opuszczony kościół ewangelicki w Wielbarku
opuszczony kościół ewangelicki w Wielbarku
Jako, że jestem fanem rowerów to też odwiedzam często Olsztyńską Stronę Rowerową. Natrafiłem tam na ciekawą trasę ze Szczytna na Wielbark później na Jedwabno i do Olsztyna. Bardzo ciekawa trasa. Najbardziej zaintrygował mnie kościół ewangelicki w Wielbarku. Myślę jednak, że cała trasa jest odlotowa. Macie tu linka do zdjęć tej świątyni http://www.rowery.olsztyn.pl/photo.php?f=&r=66 a tu do opisu trasy http://www.rowery.olsztyn.pl/?r=66
zgadza się! po kliknięciu na linkiem jest unikatowe zdjęcie z wnętrza tego kościoła w którym na ławach leżą ranni żołnierze. Ciarki po plecach przechodzą...Frozzer pisze: podczas 1szej wojny w tym kościele był urządzony lazaret
Zbieram ekipę na wypad w tamte strony (na razie bez łopaty - raczej rekraacyjnie rowerem).
-
Witam wszystkich.Tak się składa że pochodzę z Wielbarka a na dodatek mieszkałem obok kościoła.Kościół jest zdemolowany a najbardziej przyczynił się do tego remont z lat 80.Po tej rozpierdusze wyszło z pod podłogi i z pod tynku mnóstwo banknotów,gazet i kościelnych dokumentów.Trochę posiadam,jak by kogoś interesowało to mogę pokazać a także opisać parę historii związanych z kościołem ewangelicko-augsburskim.Pozdrawiam moje ukochane mazury.
Na zachętę:
Na zachętę:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Z ciekawostek jakie wygrzebałem w kościele to rzeczy pisane po polsku ale szwabachą.Odezwa do ludności z 1849r.(wiosna ludów) ,,Z Bogiem za Króla i Ojczyznę".I kilka kartek pod jakże odpowiednim tytułem ,,Nie pij jej".Wielbark jako przygraniczne tereny w ogromnej większości zamieszkiwany był przez ludność mówiącą po polsku i czującą się polakami.
Mam też jak pokazywałem wcześniej karty poczty wojskowej z okresu jak w kościele był lazaret.Są pisane ołówkiem,czas i kurz zrobił swoje, ja nie znam niemieckiego.Są też fragmenty kościelnych dokumentów,modlitw i gazet.
Mam też jak pokazywałem wcześniej karty poczty wojskowej z okresu jak w kościele był lazaret.Są pisane ołówkiem,czas i kurz zrobił swoje, ja nie znam niemieckiego.Są też fragmenty kościelnych dokumentów,modlitw i gazet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
-
-
-
-
Oj bo kiełbasiłem :http://www.wielbark.com.pl/index.php?section=10
Tu sobie możecie obejrzeć co można zrobić jeśli ma się tylko ochotę
Tu sobie możecie obejrzeć co można zrobić jeśli ma się tylko ochotę