Trud Pierwszych Lat

Literatura poszukiwawcza, historyczna, przygodowa
Awatar użytkownika
Sepp

Trud Pierwszych Lat

Post autor: Sepp »

Fajna kniga o LW od 1945 roku wlasnie ja znalazlem w swoich kserowkach :) rok wydania 1994 - ech poczatki mojej przygody z wykrywaczem... az lza sie w oku kreci.... wracajac do tematu duzo ciekawostek z lat ksztaltowania sie nowej wladzy na tych terenach :)
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Autorka to emerytowana nauczycielka historii w LO (J. Mikołajczak). Książeczka jest oparta na jej pracy mgr z lat 1960-ych (a więc ze wszystkimi "naleciałościami" epoki, choć autorka starała się w latach 1990-ych nieco uwspółcześnić). Praca dotyczyła powstania i funkcjonowania powiatu lidzbarskiego w latach 1945 - 1947. Wydała "Trud..." własnym sumptem w rocznicę przybycia Polaków na Warmię po II wojnie. Przyniosła to do bibliotek publicznych i szkolnych oraz do swej dawnej pracowni (ob. mojej). mam tego u siebie kilkanaście egzemplarzy. Czasem korzystam, choć znawcy tematu i świadkowie epoki w wielu miejscach wskazują nieścisłości i pomyłki. Szkoda, że gdański badacz Golon opracowujący II tom "Historii Lidzbarka..." musiał odpuścić (to co zdążył napisać było ponoć dobre) i powierzono dokończenie jakimś młodziakom bez dostatecznego warsztatu. No, ale może sobie poradzą. A pracę mgr na podobny temat parę lat temu napisał też Jerzy B. z Gimn. 2. Korzystał już również z archiwów byłego UB i MO.
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Gromowladny ;) ?
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Si, zacne chłopisko: Grzmot nad Górami ;) .
ODPOWIEDZ