Czy to Hitlerjugend
Czy to Hitlerjugend
Próbuje rozszyfrować napisy z fotki może ktoś będzie na tyle pomocny i czy ktoś wie gdzie na Warmi i Mazurach była szkoła Hitlerjugend

Według mnie to szkoła komendantów powiatowych w Nidzicy kurs 28 - niestety nie jestem pewien formacji - albo HJ albo SA
Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, 21:58 przez Andrew, łącznie zmieniany 2 razy.
witam
z tego co widac jest to zakonczenie jakiegos kursu,28 to moze rok,wydaje mi sie ze to technikum,czy HJ ,tego nie jestem taki pewny,chociaz..
na pewno Nidzica
z tego co widac jest to zakonczenie jakiegos kursu,28 to moze rok,wydaje mi sie ze to technikum,czy HJ ,tego nie jestem taki pewny,chociaz..
na pewno Nidzica
Ostatnio zmieniony 28 sie 2009, 18:35 przez s13, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrew ma racje, chodzi o szkolenie powiatowych "harcmistrzow"
HJ i zdjecie przedstawia uczestnikow kursu dwudziestego osmego (z kolei). W niemieckim 28. (z kropka) jest liczebnikiem porzadkowym i nie oznacza ani rocznika (byloby Jahrgang), ani roku prowadzenia kursu. W obu tych wypadkach zreszta zapis wygladalby "1928" 
P.S. Jest dzial "Stare fotografie", jest "Umundurowanie..." - moze ktorys z modow przygarnie ten post?
Bo z I WS ma raczej niewiele wspolnego... 

P.S. Jest dzial "Stare fotografie", jest "Umundurowanie..." - moze ktorys z modow przygarnie ten post?

- pulkownikL
Re: Czy to Hitlerjugend
tyle tylko mogę podpowiedzieć że SA to napewno nie jest,trochę pogrzebałem po trafieniu noża SA i tyle wiem,
- Blacek
- Kontakt:
Re: Czy to Hitlerjugend
Cześć!!!
Drugi od prawej w pierwszym rzędzie ma finkę HJ. 100% racji dla przedmówców.
Pozdrawiam!!!
Drugi od prawej w pierwszym rzędzie ma finkę HJ. 100% racji dla przedmówców.
Pozdrawiam!!!