Witam drodzy koledzy i koleżanki . Ostatnio zacząłem troszkę przeszukiwać internet w celu znalezienia map moich okolic i po ściągnięciu jednej chciałbym sie dowiedzieć coś na temat oznaczeń na mapie . Chodzi mi o te 4 "podkówki" które oznaczyłem na wycinku mapy . Czy mogą to być bunkry ?
Jeśli temat wchrzaniłem nie tu gdzie trzeba to przepraszam
Trochę dziwne oznakowanie, dla mnie to raczej oznaczenie lasu. Bunkrów na takiej mapie nie znajdziesz.
p.s. i nie są one w tych rejonach zaznaczonych na mapie
Pseudo bunkier najbliżej jez. Serwent mniej więcej zgadzał by się z prawdziwą lokalizacją bunkra . A nie wiecie czy istnieje jakaś mapa z zaznaczonymi takimi miejscami ?
Bunkarami? Zapewne chodzi Tobie o sztabówki, bo raczej tylko tam mogły występować. Wiem, że są ludzie, którzy mają rozpracowany cały odcinek olsztyneckiej z zaznaczonymi wszystkimi obiektami w tereni.
A byłeś na Serwencie?? Bo ten "pseudo bunkier" nie jest tam gdzie mniej więcej zaznaczyłeś.
wyobraz sobie gdzie takie bunkry lokowano i pomysl gdzie moga byc
stanowiska takie mialy ryglowac przejscia, opozniac wrogie wojska - wiec budowano je w przesmykach jezior, przy mostach, wiaduktach, liniach kolejowych, drogach, itp.
na messtischblattach nie spotkalem sie z naniesonymi fortyfikacjami
Fuchs-Berge najczęściej tłumaczy się we współczesnej toponimice jako "lisaki" - często występujace określenie. M.in. k/Kochanówki pow. Lidzbark Warm. W serii "Pojezierza" "Z dziejów miasta i powiatu/okolic" są zwykle zestawienia nazw fizjograficznych i tam się te "lisaki" lub Fuchs-Berge powtarzają. Koło Kochanówki były to tereny na poły zalesionych pagórków, dokąd ludność wsi chodziła na grzyby, jagody i pikniki.
Przy okazji, pozwolę sobie zapytać o ten bunkier przy Serwencie - co to za konstrukcja i jeśli wolno, wskazanie na mapie celem obejrzenia własnymi oczami. W okolicy jeziora, także z tamtej strony jest wiele osobliwych kopców. Udało się tymczasem wykluczyć ich średniowieczne pochodzenie, moja kolejna hipoteza to ślady po żwirowniach, a w związku z tym można liczyć na znalezienie gdzieś tam fundamentu kruszarki kamieni.