Okolice miescowości Dębowo ?

Lata 1939-1945
BLACK

Post autor: BLACK »

Witam czy ktoś posiada wiedzę na temat walk z II wojny w okolicy tej miejscowości ? Dostałem dziś bardzo ciekawą informację od znajomego który ma troszkę ziemi w tym rejonie i w tym roku wygrzebał traktorem bardzo interesujące znalezisko zresztą powiedział że niema roku żeby cały czas czegoś nie wygrzebał ale nigdy z nikim o tym nie rozmawiał (starszy człowiek) .Potrzebował bym tez info czy w ewentualnych w walkach brały udział czołgi i jakie będzie to mi bardzo pomocne.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

lepiej daj znać co tam twój znajomy wygrzebał :)

lufę od tygrysa ? :)
Awatar użytkownika
B@ggy

Post autor: B@ggy »

Black - lepiej zachowaj to dla siebie bo inaczej rzesze ludzi spenetrują to miejsce przed Tobą. :kon:
BLACK

Wiem dlatego nie chcę pisać co w sobotę ze znajomymi jedziemy to obejrzeć . Znajomy mówił że w tamtym roku jakaś ekipa latała a przynajmniej chciała latać mu po polu z wyrywkami ale delikatnie mówiąc nie zdążyli bo jaki chłop lubi jak mu na polu doły kopia bez pozwolenia i poszli w niedaleki las podobno workami coś tam wynosili bardzo mnie to zaciekawiło. Dziś cały dzieś śledziłem dostępne materiały i niema nic o tej miejscowości i działaniach wojennych ale jak patrząc na mapę niedaleko jest Czerwonka i Biesowo a tam się działo :)
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

nawet jak nie napiszesz co twój znajomy znalazł - to już pewnie tłum ludzi tam pędzi z łopatami przekopać okoliczne pola :)

bez przesady z tą konspiracją.

piszesz ze "coś" znaleziono, piszesz gdzie, piszesz że w pobliskim lasku wynosili fanty workami - i to ma być tajemnica ?? pilne strzeżenie miejsca ? :)

za dużo szczegółów padło

kto zechce tam pojechać- i tak pojedzie
a ta cała konspiracja jeszcze bardziej podsyca atmosferę ;)
BLACK

Polska to wolny kraj :) Każdy może kopać i nikomu nikt nie zabrania a u znajomego na polu jak zaczną najwyżej będą tyłki moczyć dwa dni w wodzie od soli he he .Ale nie odbiegajmy od tematu czy naprawdę o tych rejonach nikt nic nie wie ?
BLACK

Dobra widzę cisza, a więc do weekendu się wszystko okaże :)
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

trzymamy kciuki i czekamy na jakies fotki :szok:
BLACK

Na pewno ZOZ fotki będą czy coś z tego wyjdzie czy nie :)
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Ja juz bym ruszyl w ta miejscowke z samego rana :cool: :cool: :cool: czekamy na relacje :P
BLACK

Sepp pisze:Ja juz bym ruszyl w ta miejscowke z samego rana :cool: :cool: :cool: czekamy na relacje :P
Niestety praca nie pozwala jeździć codziennie . No i jeszcze jesteśmy uzależnieni od kolegi który musi zabrać nas do ojca i wskazać miejscówkę bo przeszukiwać kilkadziesiąt hektarów to mi się nie chce :)
Awatar użytkownika
szrekol

Post autor: szrekol »

Przeanalizowałem kilka map i mam jedną teorię. Dębowo zlokalizowane jest po lewej stronie jeziora Stryjewskiego. W terenie pośród lasów mamy wzgórza. Jezioro stanowi naturalną przeszkodę. Przez miejscowość jak domniemam przechodziła dość ważna droga (przedwojenne mapy 1:25000). Na wzgórzach mogły być zlokalizowane na szybko pozycje 88 + operatorów pancerfaustów. Drogą cieły sowieckie czołgi i dostały po pancerzach. Kolumna taktycznie się rozpierzchła po polach i tam też coś musiało oberwać. Oczywiście to jest jedynie hipoteza. Wiem z doświadczenia, że wielu z nas lubi zdobywać w terenie argumenty za lub przeciw. :P
BLACK

Bardzo Ciekawa hipoteza Szrekol dzięki. Z tego co czytałem jeżeli napierali tam Rosjanie to właśnie taka hipoteza mogła by być trafna . Patrząc na ZUMI widać że lasów nie za wiele w okolicy a głownie pola i bagna i stawki i podejrzewam że w bliskości raczej niemieckich czołgów nie było a raczej radzieckie. Mam nadzieje ze hipoteza się potwierdzi lub nie po fantach jakie ewentualnie się uda znaleźć .
donatello

Post autor: donatello »

BLACK, również z niecierpliwością czekam na wszelkie info odnośnie tego miejsca oraz tego co znalezliscie:).
BLACK

donatello pisze:BLACK, również z niecierpliwością czekam na wszelkie info odnośnie tego miejsca oraz tego co znalezliscie:).
Ja to już spać nie mogę po nocach hehe :P najgorsze wszystko w tym że niestety nasz wypad w ten rejon opóźni się o następny tydzień z przyczyn od nas niezależnych po prostu musimy zostać umówieni z ludkiem a na to już wpływu nie mamy .Musimy cierpliwie czekać jak coś jest to leżało już tyle lat że te kilkanaście dni nie zbawi :)
ODPOWIEDZ