Engelsberg w Olsztynie
Engelsberg w Olsztynie
Z góry przepraszam, jeżeli temat jest w niewłaściwej przegródce.
Czy ktoś ma może mapę Olsztyna, na której byłaby dokładna lokalizacja Anielskiej Górki? Mi wychodzi, że było to w miejscu, gdzie teraz jest "Elektryk", za izba skarbową. Ale są też informacje, że to było raczej koło Hortexu.
Ciekawe czy są jakieś stare plany, na których park Kusocińskiego (kiedyś czynu partyjnego czy jakoś tak) był jeszcze jeziorem. Ukształtowanie terenu na to wskazuje. Podobno źródła wody wybijają spod SP nr 3 i pod koniec lat 60 skanalizowano je do kanału burzowego.
Czy ktoś ma może mapę Olsztyna, na której byłaby dokładna lokalizacja Anielskiej Górki? Mi wychodzi, że było to w miejscu, gdzie teraz jest "Elektryk", za izba skarbową. Ale są też informacje, że to było raczej koło Hortexu.
Ciekawe czy są jakieś stare plany, na których park Kusocińskiego (kiedyś czynu partyjnego czy jakoś tak) był jeszcze jeziorem. Ukształtowanie terenu na to wskazuje. Podobno źródła wody wybijają spod SP nr 3 i pod koniec lat 60 skanalizowano je do kanału burzowego.
To osiedle było jeszcze w latach 60-tych, znajdowało sie własnie w okolicach telekomunikacji i ronda łączącego Dworcowa z Piłsudskiego. Jakis czas temu przegladałem albumy Olsztyna z tych lat, to jak budowały sie osiedla pojezierze czy kormoran to jeszce to osiedle widniało na horyzoncie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
eee nie to i ja se też daję kończynę urwać liną od wyciągarki, że to było w okolicach Piłsudskiego. Tam, gdzie obecnie jest Makro, a wcześniej zakłądy mięsne, to też była ciekawa okolica, ale to nie to. Tam zaraz po wojnie koszarowano w 45 pierwszych robotników przyjezdnych. Na pewno nie był to Engelsberg
Blisko ronda ,o którym pisaliście , znajdowało sie osiedle ,ale -ANDREASBERG-
może właśnie jego szukacie, dwa osiedla są blisko siebie i mogą sie mylic ,
http://rapidshare.de/files/48435049/allenstein.bmp.html
może właśnie jego szukacie, dwa osiedla są blisko siebie i mogą sie mylic ,
http://rapidshare.de/files/48435049/allenstein.bmp.html
- olsztyniak