"Grobownictwo" 1914 - 1918

Lata 1914-1918
srebrny_lis

"Grobownictwo" 1914 - 1918

Post autor: srebrny_lis »

W dzisiejszej "Rzepie" (tj. "TRzeczpospolitej" z 31 X 2009) ciekawy artykuł o beskidzkich cmentarzach z bitwy gorlickiej 1915, z nawiązaniem do kilku konkretnych osób. Plus kilka interesujących namiarów bibliograficznych.
Awatar użytkownika
vsh

Post autor: vsh »

link do rzepy dla leniwych ;)
srebrny_lis

Do bibliografii warto by dodać monumentalne opracowanie Oktawiana Dudy "Cmentarze I Wojny światowej w Galicji Zachodniej". Swego czasu nie została uhonorowana I-szą nagrodą tylko dlatego, że zdobywca tej nagrody wcześniej wyrobił się z ukończeniem swojej pracy, co sam przyznaje (Wiktor Knercer z Olsztyna, praca o cmentarzach I wojny w granicach "gierkowskich" olsztyńskiego). U Dudy ciekawe jest m.in. to, że na cmentarzach I wojny hitlerowscy okupanci Polski nie niszczyli z reguły kwater żołnierzy CK narodowości żydowskiej, w przeciwieństwie do niszczenia "zwykłych" cmentarzy żydowskich. No i szczegółowy katalog cmentarzy z masą szkiców i zdjęć.
srebrny_lis

Nasz sołdat Praporszczyk z WMP odwiedził dziś cmentarz radziecki przy Orneckiej w LW, widząc zaparkowany obok wóz z ros. rejestracją. Po chwili przy jednym z kilku indywidualnie oznaczonych grobów znalazł: szklankę wódeczki, kromkę chlebka i "solionyj oguriec". Tradycja nie ginie! No to, za chłopaków!
Marcin

Post autor: Marcin »

My zapaliliśmy świeczki w Zielenicy i Kamińsku.
srebrny_lis

Ja z powodu gości obstukałem poza komunalnym (z moimi grobami) tylko "Rumuna" (piramidę rosyjską i indywidualny grób Michała Drozda).
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

Ja w Długołęce postawiłem bezimiennym z WH
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Ja wyslalem ojca jak co roku w nieoznaczone miejsce w Jarandowie - bezimienni z WH ....
Majk

Post autor: Majk »

Ja 2 beziniennym z WH w okolicy Sportyn
ODPOWIEDZ