Witam wszystkich!
Wczoraj zdecydowałem, że warto skalibrować M-blattera do mojego GPSa Mio.
Nie takie to trudne jak mi się kiedyś wydawało!
To jest świetna rzecz i naprawdę polecam uzbrojenie się w technikę przy poszukiwaniach!
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz.
Do kalibracji starej mapy można ustawić max 9 punktów.
To sporo, ale przy dużej mapie wiadomo, że im więcej tym lepsza dokładność.
I teraz pytanie:
Jak można "dokalibrować" Ozziego na gorąco, czyli podczas działania?
Załóżmy, że zidentyfikowałem jakiś punkt charakterystyczny i na mapie i w rzeczywistości.
Stoję właśnie w tym miejscu, moją lokalizację widzi satelita. Chciałbym wskazać Ozziemu, żeby to on był punktem referencyjnym dla dalszych działań wg mapy...
Jak to zrobić?
OZI Explorer CE i dokalibrowanie GPS na "gorąco"
Witam,
Jeżeli chodzi o Oziego to dopiero gdzieś 8 może 9 razem wszedłem w drogi podczas kalibracji. To co w sieci siedzi w odniesieniu o różne Pułkowo i inne mi nie wchodziło. Dopiero w ustawieniu o dane dzisiejsze dostępne np. na geoportalu (krzyżówki dróg i ich współrzędne) wszystko weszło jak w masełko. Przykro mi ale nie wiem (możliwe, że nie ma takiej możliwości) jak kalibrować w terenie.
Pozdrawiam Szrekol
Jeżeli chodzi o Oziego to dopiero gdzieś 8 może 9 razem wszedłem w drogi podczas kalibracji. To co w sieci siedzi w odniesieniu o różne Pułkowo i inne mi nie wchodziło. Dopiero w ustawieniu o dane dzisiejsze dostępne np. na geoportalu (krzyżówki dróg i ich współrzędne) wszystko weszło jak w masełko. Przykro mi ale nie wiem (możliwe, że nie ma takiej możliwości) jak kalibrować w terenie.
Pozdrawiam Szrekol
Ja skonfigurowałem i skalibrowałem na podstawie treści stąd: http://www.topmap.pl/gps.htm#palmtop
wprawdzie stronka nieco stara i wersje już się lekko zdezaktualizowały... ale wszystko śmiga, więc mogę z czystym sercem polecić innym Forumowiczom.
Sprawdzałem z M-blatterem i na starej zabudowie w moim mieście.
Dokładność oceniam na 4-6 metrów, ale zdarza się, że się trochę rozjeżdża... i właśnie chciałbym poprawić dokładność dostosowując do bieżących punktów charakterystycznych, które się nie zmieniły przez te 80-70 lat... wieże ciśnień, stare budynki, krzyżówki -- one wszystkie mogłyby stanowić dodatkowe punkty referencyjne, jeśli, no właśnie jeśli da się je jakoś oznaczyć jakoś przydatnie dla Ozziego.
wprawdzie stronka nieco stara i wersje już się lekko zdezaktualizowały... ale wszystko śmiga, więc mogę z czystym sercem polecić innym Forumowiczom.
Sprawdzałem z M-blatterem i na starej zabudowie w moim mieście.
Dokładność oceniam na 4-6 metrów, ale zdarza się, że się trochę rozjeżdża... i właśnie chciałbym poprawić dokładność dostosowując do bieżących punktów charakterystycznych, które się nie zmieniły przez te 80-70 lat... wieże ciśnień, stare budynki, krzyżówki -- one wszystkie mogłyby stanowić dodatkowe punkty referencyjne, jeśli, no właśnie jeśli da się je jakoś oznaczyć jakoś przydatnie dla Ozziego.
Re: OZI Explorer CE i dokalibrowanie GPS na "gorąco"
ja właśnie próbuje oziego i cos nie tak .wgrałem messtischblatta 2288 i nic mi sie nie pokrywa , bardzo duze przekłamanie , też korzystałem z instrukcji na topmap . Może mi podpowiecie jak nanieść prawidłowe współżedne np tej mapy.A może macie już gotowe pliki do oziego , będe wdzieczny.
Przyłączę się ze swoim problemem odnośnie OZI Explorera.
Otóż przesiadłem się na telefon z systemem Android. Czy jest Wam znana odpowiednia wersja Ozi Explorera lub inny odpowiednik na platforme Android?
Otóż przesiadłem się na telefon z systemem Android. Czy jest Wam znana odpowiednia wersja Ozi Explorera lub inny odpowiednik na platforme Android?
na mapy.amzp.pl macie kalibracje do oziego dobra, akurat olsztyna nie widze blatta, wiekszosc jest, ale i w samym ozim dosc intuicyjnie mozna skalibrowac imho. ja mam w nokii wgranego trekbuddy czy jakos tak - pod jave i smiga znakomicie i celnie (sam sobie kalibrowalem zreszta 
pzdr

pzdr
no nie wiem co jest siatka mapy idealnie weszła w messtischblatta i dalej w terenie jest zle .
?????
?????
Co ja moge powiedzieć... sprawdź dokładnie punkty, siatka może byc dobrze widoczna i nie pokrzywiona, ale jeśli wpisałeś niewłaściwie dane wyjściowe STREFY (Central Meridian i False Easting, u mnie np. 21 i 7500000, czyli strefa 7), to w terenie się nie znajdziesz.tomeku pisze:no nie wiem co jest siatka mapy idealnie weszła w messtischblatta i dalej w terenie jest zle .
?????
Tu jest naprawde niezły opis: http://www.topmap.pl/gps.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Aha, i podpowiem jeszcze jedno, bo to może byc powodem błędów: zależy z którego roku jest mapa, bo ja mam blatty niektóre, gdzie w górnej części mapy znajduje się skala (pole Easting przy podawaniu punktów) zaczynająca od 45 (te późniejsze np. 1944 r.), podczas gdy Ozi pracuje w mojej strefie na wartościach południków zaczynających się od 75. Też zdarzyło mi się, że nie chciał wtedy mnie "znaleźć", wystarczyła podmiana pierszych cyfr w tych oknach.