Stalag I B Hohenstein

Lata 1939-1945
BLACK

Stalag I B Hohenstein

Post autor: BLACK »

Dzieki wielkie Warwick . A powiedz jak z możliwościami eksploracyjnymi tego terenu ? Bo to pola prywatne i wiadomo o co chodzi. :/
Awatar użytkownika
zoz

Stalag I B Hohenstein

Post autor: zoz »

Tak jak wszedzie bez pozwolenia! :cool: BLACK to wiadomo o co chodzi :cool:
BLACK

Stalag I B Hohenstein

To ja w niedziele jadę pozwiedzać tamtejsza okolice może ktoś chętny na wspólne zwiedzanie z aparatem :)
Awatar użytkownika
warwick

Stalag I B Hohenstein

Post autor: warwick »

90% tego terenu to uprawy ( tak nawiasem mówiąc kubusiowe marchewki:)) więc kopanie poza żniwami odpada - większość tych pól jest w dzierżawie przez jakiego gościa z Olsztyna i okoliczni raczej nic do tego nie mają, ale... to nie do końca sprawdzona informacja i warto się rozglądać czy żaden oszołom nie leci do Ciebie. Ja nigdy nie miałem tam takiej sytuacji z rolnikiem ale miałem za to sytuację z innymi poszukiwaczami którzy wpadli tam 3 terenówkami trochę zryli pole a potem mnie straszyli właśnie właścicielem co on to mi zrobi jak się dowie że kopie tu bez pozwolenia bo oni to pozwolenia mają i żebym lepiej wyp....... :axe: buractwo
byliśmy wtedy we dwójkę z kolega i olaliśmy ich kulturalnie, a oni tak szybko jak się zjawili tak zrobili wypad

warto przede wszystkim pilnować jednej rzeczy - nie kopać na obsianym (zresztą nie tylko w królikowie) i nie powinno byc wielkiego problemu

pozdr.warwick
BLACK

Stalag I B Hohenstein

Generalnie wiadomo Warwick że na obsianym każdy by się zdenerwował .Szkoda że tablic rej. owych panów nie spiąłeś. Postaram się dotrzeć do użytkowników owego terenu . Mam w okolicy troszkę znajomych postaram się porozmawiać z właścicielami możne udało by się jakość za zgoda właściciela zorganizować większy wypad przejrzeć teren z zachowaniem minimalnych uszkodzeń pola właścicielowi . Od niedzieli ruszę temat gdyby ktoś był chętny na legalne przeszukanie terenu byłego stalagu.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Stalag I B Hohenstein

Post autor: von der Goltz »

ooo :kon: ja obiecuje, ze marchewki nie bede podjadac :zebek:

ale swoja droga ciekawy pomysl, ciekawe czy relane wykonanie

no i to by musialo byc przemyslanie dobrze, bo badz co badz troche ludzi tam umarlo :(
BLACK

Stalag I B Hohenstein

Jutro ruszę temat z ludźmi zawsze można się dogadać tym bardziej że rejon jest ścisl
e określony . Będę informował co z tego wyszło postaram się dotrzeć do właściciela owego terenu i zgodę na legalna eksploracje oczywiście z zachowaniem zasad jak coś wyjdzie z powiadomieniem odpowiednich służb itd ! Jeżeli jest ktoś z okolic Olsztynka i ma namiary kogo to teren proszę na prv o namiar skróci mi to czas negocjacji.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Stalag I B Hohenstein

Post autor: von der Goltz »

Tak sobie mysle, ze powinno sie zrobic tez izbe pamieci o Stalagu IB i te rzeczy znalezione tam pokazywac z odpowiednim komentarzem. Bo samo kopanie dla kopania w takich miejscach jest troche niesmaczne. To tak jakby sie cieszyc, ze sie znajduje guziki i krzyzyki do kolekcji w Sobiborze. A naszym wkladem powinno byc zachowanie pamieci o takim miejscu i tchniecie zycia w rzeczy z ziemii. W holdzie tamtym ludziom... I ku przestrodze...
BLACK

Stalag I B Hohenstein

Dlatego piszę że powinno to się odbyć pewnymi zasadami. Może by stowarzyszenie zaistniało że tam był stalag i można by coś przekazać itd
kraf

Stalag I B Hohenstein

Post autor: kraf »

von der Goltz pisze:Tak sobie mysle, ze powinno sie zrobic tez izbe pamieci o Stalagu IB

coś na kształt izby pamięci jest w olsztyneckim skansenie

kraf
Abram

Stalag I B Hohenstein

Post autor: Abram »

Świetne pomysły.Mam nadzieję że ich realizacja się powiedzie.
Na ewentualne poszukiwania w tym miejscu za zgodą właściciela i z zachowaniem odpowiedniej formuły poszukiwań jestem gotów i na pewno się stawię.

Pozdrawiam Abram
Frozzer
Kontakt:

Stalag I B Hohenstein

Post autor: Frozzer »

nie wiem czy wiecie, ale pd przyszłego roku pół terenu byłego stalagu znajdzie się pod obwodnicą Olsztynka

grunty są już wykupione - wiem, bo sam mierzyłem całą trasę pod obwodnicę

tak więc jak ktoś chce kopać - to szybciutko !! :)
BLACK

Stalag I B Hohenstein

Dobrze wiedzieć skoro mierzyłeś mógłbyś na mapie zumi zaznaczyć jaki to teren ?
Awatar użytkownika
zoz

Stalag I B Hohenstein

Post autor: zoz »

Dobrze wiedzieć skoro mierzyłeś mógłbyś na mapie zumi zaznaczyć jaki to teren ?
warwick zrobil to strone wczesniej.
Awatar użytkownika
olsztyniak

Stalag I B Hohenstein

Post autor: olsztyniak »

Inicjatywa godna przemyślenia --- tylko trzeba dowiedzieć się czyj to teraz jest teren
ODPOWIEDZ