Taktyka w wojnach napoleońskich

Lata 1799-1815
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Raz jeszcze dziękuję za tak cenne informacje Panie Sławomirze! :)
Co do Ruskiej Góry, to bytowanie tam francuzów mogę potwierdzić znaleziskami francuskich centymów na tym właśnie wzniesieniu! :)
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

mam nadzieję, że wrzucisz zdjęcia i podasz choć przybliżone miejsce znalezienia już zdobytych i przyszłych znalezisk z tego tematu.
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Wszystkie znaleziska z tamtego terenu można oglądać w naszej izbie historycznej w Górowie, część zdjęć jest porozrzucana po moich postach. A co do Gląd to jeśli coś namierzę to na pewno poinformuję! :)
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

Damian tez mam namierzony jeden obozik w okolicy LW do sprawdzenia ;) blisko cieku wodnego i lasów z tym ze pochodzi z okresu gdy Wielka Armia szla juz w druga strone ;) no i te legendy o okolicach tego miejsca brrrrrrr :/
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Masz na myśli okolice Stoczka czy Krekol? Bo jakiś sygnał o Stoczku AD 1812/1813 dawano kiedyś... A obozy w odwrocie były raczej spontanicznymi, chaotycznymi biwakowiskami, gdzie kto może. Na dłuższy czas (by w ukryciu przetrwać zimę) wykopywano też leśne bunkry, rabując stamtąd miejscowych (są takie tradycje z Kaszub).
ODPOWIEDZ