W akcie desperackiej samoobrony

:
Specjaliści mówią że nawet wata rysuje monety, ale nie sądzę żeby rysy widoczne na zdjęciu były wynikoem szczotkowania. Po pierwsze dla tego że wszystkie rysy idą idealnie w jednym kierunku (ja tak nie szczotkuję), po drugie pasta do zębów ma delikatne właściwości polerujace a nie rysujące.
Moim zdaniem na zdjęciu widać strukturę stopu. W procesie korozji w ziemi i potem w procesie elektrolizy, z powierzchni monety został usunięty metal inny niż srebro.
Sztuczne światło padające prawie idealnie w poprzek "rys" dopełniło wrażenia szczotkowania. (czyli prawie pokazowe zajęcia z metaloznastwa

)
Nie udało mi się dostrzec tych rys gołym okiem, nie są również widziane na zdjęciach zrobionych dzisiaj przy naturalnym swietle.
Dla tych którym wyjaśnienie wydaje się wyssane z palca, zdjęcie zrobione dzisiaj, gdzie wspomniane rysy są ledwo widoczne w paru miejscach (z monetą od wczoraj nie robiłem kompletnie nic)
ps. Nie gwarantuję ze przedstawiona teoria jest prawdziwa ale mi się wydaje najbardziej prawdopodobna.
ps.2. Niniejszym oświadczam ze nikogo nie namawiam do czyszczenia monet srebrnych szczoteczką i pastą do zębów, oraz że nie biorę żadnej odpowiedzialności prawnej i moralnej za powstałe w wyniku tego procederu rysy