Czy wie ktos cos o dzialaniach kuk w Prusach Wschodnich? Braly jakies jednostki udzial w bitwie pod Tannenbergiem? Bo znalazlem klamre austro-wegierska w poblizu linii kolejowej ostroda-olsztyn i A moze podobne klamry mieli Landwerzysci?
Wstawiam fotke klamry z netu jakiejs przypadkowej jako przyklad. Moja niestety tylko w lewej polowie (widac miecz i skrzydelko)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam!
Von der Goltz może być 1000+1 możliwości znalezienia się tej klamry w Prusach(myślę że kiedyś była cała )Pierwsza moja myśl:jeniec austro-węgierski wykonujący prace na rzecz kolei.
Pozdrawiam!
Jeniec austro - węgierski w Prusach Wsch.? A niby czyj? Widziałbym tu raczej byłego żołnierza CK armii, który wracał jesienią 1918 z frontu w głębi Rosji do domu nie przez tereny Polski czy Rosji Sowieckiej, tylko wraz z niemiecką grupą Ober - Ost czyli przez Białoruś, Litwę i Prusy właśnie.
musial sie postrzelac z kims, obok klamry 5 metrow luska 1914 od mausera bicie 14 S* 44 ncp a w sumie jakies 1500m od tego miejsca luski od mosina.
Jak cos wiecej sie znajdzie napisze.
Dzieki
von der Goltz pisze: luska 1914 od mausera bicie 14 S* 44 ncp
Tego typu bicia pochodzą z lat 1941-45 - 14 seria z 1944 roku, S* - rodzaj mosiądzu, problem stanowi kod producenta łuski ncp (nie mogę go zidentyfikować) - czy jest czytelny i poprawnie przepisany ?
hehe na g. 12: 14, na 3: 44, na 6: ncp lub to jest hcp, na 9: S*.
Ciekawe sa tez trzy kwadratowe malutkie wglebienia na zewnetrznej splonki (to od elaboracji?)
Czyli klamra moze nie miec nic wspolnego z luska albo moze jakis Volkssturmista mial pas jeszcze z I wojny?
Witam!
Coś mi się wydaje że kod producenta jest nadal żle odczytany.Ja bym stawiał na :Waffenwerke BrĂźnn A.G.- Povazska Bystrica.Ale poczekajmy na "foto" a potem opinie Andrewa
Pozdrawiam!
Pod Tannenbergiem ck żołnierzy nie było,ale pod Twierdzą Osowiec jak najbardziej.
Wilhelm wypożyczył od Franza Josefa baterię ciężkiej artylerii.Oprócz artylerzystów były jeszcze jakieś nieliczne oddziały.Tylko gdzie ja o tym czytałem
oj tam z tą łuska mnie ciekawi bardziej obecnosc kuku w okolicy Biesala (bo z tego co mi wiadomo nie bylo zadnych oddzialow pod Tannenbergiem) a tak na marginesie to wlasnie jestem w trakcie lektury "Wojny Galicyjskiej" J. Batora a tu pod nosem austro-wegierska klamarka lezy sobie jakby nidgy nic, coz za ironia losu.
Moze ta koncepcja z ck weteranem wcielonym do Volssturmu? Moze jakies jednostki pomocnicze kuk oslanialy wyladunek Landwery w Biesalu badz jak sadzi Kris braly udzial w budowie linii kolejowej? (choc linie ta budowano jakos w drugiej polowie XIX). To jest wlasnie caly urok eksploracji
no wiadomo, to tak jakby zastanawiac sie skad wziela sie moneta z nepalu u nas w regionie ale zastanawiac sie trzeba, jakby ludzie sie nie zastanawiali to do dzis zylibysmy na żółwiu ze srodkiem w Jerusalem
Sprawa jest oczywista. Nie wiem dlaczego podczas pisania zasugerowałem się, że chodzi o wojnę 1914 - 1918. Alzheimer zapewne . Chyba zmęczony byłem. No bo w końcu wojna 1866 jest mi znana, nawet dość szczegółowo.
Ale skoro już wyszło, że chodzi o wojnę 1866 r., to autor tekstu do fotografii cmentarza w Tczewie popełnił błąd nazywając pochowanych "jeńcami z armii austro - węgierskiej" (czy używając sformułowania CK): dualistyczne Austro - Węgry powstały dopiero w 1867 r. właśnie jako następstwo tej klęski. Byli to więc jeńcy austriaccy po prostu.
Natomiast o Austriakach pod Osowcem w I wojnie przeczytaliście może u Dąbrowskiego czy Batora?