Zagadkowe coś

Znaleziska, które nie pasują do powyższych działów
Uve

Zagadkowe coś

Post autor: Uve »

Może ktoś z forumowiczów skojarzy, czego elementem mógł być taki przedmiot.
Poniżej zamieszczę kilka zdjęć, ujęć z różnych stron, a także poglądowy rysunek przedstawiający, jak by ten przedmiot wyglądał, gdyby go wyprostować całkiem ( bo jest zawinięty), wraz z podanymi rozmiarami, co da lepsze wyobrażenie o jego wyglądzie.

Wydaje mi się że przedmiot był zawinięty dookoła czegoś, np drewnianego drzewca. W takim przypadku koniec zaostrzony będzie pasował do drugiego, wciętego końca. Poza tym długość całości to 10,6 cm, a odleglość między dolnymi jak i górnymi otworami to połowa tej długości (5,3 cm) co sprawia, że jeśli by zrobić z tego przedmiotu okrąg (np owinąć dookoła drewnianego drąga, drzewca) to górne otwory znajdą sie naprzeciwko siebie, podobnie dolne, tak że można by było od jednego do drugiego otworu wprowadzić jakiś mocujący gwóźdź/nit.

Widać też że nie jest to kawałek metalu który miał wyglądać byle jak - strona zewnętrza posiada fakturę, można by powiedzieć troszkę ozdobną, by się to jakoś prezentowało z wyglądu. Wewnątrz powierzchnia gładka, brak widocznych sugnatur.

Pomyślałem więc, że może to coś obejmowało u samej góry drzewce jakiegoś sztandaru, albo czegoś innego?
Przedmiot z solidnego, sztywnego, dość grubego metalu, chyba mosiądz.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 mar 2012, 22:09 przez Uve, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

rower
Prusak

Post autor: Prusak »

Gdzie? :szok:
snufkin1

Post autor: snufkin1 »

dzik ma rację to część od roweru dokładnie tylne koło a służyło to do chamowania
Uve

A już wyobraźnia podpowiadała mi niestworzone rzeczy. Sprowadziliście mnie na ziemie :zebek:

Dzięki :)
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Dzik mocno chodzi po ziemi :D Jestem stary i durny - nie wpadłem na to.
A tyle razy grzebałem w rowerze... :/
Awatar użytkownika
Bramafan

Post autor: Bramafan »

zauważcie, że dziku sie rozpisał i dał wyczerpującą odpowiedź!!! ;-) <żart>
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

po prostu już to kiedyś wykopałem
wiedziałem że rower ale nie wiedziałem od czego
partas

Post autor: partas »

snufkin1 pisze:dzik ma rację to część od roweru dokładnie tylne koło a służyło to do chamowania
Jak to miało hamować :sad: ,bo ja jak Markis pisał stary,durny tylko u mnie jeszcze wyobraźnia taka niekoniecznie :zebek: .Można jakieś foty lub rysunki do lepszego zobrazowania tego "klocka hamulcowego" :roll: .
snufkin1

:zebek: partas jak masz rower typu Wigry 3 lub jakiś z chamulcem nie szczękowym z tyłu to sobie rozbierz tylne koło a wszystko zobaczysz :D po prostu ta część była przynitowana do tulejki no i to w jakiś sposób chamowało
partas

Post autor: partas »

Snufkin1 rower "Wigry 3","Traper"(jubilat nieskładany) i jak byłem młodszy taki cholera mniejszy,ale jak się wabił nie pamiętam.Zajeździłem wszystkie doszczętnie,ale to szczegół.Sam te rowey rozbierałem,składałem,ale w tylnej piaście typu"torpedo"pierścień hamujący składał się z dwóch połówek spiętych cienką blaszką.
Obrazek
Zdjęcie ze strony:http://rwm.org.pl/art/index.php?mode=art&id=31
Teoria z "Wigry 3" mnie nie przekonuje :sad: .

Ale może być to coś jeszcze starszego :roll: .
Obrazek
Zdjęcie ze strony:http://www.starerowery.pl/Historia%20pi ... orpedo.pdf

Ale takiego cuda to ja w łapach nie miałem.Może to i dobrze bo zawsze składałem torpedę na trzy razy,bo za dużo części na raz :D
Uve

Znalazłem w necie taki schemat hamulca dawnego roweru i to co jest podpisane jako Brake Cylinder wygląda na element z moich zdjęć - widać że to coś ma podobne zakończenie, z jednej strony wcięte, z drugiej zaostrzone.

Obrazek
snufkin1

partas były takie i takie jak uve znalazł ja spoykałem się z dwoma rodzajami a mam pytanko jak usunąć starą glinę z mosiądzu ( trzyma się cholera już 3 dzień moczę ) a i łuska z biciem kaliber chyba 12,7 mm ale pewny nie jestem zgnieciona na godzinie 6 cyfra 43 na gogodz.11 litera R a na godz. 1 litera A wysokośc łuski to 9,9 cm
ODPOWIEDZ