Danzig-Gdańsk 1807 17-19 lipca
Moderator: Manufaktura Dzika
-
No a w Lidzbarku organizatorem jest podlegający budżetowi miasta LDK. Budżet jest uchwalany z wyprzedzeniem, zgodnie z prawem, którego nie można sobie zmienić ad hoc. Dlatego, jeśli już władze dadzą swój "placet" finansowy, to kolejna edycja imprezy będzie. Jeśli nie będą jej chciały - będzie wiadomo z dużym wyprzedzeniem. One same nie bardzo mogą inaczej.
Idąc tym tropem, nie prędko zobaczymy si e na rekonstrukcji w Gdańsku. Władze miasta, jak i dyrekcja fortu, mają to wszystko najwyraźniej w dupie i wcale się nie przejmują tym, czy zrobimy małe widowisko, czy nie zrobimy go wogóle. Propozycja organizacji małej imprezy na fortach wyszła zapewne od Ahmeda. Jak my (rekonstruktorzy) się za to nie weźmiemy i nie pokażemy że można zrobić fajną imprezę, to cała reszta to oleje.
...i nic nie będzie, jak to mawiał Kononowicz.
...i nic nie będzie, jak to mawiał Kononowicz.
-
Myślę, że może nie w pełnym składzie, ale kolejnym razem jednak się zobaczymy. Tym razem "rozhuśtana machina mobilizacyjna" WMP zaskoczona została nagłą zmianą (także dla gdańszczan z reko) warunków imprezy. O ile część z naszych (w tym np. ja i żona) mamy teraz wolne i moglibyśmy czasem pojeździć "po kosztach" lub za swoje - to jednak nie każdy tak może. Problem w tym, że - żałując takiej fajnej i dość pełnej mobilizacji - zdecydowaliśmy się (ze względu na osoby nie mogące pojechać do Gdańska na nowych warunkach) zorganizować imprezę tanią i bliską w Widrykach. Wiem, że to było zaskoczenie także dla 52. IR, ale w przyszłości odpowiednio wczesna informacja pozwoli na wyłonienie grupki "zdecydowanych mimo wszystko"
. Bo w sumie szkoda! Info! Info! Info!

"Wiem, że to było zaskoczenie także dla 52. IR, ale w przyszłości odpowiednio wczesna informacja pozwoli na wyłonienie grupki "zdecydowanych mimo wszystko" . Bo w sumie szkoda! Info! Info! Info!"
Drogi Lisie-dokladnie tak-o imprezie rozmawialem juz od ...MARCA.. i tyle czasu czekalem na jakakolwiek decyzje władz by pchnąc informacje dalej-nie chciałem tez obiecywać niczego bez pokrycia.Gdy wreszcie okazało się że mamy zielone światlo -ruszyliśmy z zaproszeniami..a tu BACH(w żdanym razie nie Jan Sebastian)Z reztą to już nie pierwszy taki numer władz z impreza na "fortach"............cóz robic-za rok chce,chcemy zrobić impreze wieksza-i tym razem sami będziemy szukać spsonorów-w dużej mierze wzorując sie na organizacji Lidzbarka-Dwórzna.Bo na władze liczyc .....sami wiecie.
Jeśli jednak ktoś od Was chce się do nas ruszyć -choćby 2-4 osoby zapraszamy...
Drogi Lisie-dokladnie tak-o imprezie rozmawialem juz od ...MARCA.. i tyle czasu czekalem na jakakolwiek decyzje władz by pchnąc informacje dalej-nie chciałem tez obiecywać niczego bez pokrycia.Gdy wreszcie okazało się że mamy zielone światlo -ruszyliśmy z zaproszeniami..a tu BACH(w żdanym razie nie Jan Sebastian)Z reztą to już nie pierwszy taki numer władz z impreza na "fortach"............cóz robic-za rok chce,chcemy zrobić impreze wieksza-i tym razem sami będziemy szukać spsonorów-w dużej mierze wzorując sie na organizacji Lidzbarka-Dwórzna.Bo na władze liczyc .....sami wiecie.
Jeśli jednak ktoś od Was chce się do nas ruszyć -choćby 2-4 osoby zapraszamy...
-
-
Piękne dzięki za namiar na fotografie. Ahmed, postaraj się, proszę, przesłać mi "koncert życzeń" (rozsądnie
) odnośnie "Bartensteinu". Na dniach będę się z nimi kontaktował. Jankowi przekazałem kopię opracowania Juliusa Plewa "Bartensteiner Vertrag..." z końca XIX w., z pełnym tekstem traktatu i szerokim omówieniem tła historycznego (36 stron po niemiecku).

-