Czy istnial jeszcze jeden blokhaus w Biesalu?

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
von der Goltz

Czy istnial jeszcze jeden blokhaus w Biesalu?

Post autor: von der Goltz »

Luseczka p370 z 37. Czy uzywano jej w myslistwie? Albo moze klusownicy powojenni z mauserami? Czy raczej typowo wojskowa? Bo mi wyszla pod Biesalem przy linii kolejowej olsztyn-ilawa, a tu chyba nic szczegolnego sie nie dzialo>?
"witam
na trasie Olsztyn -Ostroda na wysokosci Biesala[Biessellen],byly tak zwane blokhausy do obrony lini kolejowej....."
tak, ale to w tomarynach, od biesala gdzies w linii prostej z 3-4km na oko w strone Olsztyna
"...nie wiem czy mowimy o tych samych ,bo z tego co kojarze te w Biesalu juz nie istnieja.."Na messtischblattach z 1929 i 1944 nie ma nic, ale w sumie tych w tomarynach tez nie ma na mapkach mhm a o blokhauzach w samym biesalu pierwsze slysze, bardzo ciekawe moze nawet kolo mojego domu gdzies? jedyne ruiny przy linii kolejowej ktore znalazlem to stara poniemiecka budka droznika zamieszkana do lat 70tych. Ale tam wychodzi tylko zlom niestety, jak krzaczory opadna moze cos wyjdzie jeszcze.
".....moge sie mylic....tylko ze ten blokhaus w Tomarynach jest spory,no i chyba jeszcze istnieje,a ja mowie o takim malym przylesnym....chyba jest tam jakis las,he,he
co do mausera,to wlasnie obsluga ich uzywala....
mysle ze warto to sprawdzic dokladniej..."
Lasów jest dostatek, trzeba obadac. I poszperac, moze cos znajde o tym zaginionym blokhauziku.
"Typowa wojskowa P370 - producent Hugo Schneider A.G., Werk Berlin-Kćpenick rok produkcji 1937. Moim zdaniem mogła się tam znaleźć na 100 różnych sposobów (nie koniecznie w wyniku działan wojennych).""Blokhauzy lub wieże w Tomarynach (jak najbardziej istniejące, chociaż co roku ich mniej) nosiły oficjalną nazwę Biesal, bo to najbliższa stacja. Na mapach nie ma, jako że wojskowe łamane przez tajne. O czymkolwiek więcej w okolicy literatura nie wspomina."
No i poszperalem. Przy nasypie kolejowym za Biesalem w kierunku Parwółek jest równa powierzchnia, obok w nasypie ceglany kanal, przez ktory przeplywa rzeczka. Malo sladow, nie ma prawie nic cegiel albo naziemnych sladow ruin. Cegly moze uzyto do utwardzania drog lesnych albo ludzie rozebrali jak mrowki. Ktos juz kopal, a z ziemii wychodza takie rzeczy:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
s13

Post autor: s13 »

....to cos ma skorupe z syfu naniesionego latami przez przeplywajaca wode [deszczowke,scieki],co jest w srodku nie wiem?
....ale radzil bym trzymac sie zdala od imadla.i mlotka....he,he
pozdro
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

na tych trzech pierwszych fotkach powiem tak nie wiem tak do końca co to jest , ale ja bym tego z ziemi nie wyją za ..... , wygląda na jakąś rozrywkę , jeśli to są twoje początki to ja cie proszę zastanów się czy warto :(
Awatar użytkownika
s13

he,he
no to pocieszyles chlopaka....
Awatar użytkownika
von der Goltz

tez bym nie wyjal, lezalo juz wyjete to zrobilem fotke dla ID i zakopalem.
Awatar użytkownika
s13

..to sie chwali.....choc niektorzy beda mieli inne zdanie..
...choc z tym zakopywaniem tez ryzykowna sprawa...
Awatar użytkownika
von der Goltz

to niech maja, nic na to nie poradze. Zreszta na co by mi bylo takie cos? jako przycisk do papieru na biurko? pff :/ (chociaz czytalem gdzies, ze facet se zrobil kowadlo z niewybuchu :szok: ) w sumie to mi nie wyglada na pocisk, ma ksztalt taki, ale spod ma jakby przeciety od innego elementu mhm a moze z pociagu spadl? podobno w sierpniu 1914 zderzyly sie pociagi na trasie ostroda olsztyn, ale nie jestem pewien jak i gdzie. spowodowalo to opoznienie rozladunku 1 dywizji landwery.
ODPOWIEDZ