Guzik rosyjski do identyfikacji

Ekwipunek żołnierza, oprócz broni
Awatar użytkownika
DAMIAN

Guzik rosyjski do identyfikacji

Post autor: DAMIAN »

Wiem że identyfikacja tego guziczka może okazać się trudna ze względu na wytarcie, ale może ktoś się już spotkał z takim... :roll:
Na awersie tarcza na której dostrzegam przedstawienie jakiejś osoby i chyba napis (niestety ciężko to uwidocznić na zdjęciu), awers sygnowany.
Taki guzik pod Górowem to rzadkość, dlatego mam zagadkę... :roll:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
weje

Post autor: weje »

pod kątem awers pstryknij, może coś się da zobaczyć.
Awatar użytkownika
DAMIAN

weje pisze:pod kątem awers pstryknij, może coś się da zobaczyć.
A myślisz że nie próbowałem z każdej perspektywy? :) Najlepiej niestety szczegóły widać na żywo! :)
Ale na tej fotce uchwyciłem zarysy postaci w tarczy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
michalochnio

Post autor: michalochnio »

Jeżeli dostrzegalna jest tam postać to może być to guzik z przedstawieniem np. Napoleona lub któregoś z generałów rosyjskich, budowa guzika pasuje do okresu napoleońskiego choć może być on młodszy (myślę że do połowy XIX wieku). Guziki z Napoleonem trafiały się razem z guzikami numerowymi francuskimi (znaleziska z Rosji), nie były to guziki stricte wojskowe ale noszone raczej przy koszulach a nie mundurach i dla ozdoby, zamanifestowania przynależności narodowej etc. Na temat tych guzików wypowiedział się kiedyś Kris_butt na forum poszukiwanieskarbow.com przybliżając ich proweniencję i zastosowanie, wypowiedź można znaleźć przeglądając Jego posty. Generalnie rozpowszechniły się w XVIII wieku, początkowo wyrabiano je z monet z przedstawieniem władcy, później zakres osób przedstawianych na guzikach powiększył się i w XIX wieku mamy już np. guziki z Paskiewiczem, Tołstojem (z tego co pamiętam) itd. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAMIAN

michalochnio pisze:Jeżeli dostrzegalna jest tam postać to może być to guzik z przedstawieniem np. Napoleona lub któregoś z generałów rosyjskich, budowa guzika pasuje do okresu napoleońskiego choć może być on młodszy (myślę że do połowy XIX wieku). Guziki z Napoleonem trafiały się razem z guzikami numerowymi francuskimi (znaleziska z Rosji), nie były to guziki stricte wojskowe ale noszone raczej przy koszulach a nie mundurach i dla ozdoby, zamanifestowania przynależności narodowej etc. Na temat tych guzików wypowiedział się kiedyś Kris_butt na forum poszukiwanieskarbow.com przybliżając ich proweniencję i zastosowanie, wypowiedź można znaleźć przeglądając Jego posty. Generalnie rozpowszechniły się w XVIII wieku, początkowo wyrabiano je z monet z przedstawieniem władcy, później zakres osób przedstawianych na guzikach powiększył się i w XIX wieku mamy już np. guziki z Paskiewiczem, Tołstojem (z tego co pamiętam) itd. Pozdrawiam
Dziękuję za ciekawą identyfikację. Guzik znaleziony na polu w pobliżu Pruskiej Iławy, więc teoria całkiem prawdopodobna! :) :kon:

PS. Zapomniałem dodać że rewers sygnowany cyrylicą! :)
ODPOWIEDZ