200zł PRL
200zł PRL
Witam ! Posiadam mały problem i mam nadzieją że ktoś mi pomorze . Głównie chodzi mi o pomoc w rozpoznaniu 2 prawie że takich samych monet 200zł PRL.
http://www.sklepkolekcjonera.pl/numisma ... 00-zl-1974" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.allegro.pl/item866048942_200 ... _1974.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak rozpoznać te dwie monety ,i czym się różnią że 1 jest tania a druga droga???
http://www.sklepkolekcjonera.pl/numisma ... 00-zl-1974" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.allegro.pl/item866048942_200 ... _1974.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak rozpoznać te dwie monety ,i czym się różnią że 1 jest tania a druga droga???
- syriusz13
200zł PRL
Różnica jest taka:
200 zł (XXX lat PRL) zwykła - nakład to : 13 062 041
200 zł (XXX lat PRL) lustrzanka - nakład to : 6 000
Obie z srebro 625 ,Srednica 31 mm ,waga 14,5q ,rant ząbkowany,rok wybicia 1974
Cena po nakładzie widać że będzie znaczna.
200 zł (XXX lat PRL) zwykła - nakład to : 13 062 041
200 zł (XXX lat PRL) lustrzanka - nakład to : 6 000
Obie z srebro 625 ,Srednica 31 mm ,waga 14,5q ,rant ząbkowany,rok wybicia 1974
Cena po nakładzie widać że będzie znaczna.
200zł PRL
Na cenę tej monet składają się przede wszystkim dwa czynniki 1 to nakład owej monety - tej wybito 20szt.
2. to napis na monecie PRÓBA.
200 złotych 1974 XXX Lat PRL, PRÓBA w srebrze, mennica Warszawa, Parchimowicz P-417b. Nakład 20 sztuk.
2. to napis na monecie PRÓBA.
200 złotych 1974 XXX Lat PRL, PRÓBA w srebrze, mennica Warszawa, Parchimowicz P-417b. Nakład 20 sztuk.
200zł PRL
Tak ! Lecz monety są różne w cenie . Są różne ceny od 3 tyś do 5 tyś , 0d 200 do 800zł , i od 10 do 50 zł .Ja ma z ząbkowanym rantem bez nabicia próby i nie wiem ile jest warta . Oczywiście jej nie sprzedam , ale nie mogę dojść ile jest warta ! Pozdrawiam Marcin
200zł PRL
marcintt pisze:Są różne ceny od 3 tyś do 5 tyś , 0d 200 do 800zł , i od 10 do 50 zł
te za 3-5 tyś są bite stemplem np lustrzanym i jest to próba i nakład emisyjny wynosi 20szt
te za 200 - 600 zł stempel lustrzany nakład przykładowo 6000szt
i te od 10 do 50 zł moneta obiegowa okolicznościowa stempel zwykły nakład powiedzmy 900 000
- ostrybrzytwa
200zł PRL
o ile nazwijmy to Twoja monetka znajdowała się z kilkoma innymi to najprawdopodobniej będzie to pozostałość po czasach PRL i będzie to ta z najniższej półki cenowej (sam posiadam takich parę ) - ale to tylko moje przypuszczenia fachowcem nie jestem
tym bardziej że nawet fotki owej monetki nie wrzuciłeś 

200zł PRL
to będzie też tylko moje zdanie, więc jak coś proszę nie krytykować 
Jeśli jest z napisem "próba" to faktycznie trochę kosztować będzie bo nakład był bardzo mały.
Natomiast jesli jest to obiegowa 200LAT PRL to niestety nie jest warta wiele może kilka PLN.
Jeśli jest to lustrzanka (kolekcjonerska - bo wg mnie obecnie i wówczas tylko kolekcjonerskie były bite stemplem lustrzanym) i jest w stanie mówiąc delikatnie "obiegowym" będzie warta tyle samo (no może minimalnie więcej) co ta "obiegowa".

Jeśli jest z napisem "próba" to faktycznie trochę kosztować będzie bo nakład był bardzo mały.
Natomiast jesli jest to obiegowa 200LAT PRL to niestety nie jest warta wiele może kilka PLN.
Jeśli jest to lustrzanka (kolekcjonerska - bo wg mnie obecnie i wówczas tylko kolekcjonerskie były bite stemplem lustrzanym) i jest w stanie mówiąc delikatnie "obiegowym" będzie warta tyle samo (no może minimalnie więcej) co ta "obiegowa".
200zł PRL
"200 lat PRL" za takie cuś to i karta master card bylaby za krótkaBramafan pisze:to będzie też tylko moje zdanie, więc jak coś proszę nie krytykować

200zł PRL
Dzięki vsh rozbawiłeś mnie, normalnie banan od ucha do uchavsh pisze:"200 lat PRL" za takie cuś to i karta master card bylaby za krótka, a po drugie chroń Panie Boże, ale byśmy chyba tych 200 lat prl-u nie przetrwali jako naród

Pozdrawiam Maciej