Wał przeciwpowodziowy

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
olsztyniak

Wał przeciwpowodziowy

Post autor: olsztyniak »

Czy szukał ktoś z Was na takim wale -- jak tak to z jakim skutkiem. Wiem że przy pogłębianiu rzeki wszystko szło na wał. :D
Awatar użytkownika
kwj

Post autor: kwj »

Też myślę o czymś takim, ale muszę poczekać do wczesnej wiosny ze względu na zarośla.
:wink:
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Szukałem przy Wiśle, w miejscu zwanym Gdańska Głowa. Tam wały były usypane z dawnych fortyfikacji ziemnych, jeszcze z czasów potopu szwedzkiego. Fantów trochę było, nawet tych z XVII wieku. Jednak gdy wybrałem się na chałdę piasku, którą wyciągnęła pogłębiarka, to nie znalazł4em totalnie nic.
marti

Post autor: marti »

Na wale nigdy nie szukałem ale podobny temat miałem nad kanałem Ostródzko-Elbląskim ( czy też odwrotnie) w Małdytach gdzie kiedys dane mi było zamieszkiwać jako brzdąc. Co pare latek przepływała przez kanał pogłębiarka wyrzucajac muł z kanału na brzeg. Jakie tam były fanty ...Ludzie mam swieżo w pamięci niemieckie garnki , wszelakiego rodzaju lufki. Połowe wioski bawiło się później w wojnę wyposazone w oryginałki hałerków i mauserków. To były lata. Teraz tak sie zastanawiam ile tam jeszcze mogło zostać drobnicy? Tak sobie myślę że jeszcze w tym sezonie może zdąrzę to sprawdzic.
ODPOWIEDZ