Strona

Propozycje nowych działów, problemy techniczne, itp
Awatar użytkownika
markis

Re: Strona

Post autor: markis »

olsztyniak pisze:I takie uwagi są konkretne :D
W Ostródzie sypie śnieg, ludzie siedzą w domu, w sklepiku cisza i spokój. Trochę pomarudzę.
1.Zamiarem Tworasa miała być modyfikacja głównej strony. Tak to zrozumiałem.
"Strona Warmińsko Mazurskiego Stowarzyszenia Historyczno Kolekcjonerskiego i Wileńskiego Pułku Muszkieterskiego."
Tymczasem mamy stronę WMFP.
2.Tłem jest stara mapka i bardzo dobrze. Tylko napisy na mapce nijak się mają do "Ostprussen" - cyrylica. Mnie to drażni.
3. Logo jest wąski i długie, dlatego projektant dołożył brązową belkę z menu. Niestety u góry, czym zachwiał środkiem ciężkości.
4. Zamiast belki z menu, można wrzucić wąskie zdjęcie z guzikami i monetkami, lub zrobić panoramiczne zdjęcie naszych Wileńczyków.

Mam czas, bedę się bawił. Kilka zdjęć.
W pierwszym przeniosłem belkę, w drugi zmieniłem kolor.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Marki widzę że Ty masz talent --- nie ma przeszkód abyś Ty zrobił tą stronę :D
Cały czas jest zamiar modyfikacji strony WMFP.
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

warwick pisze:co prawda nie można już podejrzeć poprzedniej wersji ale jak dal mnie to nic się nie zmieniło - no bo co kolory ???

a tak to cały czas to samo z "kreatora"

strona barciany.pl też jest z kreatora ale przynajmniej ciekawego a "nasza" wygląda jak ze starej jooml'i

pozdr.warwick
warwick: ja tam do jomli nic nie mam i moja strona wlasnie na jomli sie opiera, ale i też ubogo wygląda :)

Nie ma się co czepiać odnośnie innych fajniejszych szablonów bo tu koszt wykonania jest najważniejszy i nas ogranicza.
Możemy jedynie przedyskutować co i w jakiej formie z uwzglednieniem naszych uwag jest w stanie zaproponować nam Wykonawca strony.

Moje propozycje:
1. zrezygnować z prawej kolumny. Obecnie zarówno szablony jak i strony moim zdaniem odchodzą od takiego rozwiązania. Coraz częściej daje się zaobserwować obecność tylko lewej kolumny (menu tylk oz lewej strony)

2. "Menu górne" o którym pisze Markis można zastapić "pływającym teksetm" z newsami, ogłoszeniami itp. choćby o planowanych oficjalnych zlotach, wystawach, rekonstrukcjach, imprezach itp.
asdic321

Post autor: asdic321 »

markis pisze:(...)
2.Tłem jest stara mapka i bardzo dobrze. Tylko napisy na mapce nijak się mają do "Ostprussen" - cyrylica. Mnie to drażni (...)
Popieram - mnie tez drazni... :D
Awatar użytkownika
markis

Tym razem coś takiego. I Wszyscy w domu. :zebek:
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Markisie, WMFP to jest strona i WMSHK i WMP i GRH, poszukiwaczy i miłośników historii, niechciałbym kogoś wywyższać.
Bramafan, ciekawy pomysł, ale jakaś alternatywa na prawe skrzydło potrzebna ;)
Awatar użytkownika
markis

Tworas pisze:Markisie, WMFP to jest strona i WMSHK i WMP i GRH, poszukiwaczy i miłośników historii, niechciałbym kogoś wywyższać.
Bramafan, ciekawy pomysł, ale jakaś alternatywa na prawe skrzydło potrzebna ;)
Przepraszam, których pominąłem :wstyd:
Kolejna sugestia.
"Menu główne" wrzucić w belkę pod logiem, "historię" z prawej strony przenieść na miejsce po "menu główne". Lub ( tak jak sugeruje Bramafan) wszystko przerzucić na lewą stronę.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Ok, tematy historyczne mogłyby znaleźć się po lewej zamiast Menu Głównego, ale w takim razie co dać po prawej ?
Awatar użytkownika
markis

Tworas. Pojęcia nie mam. Zaraz koniec zabawy - zamykam sklepik i idę do domu. Bawiłem się mapkami ( tło).
Niestety - wygląda kretyńsko-zagudżgane. :( To nie takie proste. :/
Może w domu coś mi przyjdzie do głowy.
Poprawione : dołączyłem dwa zdjęcia projektu strony jak ją widzę na ekranie laptopa.
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

przepraszam ze taki badziewny screen, ale na szybkiego robione, chodzi o idee do uchwycenia ;)
Obrazek
moja propozycja:
1. tlo mapa pruskiego pochodzenia np schroettera jak tu - bardziej w klimacie ;) (oczywiscie efekt znaku wodnego - przezroczystosci)
2. rezygnacja z paneli bocznych i tylko pasek gorny, po kliknieciu rozwijane w liste szczegolowa:
np
aktualnosci - newsy jak widac
forum - przerzuca na forum (otwiera w drugiej karcie?)
co robimy - podstrony o wilenskim, wermachtowym i stowarzyszeniu, plus najlepsze fanty z forum ;)
historia regionu - historia
i szukaj - szukaj
ewentualnie wiecej buttonów

nie wiem czy bardziej czytelnie czy nie, taka moja propozycja pod rozwage ;)

slaby jestem w animowanych rzeczach ale ten baner nasz fajnie by bylo zrobic anime - kto go robil bo nie pamietam - nie przyzna sie nikt do umiejetnosci w tym wzgledzie ? ;)
pzdr
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

witam. Jakos ucichły propozycje? :czekam:
dodalbym jeszcze jedna uwage - dobrze zeby tło pod wzgledem kolorystycznym przechodzilo plynnie, przenikalo (bylo w tej samej tonacji) co "panel główny", a najlepiej zeby nie dalo sie odroznic na pierwszy rzut oka tla od aktywnej strony (to co w srodku w sensie). Daloby to tez fajny efekt imho.
pzdr
Awatar użytkownika
markis

vsh pisze:witam. Jakos ucichły propozycje? :czekam: (...) pzdr
Cisza, :szok: a jak Tworas zapłaci, to będzie lament i czkawka... :/
Tło, jakie proponuje vhs, jest świetne. Mieszkamy w różnych miejscach, a mapka jednoznacznie pokazuje, gdzie jest nasza stolica. Tak to widzę.
vsh pisze:(...) Daloby to tez fajny efekt imho. pzdr

Jeśli dobrze zrozumiałem sugestie vhs. Tonacja tła jest oczywista. Nie wiem jak nazwać efekt zanikania tła. Najpierw jest prawie niewidoczne, potem zaczyna powoli stawać się coraz ostrzejsze – taka sinusoida. Byłoby super, gdyby przenikały się trzy mapki – gdzieś to widziałem. Zacznę kombinować. pzdr.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Wysłałem nasze zastrzeżenia, co do prawej części strony to przeniesie dział "Historia" w miejsce "Popularne" , będzie tam herb Warmii i Mazur, a co dalej to się okaże. Co do tła to wysłałem mu mapę Prus Hennebergera.
asdic321

Post autor: asdic321 »

Dopisze sie tez z prosba o otwieranie linkow w nowych oknach - tak na stronie glownej, jak i na forum! :guru:
Zrob cos Tworas bo mozna oszalec! :sad:
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Zajmę się tym, jak ogarniemy najpierw Stronę Główną, bo kiedyś próbowałem zrobić te nowe okienka, ale strasznie dużo plików do wymiany jest, a nie chce niczego popsuć.
Cierpliwość zostanie nagrodzona :zebek:
ODPOWIEDZ