Wiem że identyfikacja tego guziczka może okazać się trudna ze względu na wytarcie, ale może ktoś się już spotkał z takim...
Na awersie tarcza na której dostrzegam przedstawienie jakiejś osoby i chyba napis (niestety ciężko to uwidocznić na zdjęciu), awers sygnowany.
Taki guzik pod Górowem to rzadkość, dlatego mam zagadkę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeżeli dostrzegalna jest tam postać to może być to guzik z przedstawieniem np. Napoleona lub któregoś z generałów rosyjskich, budowa guzika pasuje do okresu napoleońskiego choć może być on młodszy (myślę że do połowy XIX wieku). Guziki z Napoleonem trafiały się razem z guzikami numerowymi francuskimi (znaleziska z Rosji), nie były to guziki stricte wojskowe ale noszone raczej przy koszulach a nie mundurach i dla ozdoby, zamanifestowania przynależności narodowej etc. Na temat tych guzików wypowiedział się kiedyś Kris_butt na forum poszukiwanieskarbow.com przybliżając ich proweniencję i zastosowanie, wypowiedź można znaleźć przeglądając Jego posty. Generalnie rozpowszechniły się w XVIII wieku, początkowo wyrabiano je z monet z przedstawieniem władcy, później zakres osób przedstawianych na guzikach powiększył się i w XIX wieku mamy już np. guziki z Paskiewiczem, Tołstojem (z tego co pamiętam) itd. Pozdrawiam
michalochnio pisze:Jeżeli dostrzegalna jest tam postać to może być to guzik z przedstawieniem np. Napoleona lub któregoś z generałów rosyjskich, budowa guzika pasuje do okresu napoleońskiego choć może być on młodszy (myślę że do połowy XIX wieku). Guziki z Napoleonem trafiały się razem z guzikami numerowymi francuskimi (znaleziska z Rosji), nie były to guziki stricte wojskowe ale noszone raczej przy koszulach a nie mundurach i dla ozdoby, zamanifestowania przynależności narodowej etc. Na temat tych guzików wypowiedział się kiedyś Kris_butt na forum poszukiwanieskarbow.com przybliżając ich proweniencję i zastosowanie, wypowiedź można znaleźć przeglądając Jego posty. Generalnie rozpowszechniły się w XVIII wieku, początkowo wyrabiano je z monet z przedstawieniem władcy, później zakres osób przedstawianych na guzikach powiększył się i w XIX wieku mamy już np. guziki z Paskiewiczem, Tołstojem (z tego co pamiętam) itd. Pozdrawiam
Dziękuję za ciekawą identyfikację. Guzik znaleziony na polu w pobliżu Pruskiej Iławy, więc teoria całkiem prawdopodobna!
PS. Zapomniałem dodać że rewers sygnowany cyrylicą!