Stroje żołnierzy Napoleońskich
Stroje żołnierzy Napoleońskich
Witam, potrzebowałbym się dowiedziec nieco o strojach żołnierzy Napoleońskich - z czego sie skladaly, jak wygladały, odnzaczenia, stopnie itp.
Czy ktoś wie coś na ten temat?
Czy ktoś wie coś na ten temat?
Armię francuska cechowała różnorodnoiść mundurów i uzbrojenia, inne nakrycia głowy,inne buty, inne ładownice i pasy, odmienna broń palna i biała. Różnice występowały nawet na szczeblu regimentu. Inne były mundury rekrótów, doświadczonych żołnierzy i wiarósów. Rózniły sie mundury paradne od koszarowych a koszarowe od frontowych. W 1793 roku zostały wprowadzone nowe mundury dla całej piechoty, która dotychczas nosiła w wiekszości białe mundury. Składały sie one z ciemnoniebieskiego surdutu ze szkarłatnym kołnierzem i wyłogami oraz szerokich białych spodni.Najczęściej jednak żołnierze nie mieli przepisowych mundurów z racji dotkliwych braków w zaopatrzeniu odpowiedmniego sukna. Zdarzało się zwłaszcza w polu , że mieli ubrania cywilne a ich związek z armią podkreślał jedynie dwurożny kapelusz z regulaminową kokardą.Po zwycięstwie pod Austerlitz, Napoleon zdecydował sie na zasadniczą reformę mundurową.Dwurożne kapelusze zastapiono czakami które o wiele lepiej osłaniały głowę przed ciosami szabel. 25 kwietnia 1806 roku piechota liniowa otrzymała białe mundury nawiazujace tradycją do uniformów armii królewskiej. Jednak kampania 1806-1807 wykazała ich zupełną nieprzydatność i 2 października 1807 cesarz postanowił przywrócić mundury niebieskie ( miał kaprysy co?)
Od 1807 roku obowiązywał więc mundur niebieski , w zasadzie przyjety dla wszystkich regimentów. Wyłogi takich mundurów były białe, kołnierze i obszycia szkarłatne. Płaskie guziki wytłoczone z miedzi miały wytłoczony nr pułku.Nieco bogatsze mundury mieli ci żołnierze którzy tworzyli czoło kolumn marszowych batalionów piechoty, saperzy i orkiestranci.19 strycznia 1812 roku Napoleon wprowadził nowe mundury piechoty według regulaminu opracowanego przez mjr.Bardina. Celem tej zmiany było ujednolicenie zbyt różnorodnych i dowolnych uniformów i pewne jej uproszczenie.

Od 1807 roku obowiązywał więc mundur niebieski , w zasadzie przyjety dla wszystkich regimentów. Wyłogi takich mundurów były białe, kołnierze i obszycia szkarłatne. Płaskie guziki wytłoczone z miedzi miały wytłoczony nr pułku.Nieco bogatsze mundury mieli ci żołnierze którzy tworzyli czoło kolumn marszowych batalionów piechoty, saperzy i orkiestranci.19 strycznia 1812 roku Napoleon wprowadził nowe mundury piechoty według regulaminu opracowanego przez mjr.Bardina. Celem tej zmiany było ujednolicenie zbyt różnorodnych i dowolnych uniformów i pewne jej uproszczenie.

Czy jeszcze ktoś posiada wiedze na ten temat?
Potrzebowałbym także opis mundurów zołnierzy Polski w epoce Napoleonskiej.
Marti: podesłałbyś mi te obrazki na pocztę? shadk-k@wp.pl lub golotato@interia.pl
Potrzebowałbym także opis mundurów zołnierzy Polski w epoce Napoleonskiej.
Marti: podesłałbyś mi te obrazki na pocztę? shadk-k@wp.pl lub golotato@interia.pl
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 16:48 przez ShaD, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki 
Mógłbyś mi jeszcze tylko dorzucić opisy tych obrazkow? tzn opisy tego co sie na nich znajduje..
I propo pierwszego obrazka wysłanego w twoim drugim poscie: wiesz moze do czego słuzyła ta złota szpileczka z łańcuszkiem?
Marti, ok nie spieszy mi sie z tym że mam na jutro przygotowac referat o tych strojach;/

Mógłbyś mi jeszcze tylko dorzucić opisy tych obrazkow? tzn opisy tego co sie na nich znajduje..
I propo pierwszego obrazka wysłanego w twoim drugim poscie: wiesz moze do czego słuzyła ta złota szpileczka z łańcuszkiem?
Marti, ok nie spieszy mi sie z tym że mam na jutro przygotowac referat o tych strojach;/
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
- Manufaktura Dzika
- Kontakt: