sprzęt i programy nawigacyjne - jakich używam

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
tom_23

sprzęt i programy nawigacyjne - jakich używam

Post autor: tom_23 »

proponuję otworzyć wątek poświęcony j.w.; celem jest wymiana doświadczeń, mapek, itp.;zapraszam do wpisywania

tom_23
SE 750k+TrekBuddy+moduł GPS BT
MDA Compact IV+Oziexplorer
tom_23

Post autor: tom_23 »

nikt nie używa komórki do nawigacji w terenie?
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Garmin nuvi 250 - wszędzie ze mną jeżdzi. Sprawdził się w Czechach :D Zabieram ze sobą jak idę na grzyby - żona jest spokojniejsza, a ja i tak mam harcerski kompas w kieszeni :zebek:
Jam łasica

Post autor: Jam łasica »

mapa powiatu w skali 1:25000 i kompas :D
viberpol

Post autor: viberpol »

Ja od wczoraj używam palmtopa z GPS Mio DigiWalker340 z mapami Messtischblattera 1:25 000.

Efekt? Szok!
To jak cofnięcie się w przeszłość. ;)
Z rejestracją własnych śladów na pruskiej ziemi....
Awatar użytkownika
Sepp

Post autor: Sepp »

ile stoi taki palmtopik z gps ?
viberpol

Wiesz co, ja go już mam jakiś czas, dopiero teraz walnęło mnie, że można go wykorzystać ze starymi mapami...
Teraz chyba najtańszy model palmtopa Mio 360 kosztuje jakieś 700 zeta.
Ale podejrzewam, że wystarczy kupić jakiś zwykły samochodowy GPS typu NavRoad za 300 czy 400 pln. Do niego ładujesz program Ozie Explorer, skalibrowaną mapę i hajda na pole!
Awatar użytkownika
szrekol

Post autor: szrekol »

Niestety aby coś kombimować z mapami trzeba mieć palmtopa z windows mobile do którego trzeba wgrać Oziego. Zwykły samochodowy GPS się nie nadaje.

Pozdrawiam Szrekol
viberpol

szrekol pisze:Niestety aby coś kombimować z mapami trzeba mieć palmtopa z windows mobile do którego trzeba wgrać Oziego. Zwykły samochodowy GPS się nie nadaje.

Pozdrawiam Szrekol
No tak, chyba się trochę zagalopowałem... Faktycznie potrzebny jest jakiś system operacyjny, a nie dedykowane wyłącznie do GPSa narzędzie... chociaż jak by tak pokombinować.... to pewnie można by je "odblokować" ;)
Ostatnio zmieniony 12 cze 2009, 10:38 przez viberpol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bard
Kontakt:

Post autor: bard »

Większość urządzeń do nawigacji samochodowej ma system windows CE z nakładką graficzną i większość z nich można „odblokować”. Z kolei bardzo dużo programów do nawigacji chodzi również na windows CE a nie tylko na windows mobile(chyba OZI można zainstalować na win CE).

Ja używam do nawigacji w terenie programu compeGPS a do planowania wypraw tego samego programu w wersji na PC – gorąco polecam. Wypróbowywałem też OZI’ego ale nie przypadł mi do gustu.

Gdyby ktoś był zainteresowany sposobem kalibracji map albo potrzebował pomocy przy obsłudze compeGPS to chętnie pomogę ;)

Pozdrawiam
Jaro76

Post autor: Jaro76 »

Witam.

Ja na ten przykład używam Oziego w wersji 2.31z niemieckimi M.Blattami naszego regionu, zainstalowany na biedronkowej Navia II z systemem Win.CE Core 5 , za 189zł.

Myślę że na wypady w teren nie potrzeba nic lepszego.
ramol

Post autor: ramol »

Witam. Tylko "terenowy" garminek + mapy UMP, awaryjnie mapy topograficzne danego rejonu wydrukowane z geoportalu + busola.Pozdrawiam.
partas

Post autor: partas »

Polskie piekiełko:
Musisz wozić przy sobie paragon.

Policjanci w trakcie rutynowych kontroli drogowych mogą sprawdzić legalność używanego przez nas GPS-u - informuje RMF FM.

Za posiadanie pirackiej wersji oprogramowania może nam grozić kara nawet pięciu lat więzienia.

Nielegalność nawigacji mogą stwierdzić policyjni specjaliści od elektroniki. Jednak patrol może ocenić oprogramowanie i w przypadku jakichkolwiek wątpliwości zarekwirować GPS - powiedział Paweł Petrykowski z dolnośląskiej policji.

Funkcjonariusze twierdzą, że kierowcy powinni wozić przy sobie dokumenty potwierdzające zakup urządzenia oraz legalność jego oprogramowania. Przepisy nie precyzują jednak, co zrobić w przypadku, gdy GPS został zakupiony na internetowej aukcji.

źródło:http://www.sfora.pl/Za-piracki-GPS-moze ... enia-a9002
Bieżnik na butach też mam przytarty więc :nono:
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

To chyba zły sen. :szok: Co jeszcze mogą wymyślić ??? Z tym zabraniem to jak zwykle przesada. Na paragonie nie ma numeru i nazwy sprzętu. Tak myślę - sprawdzę w domu. Blef... Poza tym policja jest zbyt leniwa... Kiedyś wymuszali haracze. Nigdy nie zapłaciłem, ale za to zwiedziłem wiele łódzkich posterunków. Mam doświadczenie... :zebek:
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

markis pisze:To chyba zły sen. :szok: Co jeszcze mogą wymyślić ???
Abonament za radio samochodowe, legalność muzyki na płytach, czy ubrania nie mają podrabianych metek... Rząd szuka oszczędność, obywatel zostanie goły i bosy.
A do rzeczy, w terenie wystarcza mi mapa (ksero Messtischblatta z odręczną aktualizacją) i wbudowane poczucie kierunku.
ODPOWIEDZ