Pieszkowo - Zielenica

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Sepp

Pieszkowo - Zielenica

Post autor: Sepp »

Dzis natknalem sie na taki opis :

"W czasie II wojny światowej w pobliżu Pieszkowa koło Zielenicy (dawniej GrĂźnwald) zginęło ok. 20 tys żołnierzy. Spoczywali w zbiorowym cmentarzu, a w 1953 r. ekshumowano zwłoki na cmentarz w Elblągu."

Ja bylem 2 razy w tych lasach przyznam ze piaseczek cudny ale bez wiekszych rezultatow hmm moze za malo czasu tam spedzilem :( ktos moze nawiedzil juz kiedys te tereny?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2009, 14:28 przez Sepp, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Post autor: panzer24 »

A gdzie ten opis był??
Awatar użytkownika
Sepp

Na stronie parafii Pieszkowa ;) http://www.pieszkowo.parafia.info.pl/?p ... a09a441307
Awatar użytkownika
Sepp

Wspomniane jest tam tez Janikowo w okolicy ktorego zalega nasz Gorowiecki Jagd'us ;)
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

pod Zielenicą był cmentarz żołnierzy radzieckich, którzy zostali ekshumowani i przeniesieni na cmentarz do Elbląga (autochtonka, z którą rozmawiałem, twierdziła, że ekshumowani przeniesieni byli do Bartoszyc). Nie sądzę jednak żeby to była aż taka liczba, no i zapewne był to cmentarz, na który byli zwożeni polegli z różnych pobliskich terenów

Swego czasu rozmawiałem z właścicielką terenu po tym, byłym cmentarzu.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

a skoro jesteśmy przy Zielenicy, to kto wiedział, że w pobliżu wsi rozbite były dwa radzieckie czołgi ? :)

od jednego widziałem nawet przekładnię skrzyni biegów :)
Awatar użytkownika
Sepp

Wiem ze Janikowo przechodzilo z rak do rak i przy tym powaznie ucierpialo :/ i ze w majatku Nerwiki byl sztab 4 Armii (prawdopodobnie tydzien czasu) pozniej przeniesiony do Glad... Po zakonczeniu walk w Nerwikach zorganizowano maly oboz dla jencow i ludnosci z okolicy... ale czy ten oboz to prawda przekonamy sie w sierpniu ;)
ODPOWIEDZ