem, jeśli takowe były.
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

może uściślę : to o czym napisałem nie nie tyczy się 100% wykrywaczy serii xterra - za to są to uszkodzenia o których czytam najczęściej w kontekście tego modelu

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
luki_nni

dzięki panowie za wypowiedzi. Dlatego że była wystawiona na allegro i nijak nie było możliwości przetestowania jej w terenie darowałem sobie ją ale biore pod uwage wasze spostrzeżenia i szukam nadal czegoś godnego uwagi. Codziennie wertuje fora w poszukiwaniu info o Fisherku F5 by przekonać sie do niego
Awatar użytkownika
luki_nni

panowie jakies propozycje do wydania jest około 1800
weje

Post autor: weje »

weź na raty x-terre 705
Awatar użytkownika
tom75

Post autor: tom75 »

Kuple chwalą sobie x-70 nie zmienia to faktu poświęcają każdą wolną chwile na poszukiwania wtedy są wyniki.
babulin2002

Post autor: babulin2002 »

mi udalo sie kupic paromiesiecznego sovereigna gt w super stanie za 444 euro ne ebayu, jak dobrze poszukac to w koncu sie cos znajdzie. oczywiscie kwestia gustu czy ktois chce miec display itp, ja bym mojego gt na nic nie zamienil i uwielbiam jego prostote obslugi polaczona z super technologia. powodzenia w zakupach !
dago2

Post autor: dago2 »

Zgadzam się z warwickiem pod względem lichości uszu od sondy xterry. Problem ten dosięgnął mojej 30 i kumpla 70.
pozdro
Awatar użytkownika
luki_nni

temat do zamknięcia kupiłem Teknetics OMEGA 8000 from USA ;) niebawem zapodam testy
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

to mi sie rodzi takie pytanie: omega wyszla taniej niz f5?

no i czekam niecierpliwie na testy (pada deszcz, wiec huura moze zaraz pokrywa sniezna zniknie) bo podobno 8000 i f5 roznia sie niewiele, jesli by nie rzec ze opakowaniem (chociaz te 5 lat gwarancji ciekawe)
Awatar użytkownika
luki_nni

nie chce tu nic sugerować ale ludzie którzy dużo piszą o Omedze np. na Odkrywcy a nie mieli jej nigdy w ręku co gorsza nawet jej nie widzieli na live kompletnie sie nie znają ze zwykłą cewką OMEGA jest podobna do F5 aczkolwiek ma więcej funkcji ale z cewką DD 11" to potwór. Niebawem planuje zakup tej cewki i z chęcią zmierzę się z jakimś "patykiem z górnej półki by obalić mity :)
BLACK

Post autor: BLACK »

Tak śledziłem temat czytałem szukałem i dziś pogoniłem swojego kanarka a zakupiłem roczną na gwarancji F5 myślę że zmiana na lepsze ;)
ODPOWIEDZ