Podziemia w okolicach pl. Rosvelta w Olsztynie

Lata 1939-1945
Awatar użytkownika
szrekol

Post autor: szrekol »

Witam wszystkich,

Odnośnie niedalekich terenów centrum handlowego Alfa też mogę wtrąciś 3 grosze. Jakieś 17-18 lat temu kiedy bawilem się w harcerstwo zostawialiśmy wiadomości w jakimś prześciu, może piwnicy, która znajduję się poniżej prokuratury w gęstwinie krzaków, w kierunku działek. Wejście bardzo zamaskowane było przez gąszcz krzaków, było niwielkie, dalej prowadził krótki korytarzyk w kształcie litery "L", który kończył się zawaliskiem. Co obecnie się tak dzieje nie wiem. Może była to część większego kompleksu podziemnego?

Pozdrawiam Szrekol
duch

Post autor: duch »

Wrócę jeszcze do placu Roosevelta. Z tego co mi wiadomo, to w tym miejscu była po prostu zwarta zabudowa. Prawdopodobnie te mityczne podziemia są po prostu piwnicami wyburzonych domów. Oczywiście nie wyklucza to istnienia schronu. Tak wyglądał ten teren przed wojną:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Publiczne schrony przeciwlotnicze przeznaczone głównie dla przechodniów i podróżnych oraz dla pracowników i interesantów urzędów państwowych jak to napisał Stanisław Piechocki znajdowały sie: koło Dworca Głównego i Dworca Zachodniego, nieopodal dawnego targowiska przy dzisiejszych ulicach żeromskiego i Okrzei, koło nowego ratusza, naprzeciwko gmachu starostwa powiatowego, u zbiegu ulic Knosały i Szrajbera, przy skrzyżowaniu ulicy Staromiejskiej z ulicą św.Barbary na Starym Mieście oraz naprzeciwko koszar przy dzisiejszej ul.Armii Krajowej
neo2k

Post autor: neo2k »

Słyszałem o podziemiach łączących ratusz - sąd - areszt - dawną dyrekcje kolejową. Wejście w sądzie zostało odkryte podczas odbudowy w latach 70, po pożarze.
A na marginesie zapewne wiecie co się mieściło w piwnicach pod sądem w latach 50-tych?
Awatar użytkownika
zoz

Post autor: zoz »

Nie. Ja w każdym badz razie nic nie wiem.

Kod: Zaznacz cały

Słyszałem o podziemiach łączących ratusz - sąd - areszt - dawną dyrekcje kolejową.
Oj troche w to powatpiewam
neo2k

Post autor: neo2k »

Wiem o tym od człowieka, który pracował tam jako "techniczny" przez wiele lat. jednak tez do końca pewności nie miał. W wolniejszej chwili postaram się dowiedzieć czegoś więcej na ten temat u źródła.
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Widzę, że znikł mój post. Kolejna awaria forum.
Prawdopodobne jest istnienie między tymi budynkami poniemieckich tuneli serwisowych dowolnej sieci typu woda, gaz, kanalizacja - podobnie jak na Kortowie. To normalna infrastruktura miejska.
Awatar użytkownika
s13

Post autor: s13 »

witam
z tego co wiem to znaczna czesc Olsztyna miala takie podziemne przejscia
od szpitala miejskiego ,poprzez obecne podgrodzie,wiadukty,zamek,zatorze,az do dworca glownego.wszystko razem bylo polaczone.
no i sprawa wazna dla tego watku-jezeli to prawda [wedlug mojej wiedzy tak] to mogla by to byc niezla atrakcja turystyczna nad ktora miasto powinno sie gleboko zastanowic....
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2009, 17:29 przez s13, łącznie zmieniany 1 raz.
meickel
Kontakt:

Post autor: meickel »

Wiadukty na pewno były połączone z Dworcem Głównym, bo między wiaduktami, w łynie jest ujęcie wody dla wież wodnych przy Dworcu. Jednak co do atrakcyjności turystycznej takich podziemi...
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

w pełni zgodzę się z przedmówcą :cool:
Awatar użytkownika
von der Goltz

Post autor: von der Goltz »

neo2k pisze:Słyszałem o podziemiach łączących ratusz - sąd - areszt - dawną dyrekcje kolejową.
Ja slyszalem, od niemca ktory uciekl z Olsztyna w 45 wlasnie o tych tunelach z aresztu do dyrekcji kolejowej. Podobno na dziedzincu dyrekcji kolejowej rozstrzeliwalo gestapo ludzi ( i chyba mieli tam swoja siedzibe).
ODPOWIEDZ