Dawny WUBP w Olsztynie - foty.

O wszystkim i o niczym
neo2k

Dawny WUBP w Olsztynie - foty.

Post autor: neo2k »

znalazłem w necie coś takiego zaciekawiony otwieram i widzę współczesne zdjęcia z sądu. i to tak trafnie wybrane żeby nie przypominały tego co tu było w latach 45-56, a wystarczyło trochę zachodu i wejść głębiej by znaleźć miejsca bardziej zbliżone do tego co było wcześniej.
jestem też pewien, że są gdzieś zdjęcia korytarzy umazanych krwią, miejsca gdzie składano zwłoki (tego na zdjęciach by już nie było widać ale charakterystyczny swąd pozostał do dzisiaj!) bądź pokój badań najgorszego oprawcy (obecnie sala 035 - naprzeciwko bufetu, był to pokój, gdzie albo ktoś się przyznał i "wyszedł" albo wyniesiono go, również po "przyznaniu", tyle, że już nigdy nic więcej nie powiedział.) Poza tym zdjęcia budynku przedstawiają zupełnie coś innego - przed pożarem w latach 70tych budynek wyglądał inaczej.

http://www.slady.ipn.gov.pl/portal/sz/7 ... tynie.html
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Nawet Lidzbark jest :/ nie wiedzialem ze w gimnazjum nr 2 byly przeprowadzane egzekucje, uczylem sie tam w podstawowce... :(
Awatar użytkownika
warwick

Post autor: warwick »

fakt - opracowanie trochę zalatuje lipą... mogli choć słowo napisać, że dawny budynek się spalił i wstawić jakiś zdjęcie z epoki( no może nie koniecznie ścian umazanych krwią) bo nie wierze że nie ma...

pozdr.warwick
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Dobre mino wszystko. Nie wiedziałem :szok:
Awatar użytkownika
s13

Post autor: s13 »

lata 30-te.
Dabrowszczakow 44.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
neo2k

Post autor: neo2k »

a tak to wyglądało bliżej naszych czasów, a przed spaleniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ