Ciekawostka Olsztyna

Wszystko co związane z eksploracją
prezes

Ciekawostka Olsztyna

Post autor: prezes »

Codziennie ją mijam -pewnie wielu z Was też-i nigdy nie zastanawiałem sie skąd się tam wzieła ...do teraz.
Płaskorzeźba przedstawiająca brodatego strażnika miejskiego znajduje się na ścianie od strony ul. Kościuszki. Strażnik trzyma w jednej ręce laskę i trąbke, w drugiej latarnię, a do pasa ma przypięty pęk kluczy. W tle widać okute ćwiekami wrota. - To właśnie dlatego kamienicę nazwano "willą ze strażnikiem" .Była to krańcowa zabudowa miasta. Postać strażnika miała strzec rogatek miasta. W miejscu obecnej ul. Kościuszki jeszcze przed I wojną światową znajdowały się punkty poboru myta. Taką opłatę pobierano w dni targowe od wjeżdżających do Olsztyna właścicieli furmanek.
Wyżej na tej samej ścianie znajduje się jeszcze jedna płaskorzeźba. Przedstawia krajobraz z domami i kościołem w tle.
Kamienica stoi od 1907.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Dobry temat. Tez jedna rzecz mnie zastanawia. Jak jutro znajde chwile wolnego czasu to podjade zrobic fotki. Pomnik Kopernika, ale ten na podzamczu.
duch

Post autor: duch »

Popiersie Kopernika na podzamczu jest jeszcze przedwojenne. Kiedyś stało po przeciwnej stronie obecnego pomnika. Co do pobierania opłat, to na ul. Warszawskiej i w Gutkowie stoją jeszcze domy, w których mieszkali i pracowali ludzie pobierający opłaty.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

i w Dywitach też jest budynek rogatek
ODPOWIEDZ