Ameryka i Kammerei-Wald
- von der Goltz
Ameryka i Kammerei-Wald
Badal ktos miejsce walki Landwehr Division Goltz z XIII korpusem?
Ja dzis od rana patrzylem, ale narazie same odlamki (nieziemskie ilosci) i kapselki zabezpieczajace od zapalnikow. Czy te kapselki "Kappe u. Dichtungsring vor Beladen entfernen" sa tylko w bombach lotniczych czy tez w artyleryjskich? Byly uzywane podczas WWI? Dywizja Goltza zajmowala pozycje na poludniowym krancu lasu i w Morken czyli XIII korpus nadszedl szosa Olsztyn-Olsztynek? Czy od Maniek? Bo Niemcy ostrzeliwali polnocna i srodkowa czesc lasu tak mi sie wydaje.
Jeszcze jedno - czy powszechne bylo umacnianie okopow kamieniami polnymi? Bo sa cale sterty na kupkach jakby szance malutkie.
I ostatnia sprawa - okolice Ameryki nie sa rozrywkowe? Bo pociskow tam tyle ze hoho i chyba saperzy kiedys kiedys wywalali bo sa porozrywane i upaprane w betonie w takich dolach.
ps. jak pare batalionow dywizji mialo 1 dzien czasu w tym lasku to mieli czas rozciagac zasieki z drutu kolczastego? Bo wyszly mi dwie linie zasiekow.
pozdrawiam
Ja dzis od rana patrzylem, ale narazie same odlamki (nieziemskie ilosci) i kapselki zabezpieczajace od zapalnikow. Czy te kapselki "Kappe u. Dichtungsring vor Beladen entfernen" sa tylko w bombach lotniczych czy tez w artyleryjskich? Byly uzywane podczas WWI? Dywizja Goltza zajmowala pozycje na poludniowym krancu lasu i w Morken czyli XIII korpus nadszedl szosa Olsztyn-Olsztynek? Czy od Maniek? Bo Niemcy ostrzeliwali polnocna i srodkowa czesc lasu tak mi sie wydaje.
Jeszcze jedno - czy powszechne bylo umacnianie okopow kamieniami polnymi? Bo sa cale sterty na kupkach jakby szance malutkie.
I ostatnia sprawa - okolice Ameryki nie sa rozrywkowe? Bo pociskow tam tyle ze hoho i chyba saperzy kiedys kiedys wywalali bo sa porozrywane i upaprane w betonie w takich dolach.
ps. jak pare batalionow dywizji mialo 1 dzien czasu w tym lasku to mieli czas rozciagac zasieki z drutu kolczastego? Bo wyszly mi dwie linie zasiekow.
pozdrawiam
witam
zbytnio to sie oni nie wdawali w walke ,bo to przewaznie byli weterani,taka podkategoria zolnierzy do prac porzadkowych...ale moge sie mylic.....
zbytnio to sie oni nie wdawali w walke ,bo to przewaznie byli weterani,taka podkategoria zolnierzy do prac porzadkowych...ale moge sie mylic.....
Ostatnio zmieniony 30 sie 2009, 20:41 przez s13, łącznie zmieniany 1 raz.
- von der Goltz
Nie bylo tak zle. Podobno byli po 30stce i troszke nie wczuci w walke ale walczyli dzielnie przeciwko XIII. I w lesie w dymie, kurzu i pocie przeszli do kontrnatarcia. Mimo to ruskie pod wieczor wyparli ich z lasku i Moren. Ale dzieki oporowi i dzialaniu na zwloke opoznili XIII korpus.
Landwehr-Division Goltz
(Hćherer Landwehr-Kommandeur Nr. 1) 12 Bataillone, 4 Schwadrone, 4 Batterien (20 GeschĂźtze)
(ab 27. August vom KĂźstenschutz Schleswig-Holstein eintreffend)
Kommandeur: Generalleutnant Freiherr von der Goltz, Chef des Stabes: Hauptmann Gćldner
33. Landwehr-Brigade: Generalmajor von Oertzen
Landwehr-Infanterieregiment 75: Oberstleutnant von Stwolinski
Landwehr-Infanterieregiment 76: Oberstleutnant Billig
34. Landwehr-Brigade: Generalleutnant von Pressentin
Landwehr-Infanterieregiment 31: Oberstleutnant von Lilienhoff-Zwowitzki
Landwehr-Infanterieregiment 84: Oberst Becker
Landwehr-Kavallerie (4 Schwadrone vom Garde- und IX. Armeekorps: Rittmeister von Sydow
1. und 2. Landwehr-Batterie vom IX. Armeekorps
½I./Reserve-Artillerieregiment 17 von Graudenz: Hauptmann Floeter
Landwehr-Division Goltz
(Hćherer Landwehr-Kommandeur Nr. 1) 12 Bataillone, 4 Schwadrone, 4 Batterien (20 GeschĂźtze)
(ab 27. August vom KĂźstenschutz Schleswig-Holstein eintreffend)
Kommandeur: Generalleutnant Freiherr von der Goltz, Chef des Stabes: Hauptmann Gćldner
33. Landwehr-Brigade: Generalmajor von Oertzen
Landwehr-Infanterieregiment 75: Oberstleutnant von Stwolinski
Landwehr-Infanterieregiment 76: Oberstleutnant Billig
34. Landwehr-Brigade: Generalleutnant von Pressentin
Landwehr-Infanterieregiment 31: Oberstleutnant von Lilienhoff-Zwowitzki
Landwehr-Infanterieregiment 84: Oberst Becker
Landwehr-Kavallerie (4 Schwadrone vom Garde- und IX. Armeekorps: Rittmeister von Sydow
1. und 2. Landwehr-Batterie vom IX. Armeekorps
½I./Reserve-Artillerieregiment 17 von Graudenz: Hauptmann Floeter
witam
co do tych zapalnikow to pewnosci nie mam ale pociski altyleryjskie byly troche inne...,ale na ten temat niech sie wypowie jakis spec.....wiem ze w tamtym czasie byly przeprowadzane proby zrzucania z samolotu pociskow artyleryjskich....
...co do kierunku z ktorego przybyl korpus 13 to na pewno szedl od strony Olsztyna,w strone Olsztynka,a dokladnie od strony Gryzlin....
.....aha ,co do Ameryki [Pagelorff] ,to moze byc tam pelno pociskow artyleryjskich z tamtego okresu.....
co do tych zapalnikow to pewnosci nie mam ale pociski altyleryjskie byly troche inne...,ale na ten temat niech sie wypowie jakis spec.....wiem ze w tamtym czasie byly przeprowadzane proby zrzucania z samolotu pociskow artyleryjskich....
...co do kierunku z ktorego przybyl korpus 13 to na pewno szedl od strony Olsztyna,w strone Olsztynka,a dokladnie od strony Gryzlin....
.....aha ,co do Ameryki [Pagelorff] ,to moze byc tam pelno pociskow artyleryjskich z tamtego okresu.....
- von der Goltz
dzieki! Caly las to jeden wielki odłamek eh
ciekawe czy sa wykrywki, w ktorych mozna sobie konkretny rodzaj metalu/stopu zaprogramowac i dyskryminowac (np. najechac na taki odlamek i dac, zeby podobne dyskryminowalo). Bo na ace to mi pika na all metal caly las ;] i nie wiem czy kopac czy nie hehe a jak mam na jewelry albo coins i mi skacze z nikiel, rings i coins na metal to zazwyczaj tez jakies odlamki. Jest jakis pewny sygnal? Czy kopac wszystko?

- von der Goltz
- ostrybrzytwa
- von der Goltz
- ostrybrzytwa
- von der Goltz
- von der Goltz
Czyli miejscowka z WWI z Tannenbergu a wychodza bomby lotnicze z WWII? Bo i te bomby zapalajace i te kapsle tez podobno od bomb lotniczych. Nie wie nikt, czy kolo Ameryki (Pagelshof) cos sie dzialo w WWII? Musze jechac do Jagiełka (Jagielleck), tam jakis cmentarz jest zolnierski podobno.
ps. Wszystkie te elementy i resztki bombek to ja mam gleboko w d**ie, nie dotykam i nic z tym nie robie, tylko robie ewentualnie fotke w miejscu spoczynku dla ID, zeby odkryc, co dzialo sie w danym miejscu.
ps. Wszystkie te elementy i resztki bombek to ja mam gleboko w d**ie, nie dotykam i nic z tym nie robie, tylko robie ewentualnie fotke w miejscu spoczynku dla ID, zeby odkryc, co dzialo sie w danym miejscu.