Tygrys w bagnach za Wielbarkiem
-
Tygrys w bagnach za Wielbarkiem
W rozmowie z pewną dobrze obeznaną osobą, usłyszałem że w bagnach koło Wielbarka leży Tygrys. Ponoć wojsko próbowało go kiedyś wyciągnąć śmigłowcami transportowymi, ale nie dało rady... Wie ktoś z Was coś więcej na ten temat?
Tylko czy na pewno jest to Tygrys. Sam znam bagienko niedaleko Dobrego Miasta, w którym rzekomo zatopiony jest taki czołg. Opowiadała mi o tym mama mojego kolegi (niestety już nie żyje), sam fakt zatopienia widziała podobno jako dziecko, potwierdzali to też inni starsi mieszkańcy tej wioski. I wszystko było by OK gdyby nie to, że w tej okolicy w tym czasie nie stacjonowały żadne Tygrysy. Podsumowując, w oczach ludzi, którzy pamiętają tamte czasy, a wtedy często byli jeszcze dziećmi, wszystkie czołgi niemieckie często kojarzyły im się z Tygrysami a wcale nie musiały nimi być. W mi znanym bagienku prawdopodobnie siedzi jakiś inny tank, pod Wielbarkiem też niekoniecznie musi być to Tygrys.
-
Wiem tyle, że opowieści o wyciąganiu Tygrysa śmigłowcem można między bajki włożyć, co podważa wiarygodność całej historii. Rekord udźwigu przez śmigłowiec wynosi 44 tony i dokonał tego prototyp Mi-12, który nie wszedł do produkcji. Tygrys ważył około 60 ton. Jeśli takie wydarzenie miało miejsce, to był to jakiś pojazd o wadze nie przekraczającej 10 ton i to pod warunkiem, że stałby na suchym lądzie, a nie zassany w bagnie.rubaszny85 pisze:Ponoć wojsko próbowało go kiedyś wyciągnąć śmigłowcami transportowymi, ale nie dało rady... Wie ktoś z Was coś więcej na ten temat?
- ostrybrzytwa
- leszek_smialy
- Kontakt: