Gryźliny-Gryźliny lotnisko

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Po ostatnim wypadzie troche zaintrygowałem sie lotniskiem w Gryzlinach..
O to co na szybko znalazlem w necie..

Od listopada 1938 do czerwca 1942 w Gryźlinach stacjonowała BFS3 [Blindflugschule = szkoła ślepego pilotażu], użytkująca początkowo samoloty Junkers W.34, Ju 52 i Ju 86 oraz Focke-Wulf Fw 58, a potem także Heinkel He 111, Junkers Ju 88, Siebel Si 204 i Caudron C.445. Komendantem szkoły w latach 1939-42 był ppłk Hermann Ritter von Lechner.
Od sierpnia do końca września 1939 bazowały tam także dwa dywizjony 'sztukasów' Ju-87B, które 'zasłużyły się' bombardowaniem Westerplatte. Był to I/StG1 [Sturzkampfgeschwader = pułk bombowców nurkujących], którym wówczas dowodził mjr Werner Rentsch oraz IV/LG1 [Lehrgeschwader = pułk wzorcowy], którym dowodził wówczas kpt. Peter Kögl.
Po przeprowadzce BFS3 do Pragi na lotnisko Rużyne latem 1942 Gryźliny były lotniskiem zapasowym. Dopiero w lipcu 1943 stanął tu na 4 miesiące (do listopada) dywizjon I/KG77 [Kampfgeschwader = pułk bombowy] na samolotach Junkers Ju 88A4 (dowódca mjr Willi Sölter). Po ich odejściu do Prowehren (dziś Czkałowsk k. Kaliningradu) znowu było pusto do 26 marca 1944, kiedy to na Gryźliny przebazowano dywizjon III/KG3 (bombowce Ju 88A4, dowódca mjr Horst Bengsch). W czerwcu jednostkę przezbrojono w bombowce Heinkel He 111H16, a następnie przerzucono do Rheine koło granicy z Holandią.
Od lipca do 27 września znowu było pusto, po czym Gryźliny zajęły dwie eskadry 'sztukasów' Ju 87D5 (dowódca mjr Rupert Frost), tworzące NSGr6 [Nachtschlachtgruppe = nocny dywizjon szturmowy], które stały tam do 5 grudnia 1944. Tego dnia rozformowano NSGr6, a samoloty przekazano do NSGr2 w Bonn.
http://www.capri.pl/forum/279776

Fotki lotnicze Gryzliny
http://rides.webshots.com/photo/2591422 ... 2750WuIRVe

Jedyna fotka jaka znalazlem z okresu 2WS pochodzi z 1944r
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Słyszałem, że we wrześniu 1939 r. z lotniska w Gryźlinach samoloty startowały nie tylko nad Westerplatte, ale i na "polskie niebo", m. in. nad Warszawę i do ataku na Armię "Modlin", wycofującą się z umocnionej pozycji mławsko-rzęgnowskiej. Teren jest pewnie bardzo interesujący dla miłośników archeologii lotniczej.
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=1305

w tej ksiazce tez rozdzial o lotnisku w Gryzlinach
Awatar użytkownika
zoz

Teren jest pewnie bardzo interesujący dla miłośników archeologii lotniczej.
Chyba nie tylko.. Plyta lotniska, miejsce barakow, strzelnica czy umocnienia dzialek pplot zapewne, ale caly teren mimo tak licznych pielgrzymek nie koniecznie :/
Wpadlismy tam zupelnie w innym celu.
No i albo wstrzelisismy sie w miejsce katastrofy samolotu albo jakies ciekawe zlomowisko!
Obstawial bym to pierwsze bo wychodzi duzo nitowanych elementow i stopionego alu.
Wyszly dwa ciekawe fanty:
Pierwszy to celownik opryczny REVI 16B.
Po dlugich poszukiwaniach w necie wyszlo na to ze jest to celownik optyczny uzywany w polowie wojny w: FW190A, FW190D, Ta152, Do335, Me109F, Me109G, Me109K, Me163B, Me263, Me262A, Me262B i He162. I w He 111!!!
Podaje link do strony ze schematem..
http://www.albentley-drawings.com/gun_sights.htm
Pierwsza fotka.
Dwa to jakas ciekawa klapa zapewne od samolotu (tak mi sie wydaje)-zachował sie nawet kolor,
ale nie moge dojsc od czego-jakiego modelu...
Trzy to jakies zapiecie...
Sygnowane, roznie pisza ludzie na forach ale idzie odniesc wrazenie ze zapiecia te byly stosowane w He 111!! Pewnie nie tylko!

Z ciekawostek, w lasku lezala sobie szkoleniowa betonowa bomba lotnicza, a pare set metrow dalej wyszla bomba zupelnie prawdziwa z 200-300kg. Miejsce zaznaczone i Patrol bedzie powiadomiony, bo troch za duza!

Oj moze byc ciekawie :szok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BLACK

Post autor: BLACK »

Bomby betonowe były ćwiczebnymi jest ich kilka a przynajmniej jeszcze parę lat temu było na wyspie na jez. Pluszne ponieważ tam zrzucali je piloci startujący z Gryźlin a wyspa była naturalnym miejscem to ćwiczeń na celność .
Awatar użytkownika
zoz

Linki:

Usunąłem linki - trojany
--
Tworas
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Zoz na obu linkach włącza się Koń Trojański !!!!!!!
BLACK

Nie otwierać linków Trojany !!!
Awatar użytkownika
zoz

Jest dobrze? Podalem dwa linki na Odkrywce. - Usuniete!
Jestem nie winny!! :axe:
Prusak

Post autor: Prusak »

Tak faktycznie to Gryżliny to temat nie tylko lotnisko ale także-może w niewielkiej skali-część bitwy tannenberskiej i fanty z tym związane :kon:
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Re: Gryźliny-Gryźliny lotnisko

Post autor: Blacek »

Lotnisko jest O.K. ale uwaga w "buchtach" na samoloty ( te obwałowane miejsca) znalazłem kilka 5cm bombek (na bazie korpusów moździerzy). Jako "dzieciaty" wolę na to uważać. Bombki poszły do służby podwodnej.
BLACK

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w posiadaniu planu,mapy szkicu oryginalnego rozmieszczenia zabudowań z lotniska ? Byłbym wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
Wieliczka

Post autor: Wieliczka »

Gregor dotarłam do takiego linku http://www.werttrew.fora.pl/wasze-odkry ... ,1641.html" onclick="window.open(this.href);return false;
poczytaj niżej pisze gość, który mieszka w okolicy może warto go znaleźć?

i tu http://www.capri.pl/forum/279776" onclick="window.open(this.href);return false; możesz jeszcze spróbować
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Też się na to natknąłem. Jeden koleś ma własnoręcznie sporządzoną mapę.
BLACK

Grzebałem w tych wszystkich linkach już rok temu nic tam niema ,szukałem też po stronach Niemieckich i lipa :(
ODPOWIEDZ