Pomniki, cmentarze, tablice poległych

Wszystko co związane z eksploracją
Adler7

Post autor: Adler7 »

Cmentarz wojenny I - nr 2
Cmentarz wojenny II - nr 5, zdjęcie z mojego postu o nr 121 również go przedstawia. Cmentarz, który sfotografowałem to nr 6. Nr 4 z mapy to może być to miejsce ze zdjęć 2 i 3 z Twojego poprzedniego postu. Nr 3 to chyba cmentarz żydowski, a 1 muszę jeszcze sprawdzić.
Adler7

Post autor: Adler7 »

Cmentarz z okolic miejscowości Dubeninki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2008, 22:49 przez Adler7, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

Post autor: pucior »

Adler7 - Wielkie dzięki za kolejną brakującą lokalizację! Wcześniej umieszczone zdjęcia z Gołdapii, jak i uwagi co do lokalizacji również się przydały, efekty pod adresem:
http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/miejs ... kie/goldap

Czekam na dalsze sygnały, lokalizacje, zdjecia :)

Pozdrawiam
PucioR
Awatar użytkownika
bartman

re

Post autor: bartman »

Rogóż, gmina Lidzbark Warmiński. I Wś.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

Ciekawe znalezisko - tego pomnika brakuje jeszcze na naszej stronie. Wysyłam PW.
Awatar użytkownika
pucior
Kontakt:

Dubeninki:
http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/miejs ... /dubeninki

Rogóż:
http://www.rowery.olsztyn.pl/wiki/miejs ... skie/rogoz

Podziękować! :D
marti

Post autor: marti »

Odnalazła się płyta z pomnika pierwszowojennego w Morągu , odkrycia dokonał anonimowy miłośnik -zbieracz metali żelaznych . Płyta zostanie zabezpieczona i najprawdopodobniej trafi do morąskiego muzeum.
NBA

Post autor: NBA »

Witam
Może tu mi ktoś powie coś na temat tego pomnika.
Ja wiem tylko tyle że ten a.l Schlageter był niemieckim terrorystą, dokonał jakiegoś zamachu we francji, i na jego cześc nazwali tak dywizje piechoty (chyba). I dlaczego ten pomnik stoi akurat tu...tzn. we wsi Dąbrowa Górna tj. między Sątopami a wioską Lutry.
Swoją drogą ta trasa jest niesamowita, znalazłem tam kilka ciekawych rzeczy(prawdobodobnie grodzisko? o którym też nic nie moge znależć) niestety nie robiłem zdjęć ze względu na pogode, ale wiosna idzie więc pewnie za kilka dni sie tam wybiore i zrobie kilka zdjęc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bartman

coś podobnego

Post autor: bartman »

http://www.gryfino.info/printview.php?t ... e5c6af802c
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Przeczytałem jednym tchem. Dziękuję.
NBA. Trochę pokopałem w internecie.
Cyt."Albert Leo Schlageter był podporucznikiem. Bezpośrednio po I wojnie światowej należał do Freikorpsu "Organisation Heinz" (Freikorpsy to ochotnicze formacje wojskowe, tworzone wówczas w Niemczech głównie do walki z rewolucjonistami i do ochrony terytorium Rzeszy).W 1922 r. Schlageter wstąpił do NSDAP. W następnym roku brał udział w akcji sabotażowej na terenie okupowanego przez Frncuzów i Belgów Zagłębia Ruhry. Dowodzona przez ppor. Schlagetera grupa wysadziła w powietrze 15 marca 1923 r. tor kolejowy w miejscowości Kalkum. Znaczenie tego czynu było niewielkie. Schlageter został ujęty i stanął przed francuskim sądem wojskowym. Skazany na śmierć, 26 maja 1923 r. jako jedyny niemiecki żołnierz w całym okręgu Ruhry został rozstrzelany przez francuski pluton egzekucyjny. Miał 29 lat. Natychmiast stał się w Niemczech bohaterem narodowym. Był nazistą, lecz jako męczennik za sprawę narodową doczekał się uznania przez przedstawicieli niemal wszystkim kierunków politycznych w Rzeszy. Oprócz nacjonalistów (a zwłaszcza hitlerowców) był też przez pewien czas niezwykle czczony przez komunistów. Jego osobie poświęcił w 1923 r. znane przemówienie Karol Radek, jeden z przywódców Kominternu."
Hitler potrzebował męczennika narodowego, wzoru do naśladowania.
Jego imieniem nazywano ulice ( w Olsztynie - SchlageterstraBe - Osiedle nad jez. Długim), szkoły, stawiano kamienie itd. Dzisiaj powiedzielibyśmy - Schlagetermania. We wsi nie było ulicy to walnęli sobie kamyk. Tak myślę...
NBA

Post autor: NBA »

O właśnie to miałem na myśli Markis :D Myślałem że ten gośc ma coś wspólnego z tą wioską lub okolicami albo że chociaż któraś z dywizji tu gdzieś stacjonowała, przejade się niedługo na tą wioseczke i sie rozejże troche, może jeszcze coś ciekawego znajde.
A czy ktos wie jak dużo jest takich kamieni lub innych rzeczy upamiętniających tego drania w naszych rejonach?
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

NBA pisze:Witam.
Interesuje sie historią mojego miasta i okolic, a takze tym czego już nie ma albo raczej tego czego już nie widać.
Andrzej ! Zajrzyj na stronę http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=11505
Co do Twojego pytania o tego sk..., nie potrafię na nie odpowiedzieć. Kolega Meickel ( kopalnia wiedzy) , jest na naszym forum. Może On coś więcej będzie wiedział.... Na razie czekam na poprawę pogody i wybieram się do Markowa. Tam też jest kamień.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Post autor: Piłsudczyk »

Zdjęcia przykładowych stel z kwatery w północno-zachodniej części olsztyńskiego cmentarza wojskowego: groby Rosjan z I w.ś. i Niemców - sporo z okresu międzywojennego (to miejsce już jest na OSR, ale może komuś się przydadzą takie fotki).
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Schlageter to "bohater" wczesnej fazy ruchu narodowosocjalistycznego w Niemczech. Funkcjonował jako terrorysta w okupowanej przez Francuzów i Belgów Nadrenii. Schwytany i skazany na smierć po procesie. Na jego cześć napisano kiczowatą sztukę teatralną. Najsłynniejsza wypowiedź Schlagetera: "Kiedy słyszę słowo 'kultura' - wydobywam rewolwer!". Kamień zapewne na pamiątkę "bohatera".
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Autorem sztuki "Schlageter" był Hans Johst. Słynna kwestia brzmiała dosłownie: "Ilekroć słyszę słowo 'kultura', odbezpieczam rewolwer". Sam Schlageter nie był oficjalnie związany z NSDAP ani z SA, był rzaczej "bohaterem" Freikorpsów. "Bohaterami - męczennikami" ścisle hitlerowskimi byli, jak wiadomo, Horst Wessel (NSDAP) i jego odpowiednik z Hitlerjugend Herbert (czasem podawany jako Heinz) Norkus. Ciekawe, że u nas w Lidzbarku (Heilsbergu) była tylko ulica Norkusa.
ODPOWIEDZ