Takie dwa przedmioty wyszły dzisiaj na polu. Budową, materiałem przypominają do złudzenia guziki carskie z okresu napoleońskiego, mają tylko inne mocowania. Wyglądają jak rodzaj knopików...
Czy moga pochodzić z epoki? Na polu wychodzą guziki carskie i pruskie z epoki napoleońskiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
...jeżeli każdy ma swoje zdanie to ja też uważam że są to części łączące elementy skórzane np, pasów , toreb czy innych jakiś tego tam typu fajnych i mniej fajnych rzeczy. Sporo tego wychodzi właśnie na pobojowiskach z epoki napoleońskiej....ale to tylko moje zdanie
marti pisze:...jeżeli każdy ma swoje zdanie to ja też uważam że są to części łączące elementy skórzane np, pasów , toreb czy innych jakiś tego tam typu fajnych i mniej fajnych rzeczy. Sporo tego wychodzi właśnie na pobojowiskach z epoki napoleońskiej....ale to tylko moje zdanie
Jeśli je widziałeś na żywo to też się zgodzisz że materiałem i budową bardzo przypominają guziki carskie z epoki!
Moje tez wyszły na miejscówce z 1807 roku i też sądzę że miały zastosowanie przy czymś skórzanym, na przykład mogło to być zapięcie ładownicy (mające takie same zastosowanie jak w ładownicach do mauserów lub mosinów, czy bardziej współczesnych ładownic do AK47)