Okolice miescowości Dębowo ?

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

chyba że ktoś wykopie w niedzielny poranek :zebek:
tom_23

Post autor: tom_23 »

w biesalu była ostra jatka w sierpniu 1914
http://www.tannenberg1914.de/3_tannb/kl_boess.htm
BLACK

Post autor: BLACK »

Ale gdzie Biesal , a gdzie Dębowo :lol:
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

tom_23 pisze:w biesalu była ostra jatka w sierpniu 1914
http://www.tannenberg1914.de/3_tannb/kl_boess.htm
fajnie by bylo, ale to nie Biesal a Biesowo (Groß-Bössau)
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Bywa i tak.. Cierpliwosc jest cnota
tom_23

Post autor: tom_23 »

jasne, że biesowo; w okolicach biesala ostatnio bywałem - stąd pomyłka
Awatar użytkownika
von der Goltz

z wykrywka biegales? W jakim rejonie mniej wiecej i jak rezultaty? Bo ja mieszkam w poblizu i tez troche po okolicy eksploruje :zebek: ale w tym rejonie bez szalenstw ziemia obdarza, najciekawsze rzeczy wychodza wbrew pozorom jakies 100m od domu :D
BLACK

von der Goltz skoro jesteś z Biesowa choć to kawałek słyszałeś coś o potyczkach w okolicach miejscowości Komin ? co prawda to kawałek od Biesowa ale może masz jakąś wiedzę ?
Awatar użytkownika
von der Goltz

nie mieszkam w Biesowie i okolicy :sad: i niestety nic o Kominie nie wiem
BLACK

Dokładnie o Kominek chodziło ale ok trza studiować dalej mapki heh:)
grubcio1989

Post autor: grubcio1989 »

a jak tam wypad na tamte pole :D znalazłeś coś ? ja też mam Ciekawa miejscówke lecz niestety fantu na pewno sporo i nie ma jak wyciągnąć poza tym leży pod miedzą i polną drogą :) a że nie mam koparki to nie wykopie :D sygnał daje na 10 metrach długości i 1,5 szerokości dołek wykopałem z 40 cm głębokości i napotkałem kamienie poukładane gęsto(używam ace 150) a z opowieści znajomego i map tam nigdy droga z kamienia nie szła chociaż te opowieści sie potwierdziły ale kto by z nas szukał rozrywki jakiej kolwiek podczas wypadu ? :D przecierz to raczej relaks :D może kiedyś z sąsiadem sie wezmę za ten pasek sygnaliku :D to fotki wrzucę a teren ciekawy ruscy z niemiaszkami sie zmieżyli :D i czołgi też były
BLACK

W okolice z tematu walimy najprawdopodobniej w ten weekend bo dopiero zgodę właściciela mamy także napewno w niedziele napiszę czy coś faktycznie wylazło.
Awatar użytkownika
von der Goltz

i co tam w koncu z tym Debowem? bo temat ucichl
BLACK

No powiem Ci kolego byliśmy tam na miejscu i okazała się to troszkę inna miejscowość obok Dębowa. Generalnie właściciel gospodarstwa jak i ogromnych terenów uprawnych miał niezłą wiedzę. Na jego polach stały 3 czołgi które ostrzeliwały oddalona około 2-3 km dalej drogę na Reszel. Z pozycji w których stały był piękny widok na ta drogę ) Za jego hałupą niedaleko jest dziwna dość duża niecka w ziemi mówi że tam stały 3 wozy opancerzone piechoty i był skład amunicji do owych czołgów. Człowiek naprawdę ma duża wiedzę by zagadał opowieściami nas tam do nocy , ale niestety jakoś trza było wracać za kierownicą :) Dokładnie nie był w stanie zidentyfikować owych trzech czołgów ale twierdzi bo fakt troszkę się znał po grubości znajdowanych elementów opancerzenia iż były to albo Pantery albo Niemieckie niszczyciele czołgów. Gdy zbliżali się Rosjanie Niemcy pozostawili na jego polu te pojazdy i w pospiechu uciekli . Rosjanie jak wkroczyli wysadzili je tak jak stały jak i skład amunicji. Około dwóch lat temu podczas prac polowych wykopał dwa włazy z wieżyczki i leżały w odległości około 150 metrów od miejsca gdzie stały więc rypnęło ładnie. Włazów już niestety nie posiadał bo oddał jakieś ekipie kiedyś która przyjechała w poszukiwaniach pozostałości wojennych nawet nie wie ska byli ale że walało mu się pod stodoła to oddał . Co do eksploracji jego pól problemów nie było wręcz był zadowolony a dlaczego okazało się po wyjściu w teren jako pierwsze sprawdziliśmy miejsce gdzie miał być skład amunicji i miały stać 3 opancerzone wozy piechoty . Teren bardzo ciężki bo jest to taki wąwóz z podmokłym terenem z zaroślami i krzakami. Pierwszy sygnał dość głęboko no i faktycznie już wiedzieliśmy że musiał być tam jakiś skład .Co leżało nie będę pisał bo wiadomo więc dopuściliśmy se już tam szukanie. na polach (a teren bardzo duży) Wychodziło masę odłamków metalowych z nitami ,śrubami grube kawałki blach jakby faktycznie coś tam rozerwało. Odłamki pocisków jak i całe zaślepki na zapalniki. O tej porze roku było ciężko kopać gdyż było to po deszczach a teren był już zlany gnojówka wrażenia bezcenne he he .W okresie powojennym gdy jeszcze jego ojciec orał te pola niewypałów było masę do tej pory wychodzą ,człowiek mówił z uśmiechem zbiera na kupę i raz w miesiącu dzwoni po chłopaków z Ostródy żeby nie kursowali non stop . Być może jeszcze wrócimy tam na wiosnę bo naprawdę terenu jest do przejrzenia bardzo dużo a w dzień w który byliśmy tak piździło że mało łba nie urwało.Na potwierdzenie faktu że jednak coś tam dostało pokazuje zdjęcie z kawałkiem gąsienicy była strasznie ciężka a były to 3-czy 4 ogniwa tylko od czego nie mam pojęcia :) Została pod stodołą he he. Cos napewno tam jeszcze spoczywa bo w tym roku podczas prac polowych urwał o coś lemiesz być może na wiosnę się okaże.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

ogniwa są od pojazdu na podwoziu panzer4
ODPOWIEDZ