Tomaszkowo
Tomaszkowo
Witam wszyskich,
Od pewnego czasu zbieram wszelkie informacje na temat działań pierwszo-wojennych pod Olsztynem. Namierzyłem miejsce gdzie były przejęte tabory rosyjskie pod Zazdrością oraz spotkałem się z wnukiem gościa, który opowiedział mi historię potyczki pod Kielarami.
Następna sprawa dotyczy pułku rosyjiego, który miał osłaniać odwrót korpusu rosyjskiego z Olsztyna. Pułk prawdopodobnie został całkowicie rozbity pod Tomaszkowem. Na starej rosyjskiej mapie, jest to pokazane ( na wiosnę mogę ją udostępnić przed wypadem większą ekipą). Dalej do konkretnego "szlachtu-bitwy" miało dojść pod Dorotowem. Z w/w pułku przeżyli nieliczni, którzy schronili się na Hercie.
Mam pytanko czy ktoś już w tym rejonie kopał i z jakim efektem
Od pewnego czasu zbieram wszelkie informacje na temat działań pierwszo-wojennych pod Olsztynem. Namierzyłem miejsce gdzie były przejęte tabory rosyjskie pod Zazdrością oraz spotkałem się z wnukiem gościa, który opowiedział mi historię potyczki pod Kielarami.
Następna sprawa dotyczy pułku rosyjiego, który miał osłaniać odwrót korpusu rosyjskiego z Olsztyna. Pułk prawdopodobnie został całkowicie rozbity pod Tomaszkowem. Na starej rosyjskiej mapie, jest to pokazane ( na wiosnę mogę ją udostępnić przed wypadem większą ekipą). Dalej do konkretnego "szlachtu-bitwy" miało dojść pod Dorotowem. Z w/w pułku przeżyli nieliczni, którzy schronili się na Hercie.
Mam pytanko czy ktoś już w tym rejonie kopał i z jakim efektem
DO BITWY MIALO DOJśĂ MIĂDZY KORTOWEM A TOMASZKOWEM ,GDZIE W ZARZARTYM BOJU NA BAGNETY MIAłO ZGINąĂ OD 300 DO500 ROSJAN WRAZ Z DOWUDCą PUłKU,KTURZY WEDłUG LITERATURY PRUSKIEJ MIELI ZOSTAĂ POCHOWANI W JEDNYM MASOWYM GROBIE,[ktury był by najlepszą wskazuwką w jakiej konkretnie okolicy odbyla się walka,jesli wogule istnieje-bo ja mam osobiscie wontpliwości co dotego.]
Też jestem w posiadaniu takiej mapki,chodziłem,szukałem,ale jak na razie nie znalazłem,opisy marne a obszar duży,moze brakowało mi szczęścia,ale jeszcze mam ochotę tam pochodzić-wiosną proponuje wspólny wypadszrekol pisze:Panowie postanowiłem mapkę wkleić w tym poście. Bardzo proszę o wszelkie informacje, czy ktoś odkrył dokładne miejsce potyczki pod Tomaszkowem.

ja chodzilem przy wsi w blizkiej odleglosci od jeziora - no i luski mauserowskie wychodzily w sporych ilosciach, no ale nic poza tym
ciekawi mnie natomiast zazdrosc i okolice
bylem tam pare razy i ogrom strzelonych mauserow przewlekajacych sie z mosinami mnie przerazil
wyszlo tam cos komus poza luskami??
ciekawi mnie natomiast zazdrosc i okolice
bylem tam pare razy i ogrom strzelonych mauserow przewlekajacych sie z mosinami mnie przerazil
wyszlo tam cos komus poza luskami??