Stalag I B Hohenstein
Stalag I B Hohenstein
Dzieki wielkie Warwick . A powiedz jak z możliwościami eksploracyjnymi tego terenu ? Bo to pola prywatne i wiadomo o co chodzi. 

Stalag I B Hohenstein
Tak jak wszedzie bez pozwolenia!
BLACK to wiadomo o co chodzi 

Stalag I B Hohenstein
To ja w niedziele jadę pozwiedzać tamtejsza okolice może ktoś chętny na wspólne zwiedzanie z aparatem 

Stalag I B Hohenstein
90% tego terenu to uprawy ( tak nawiasem mówiąc kubusiowe marchewki:)) więc kopanie poza żniwami odpada - większość tych pól jest w dzierżawie przez jakiego gościa z Olsztyna i okoliczni raczej nic do tego nie mają, ale... to nie do końca sprawdzona informacja i warto się rozglądać czy żaden oszołom nie leci do Ciebie. Ja nigdy nie miałem tam takiej sytuacji z rolnikiem ale miałem za to sytuację z innymi poszukiwaczami którzy wpadli tam 3 terenówkami trochę zryli pole a potem mnie straszyli właśnie właścicielem co on to mi zrobi jak się dowie że kopie tu bez pozwolenia bo oni to pozwolenia mają i żebym lepiej wyp.......
buractwo
byliśmy wtedy we dwójkę z kolega i olaliśmy ich kulturalnie, a oni tak szybko jak się zjawili tak zrobili wypad
warto przede wszystkim pilnować jednej rzeczy - nie kopać na obsianym (zresztą nie tylko w królikowie) i nie powinno byc wielkiego problemu
pozdr.warwick

byliśmy wtedy we dwójkę z kolega i olaliśmy ich kulturalnie, a oni tak szybko jak się zjawili tak zrobili wypad
warto przede wszystkim pilnować jednej rzeczy - nie kopać na obsianym (zresztą nie tylko w królikowie) i nie powinno byc wielkiego problemu
pozdr.warwick
Stalag I B Hohenstein
Generalnie wiadomo Warwick że na obsianym każdy by się zdenerwował .Szkoda że tablic rej. owych panów nie spiąłeś. Postaram się dotrzeć do użytkowników owego terenu . Mam w okolicy troszkę znajomych postaram się porozmawiać z właścicielami możne udało by się jakość za zgoda właściciela zorganizować większy wypad przejrzeć teren z zachowaniem minimalnych uszkodzeń pola właścicielowi . Od niedzieli ruszę temat gdyby ktoś był chętny na legalne przeszukanie terenu byłego stalagu.
- von der Goltz
Stalag I B Hohenstein
ooo
ja obiecuje, ze marchewki nie bede podjadac
ale swoja droga ciekawy pomysl, ciekawe czy relane wykonanie
no i to by musialo byc przemyslanie dobrze, bo badz co badz troche ludzi tam umarlo

ale swoja droga ciekawy pomysl, ciekawe czy relane wykonanie
no i to by musialo byc przemyslanie dobrze, bo badz co badz troche ludzi tam umarlo

Stalag I B Hohenstein
Jutro ruszę temat z ludźmi zawsze można się dogadać tym bardziej że rejon jest ścisl
e określony . Będę informował co z tego wyszło postaram się dotrzeć do właściciela owego terenu i zgodę na legalna eksploracje oczywiście z zachowaniem zasad jak coś wyjdzie z powiadomieniem odpowiednich służb itd ! Jeżeli jest ktoś z okolic Olsztynka i ma namiary kogo to teren proszę na prv o namiar skróci mi to czas negocjacji.
e określony . Będę informował co z tego wyszło postaram się dotrzeć do właściciela owego terenu i zgodę na legalna eksploracje oczywiście z zachowaniem zasad jak coś wyjdzie z powiadomieniem odpowiednich służb itd ! Jeżeli jest ktoś z okolic Olsztynka i ma namiary kogo to teren proszę na prv o namiar skróci mi to czas negocjacji.
- von der Goltz
Stalag I B Hohenstein
Tak sobie mysle, ze powinno sie zrobic tez izbe pamieci o Stalagu IB i te rzeczy znalezione tam pokazywac z odpowiednim komentarzem. Bo samo kopanie dla kopania w takich miejscach jest troche niesmaczne. To tak jakby sie cieszyc, ze sie znajduje guziki i krzyzyki do kolekcji w Sobiborze. A naszym wkladem powinno byc zachowanie pamieci o takim miejscu i tchniecie zycia w rzeczy z ziemii. W holdzie tamtym ludziom... I ku przestrodze...
Stalag I B Hohenstein
Dlatego piszę że powinno to się odbyć pewnymi zasadami. Może by stowarzyszenie zaistniało że tam był stalag i można by coś przekazać itd
Stalag I B Hohenstein
von der Goltz pisze:Tak sobie mysle, ze powinno sie zrobic tez izbe pamieci o Stalagu IB
coś na kształt izby pamięci jest w olsztyneckim skansenie
kraf
Stalag I B Hohenstein
Świetne pomysły.Mam nadzieję że ich realizacja się powiedzie.
Na ewentualne poszukiwania w tym miejscu za zgodą właściciela i z zachowaniem odpowiedniej formuły poszukiwań jestem gotów i na pewno się stawię.
Pozdrawiam Abram
Na ewentualne poszukiwania w tym miejscu za zgodą właściciela i z zachowaniem odpowiedniej formuły poszukiwań jestem gotów i na pewno się stawię.
Pozdrawiam Abram
Stalag I B Hohenstein
nie wiem czy wiecie, ale pd przyszłego roku pół terenu byłego stalagu znajdzie się pod obwodnicą Olsztynka
grunty są już wykupione - wiem, bo sam mierzyłem całą trasę pod obwodnicę
tak więc jak ktoś chce kopać - to szybciutko !!
grunty są już wykupione - wiem, bo sam mierzyłem całą trasę pod obwodnicę
tak więc jak ktoś chce kopać - to szybciutko !!

Stalag I B Hohenstein
Dobrze wiedzieć skoro mierzyłeś mógłbyś na mapie zumi zaznaczyć jaki to teren ?
Stalag I B Hohenstein
warwick zrobil to strone wczesniej.Dobrze wiedzieć skoro mierzyłeś mógłbyś na mapie zumi zaznaczyć jaki to teren ?
- olsztyniak
Stalag I B Hohenstein
Inicjatywa godna przemyślenia --- tylko trzeba dowiedzieć się czyj to teraz jest teren