DZIKA BIBLIOTEKA

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
srebrny_lis

DZIKA BIBLIOTEKA

Post autor: srebrny_lis »

Mam w postaci CD dwie ciekawe dla WMP i 52. IR pozycye:
1. P. Merta, Uniformen der Armee Friedrich Wilhelms III, Berlin 1993
2. S.V. Karpushczenko [red.], Byt russkoj armii XVIII - naczala XX vieka, Moskva 1999. To głównie o życiu codziennym w koszarach i na wojnie, około 200 stron z ilustracjami czarno-białymi.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

DZIKA BIBLIOTEKA

Post autor: Manufaktura Dzika »

pamiętniki XIX wiek rosja
http://fershal.narod.ru/Memories/memo_list.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
srebrny_lis

DZIKA BIBLIOTEKA

Bardzo dobrze, że znów pojawił się dostępny "Rossijskij Miemuarij" (lubił znikać). Przed paru laty ściągnąłem sobie z niego m.in. "Wospominanija" Bułharyna/Bulgarina. W spisie podanym przez Dzika większość materiałów to wypisy z wiekszych dzieł albo dotyczące wieków poprzednich (głównie XVIII) i późniejszych (zwykle od 1812 r. i dalej). Dużo o czasach Katarzyny II, Pawła I, Suworowa i Mikołaja I (w tym liczne wątki polskie, zazwyczaj przedrozbiorowe i powstanie listopadowe). Dla zainteresowanych okresem 1806 - 1807 z podanej listy źródeł rosyjskich najlepsze to: Bułharyn/Bulgarin, Gołownin, Jermołow, Dawydow, Denisow, Durowa. Ponadto trochę tłumaczonych na rosyjski pamiętników obcokrajowców, głównie Francuzów, np. Bourgogne/Burgon`, Wairy-Constant/Wieri, Marbot/Marbo... Szkoda, że o Arakczejewie właściwie wszystko poza naszą epoką.
srebrny_lis

DZIKA BIBLIOTEKA

Co ciekawe, o Gołowninie istnieje bardzo interesująca książka M. Muratowa "Kapitan Gołownin" wydana w 1950 r. przez "Książkę i Wiedzę" w tłumaczeniu Alfreda Liebfelda. Jest to właściwie paradokument czyli lekko fabularyzowana wersja pamiętników Gołownina z listy Dzikowej. Uwzględniając rok polskiego wydania (1950) można się dziwić, że właściwie nie ma tam stalinowskiej propagandy. Fajna lektura. I stoi u mnie na półeczce :zebek: .
srebrny_lis

DZIKA BIBLIOTEKA

Przed chwilą trochę "przecedziłem" pod kątem własnych potrzeb załączony przez Dzika materiał i przerzuciłem potrzebne rzeczy na płytki. Trzeba się czymś zająć, skoro wszyscy kompani do kielicha daleko albo od dawna w piachu :( . Przeglądając pamiętniki Marcelina Marbota utwierdzam się coraz bardziej w mniemaniu, iż większość popularnych a budzących kontrowersje anegdot napoleońskich pochodzi z fantazji tego właśnie autora. Ale co za styl bujania! Ta historyjka z d`Hautpoulem na linii Dwórzno - Pruska Iława! "Kula w czoło dwa dni potem..." (a przecież zmiażdżone udo Generała gnoiło się dokładnie sześć dni [czyli osiem po Dwórznie], by spowodować zgon w Worynach dokładnie w moje urodziny: 14 lutego).
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Re: DZIKA BIBLIOTEKA

Post autor: Manufaktura Dzika »

Rosyjska kawaleria 1907-1917
coś dla pierwszowojennych

http://nnm.ru/blogs/vi_pro/russkaya_arm ... 07_-_1914/
ODPOWIEDZ