Nysa 2009

Wyprawy WPM

Moderator: Manufaktura Dzika

srebrny_lis

Nysa 2009

Post autor: srebrny_lis »

Nysa przysłała już program "Dni Twierdzy" i zapytanie o namioty (czy mamy i ile). Napisałem prawdę, ale poprosiłem o przydział kazamaty wałowej (górnej), ze względu na kłopot z transportem namiotów. Czekam na odpowiedź. Bitwa sama przewidziana na 45 minut, z programu wynikają upominki czyli chyba medale [?]. Dopytam jeszcze o zwrot kosztów podróży. Bo żołd 140 zł na osobę dorosłą - żołnierza. No i dla wszystkich (w tym dzieci i markietanek) jedzenie za jeden dzień (rozumiem, że sobota).
srebrny_lis

Nysa obiecała przed chwilą rezerwację dla nas kazamaty (prosiłem o wałową). Jutro przypomnę listę zgłoszonych osób.
srebrny_lis

Tegoroczna "Nysa" finansowo uboższa, co było do przewidzenia ("kryzys", powodzie w regionie...). Od początku wiedzieliśmy, że żołd wynosi 140 zł na żołnierza dorosłego, zaś całodzienne wyżywienie na dzieci i 1/10 markietankę. I tyle. Cena biletu Olsztyn-Nysa wynosi ok. 75 zł dla dorosłego (info Janka). Dlatego zmniejszymy koszty załatwiając bilet zbiorowy w obie strony, jak w Częstochowie rok temu (Jekatierina powiedziała, że pomoże w tej sprawie). Chociaż nie "zarabiamy" na tej imprezie, warto tam być, ponieważ:
1. Jest to urokliwe miejsce o dużych walorach historycznych (starówka, forty),
2. Nysa (w kilku mutacjach) przyjeżdża do nas na "Heilsberg" i nadal będziemy ją chcieli widzieć u nas
3. Jest to historyczny "bliźniak" Lidzbarka Warm. (dawne księstwo biskupie, skąd pochodzili najstarsi niemieccy osadnicy naszego miasta i okolic),
4. Gospodarze są dość solidni i obiecane realizują,
5. Wielu z naszych szerzej zetknie się z grupami z Czech czyli profesjonalistami.
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

co do punktu 5, nie liczył bym na grupy o wysokim poziomie rekonstrukcji. Zazwyczaj z Czech przyjeżdżają "leśne dziadki" ze strzelawkami z różnego okresu.
|Choć mam nadzieję, że w tym roku Nysa pozytywnie mnie zaskoczy.
Awatar użytkownika
ahmed
Kontakt:

Post autor: ahmed »

Możliwe że będą grenadierzy zOstrawy-to akurat grupa an wysokim poziomie.
U96

Post autor: U96 »

Przykro mi :sad: na Nysę nie mogę się stawić pod Sztandar
Frau zaplanowała mi wyjazd na urlop – rekonstrukcja miru domowego.
:roll:
z szacunkiem
Adam
srebrny_lis

Z pierwotnego składu na "Nysę" zostało tymczasem 13 pewniaków i 1 niepewna osoba. Zamówiłem 15 miejsc, więc śmiało: kogo wpisać na miejsce "Bożego kmiecia" (wg "Bogurodzicy": Adama :) )? I nie robić "mnie" numerów z dalszymi rezygnacjami, bo nie "bedem" przed ludźmi oczami świecił... :wstyd:
srebrny_lis

W zeszłym roku "leśne dziadki" owszem też były (sympatyczne zresztą), wszakże oprócz nich była grupa z harmatą, która strzeliła pieszkom do Nysy kilkadziesiąt km; ponadto nic nie mogłem zarzucić Morawcom z rosyjskiego austerlickiego Apszerońskiego Pułku Muszkieterskiego (w tym nasz Jirzi, który walczył w naszych szeregach w Ostrołęce AD 2007). No i zaj...ty francusko - czeski dobosz; przerwał swój koncert w kazamacie tylko na chwilę, by wyartykułować: "Ale co? To je dobre, ne?" Bylo to dobre!
srebrny_lis

Wykruszył się z "Nysy" Przemo, lecz natychmiast wypełniłem lukę Mariuszem G. (Przemo da mu sprzęt). Luka po Adasiu nadal "zieje" :sad: niestety. Wciąż niepewna Jekatierina. Przypominam, że deklarowałem 15 osób, w tym 12 żołnierzy dorosłych. Dobrze byłoby, gdyby osoba dorosła rezygnująca (co nie daj, Boże :axe: ) znajdowała natychmiast zastępcę na swój sprzęt. Gdyby nie udało się (co nie daj, Boże :axe: ) Jekatierinie - może jej sprzęt i funkcję przejęłaby Aga [?]. Badam ewentualnie Marcina Minora (a Rafaił może swojego rekruta?) w sprawie zasypania dołu po Adasiu :zebek: (wtedy sprzęt od Kazika?). Pogadamy jutro.
Awatar użytkownika
MaciekLW

Post autor: MaciekLW »

Jeżeli jest miejsce to mogę jechać.
srebrny_lis

Tylko będziesz musiał pożyczyć sprzęt (chyba od Kazika, bo jego Marcin Minor ma wątpliwości, czy da radę pojechać na "Nysę"; ewentualnie od innej osoby "niejadącej"?). Przypomnę aktualny rejestr: ja, moja Raisa, Jaksa, Fotoś :D , Adek, Aga, Matwiej, Jekatierina [?], Marcin Maior, łukasz, Praporszczyk, Rafaił, Mariusz ś., no i Mariusz G. (za Przema). Dopełniłbyś komplet. Może jeszcze w razie czego dałoby się jedną osobę dopisać ponadto (to jeszcze dwa tygodnie!). W Widrykach dowiemy się jeszcze, co z Markiem.
Awatar użytkownika
MaciekLW

Post autor: MaciekLW »

Jeżeli będzie od kogo pożyczyć chociaż połowę sprzętu (mam buty, koszulę, spodnie ) to ok.
srebrny_lis

W tej chwili jako "dawca" kurtki, kiwera i karaboli jawi mi się jedynie Kazik,; może jeszcze coś wyniknie (trzeba będzie ponegocjować, jakiś bonusik dla "dawcy" czy coś :P ?).
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

A o nas zapomnieliście ?
srebrny_lis

Nie zapomnieliśmy, tylko że Wy nie wpisaliście zgłoszenia w temacie "Dni twierdzy Nysa cito!". Będziemy kombinować...
ODPOWIEDZ