reklama

Propozycje nowych działów, problemy techniczne, itp
Awatar użytkownika
Nessa
Kontakt:

reklama

Post autor: Nessa »

Mam pytanie. Czy moglabym za zgoda panow wstawic na swojego babskiego bloga Wasze znaleziska z adnotacja czyje to i ze pobrane z forum?
Dosc duzo osob do mnie zaglada wiec jakas to forma reklamy by byla. Chyba, ze nie - to wtedy pytania nie bylo.

Aha ..niektore fotki musialabym z lekka przerobic bo...powiem szczerze ze reklamowe nie sa.

Pozdrawiam
Nessa
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Jasne, nie ma żadnego problemu :)
asdic321

Post autor: asdic321 »

Tworas pisze:Jasne, nie ma żadnego problemu :)
Hmm, a nie pyta sie (np PW) w takich razach poszczegolnych znalazcow? :roll:
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

asdic321 pisze:
Tworas pisze:Jasne, nie ma żadnego problemu :)
Hmm, a nie pyta sie (np PW) w takich razach poszczegolnych znalazcow? :roll:
no może nie dokładnie się wyraziłem, chodziło mi o
i ze pobrane z forum
:)
Awatar użytkownika
Nessa
Kontakt:

Pytanie sie poszczegolnych wlascicieli na PW ma sens ale....
Zalozmy ze wstawilam na bloga Twoj guzik (fajnie to brzmi :D ) na co wczesniej wyraziles zgode na PW...z dopiskiem ze wlascicielem guzika jestes Ty a zdjecie zostalo pobrane z www..... Reakcja moze byc taka ( a juz tak mialam na swoim forum) ze upszejmy kolega publicznie na tym forum oskarzy mnie o publikowanie Twojego guzika...potem nastapi tlumaczenie ze przeciez Ty wiesz o tym...potem przeprosiny i...balagan gotowy..dlatego wole ogolnie na forum zapytac...i tak jak bede chciala cos zareklamowac to pod Waszym postem publicznie sie zapytam.

Panimali?
:D
asdic321

Droga Nesso,
Jesli powolujesz sie na cos zmieszczonego w Sieci z podaniem zrodla - nie musisz pytac nikogo o zgode, podobnie jak w przypadku innych publikacji :D. Skoro jednak decydujesz sie juz na taka prosbe, co zawsze jest uprzejme i w dobrym tonie :D , to wydaje mi sie ze powinnas ja kierowac raczej do autorow poszczegolnych zdjec a nie do calego Forum. Bo ono akurat do autorskich fotografii zadnych praw nie posiada :D
Awatar użytkownika
Nessa
Kontakt:

To jest skierowane do autora ale publicznie.
Widze ze nie rozumiemy sie.
Sprobuje inaczej napisac.
Tutaj zadalam pytanie ogolne, zeby nie bylo nieporozmunien, bo nie kazdy czyta wszystkie watki.

A pytanie do autora skierowane by bylo indywidualnie w jego wlasnym osobistym poscie.

Oj widze ze namieszalam.

Chyba odpuszcze...z dugiej strony szkoda, bo znajdujecie takie SKARBY i szkoda je chowac do "szuflady"

Buziaki niedzielne
Nessa
asdic321

Nessa pisze:(...)Oj widze ze namieszalam.
Chyba odpuszcze...(...)
A to zupelnie niepotrzebnie! :D Moje pytanie/watpliwosci kierowalem przeciez nie pod Twoim adresem! :D Rozbawila mnie raczej ta gotowosc Tworasa do udzielania "zezwolen" - calkowicie w tym miejscu usprawiedliwiona, bo wynikla zapewne z gorliwej atencji dla plci nadobnej :D :D :D
marti

Post autor: marti »

Nessa pisze:...z dugiej strony szkoda, bo znajdujecie takie SKARBY i szkoda je chowac do "szuflady"

Buziaki niedzielne
Nessa
Skarby nie są w szufladzie , niektóre można obejrzeć tu http://www.wmfp.pl/forum/viewtopic.php?t=1924
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

jeżeli chodzi o moje fotki - to ja zgody nie wyrażam
asdic321 pisze:Droga Nesso,
Jesli powolujesz sie na cos zmieszczonego w Sieci z podaniem zrodla - nie musisz pytac nikogo o zgode, podobnie jak w przypadku innych publikacji :D
co innego powoływać się - w tym wypadku podać LINK do forum i do postu

a co innego przeklejać zdjęcie - co byłoby plagiatem. Ciekawe w jakich to publikacjach umieszcza się czyjeś zdjęcia bez pytania autora ??????
duch

Post autor: duch »

Zanim zrobi się tu zadyma na całego, wrzucę trochę teorii:

- "USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r.o prawie autorskim i prawach pokrewnych" : http://www.patpol.pl/DzU/D2000.80.904.j.pdf
- streszczenie ustawy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie
- co się wiąże z powyższym odnośnie fotografii: http://www.mroczek.com.pl/oferta/foto_faq.htm

Nie jestem prawnikiem, ale postaram się to podsumować na swój chłopski rozum. Jeśli jestem w błędzie, to proszę fachowców o sprostowanie:

Każde zdjęcie jest chronione prawami autorskimi. Jeśli nie uzyskano wyraźnej zgody autora, na publikację jego pracy, należy domyślnie przyjąć, że takiej zgody nie ma. Jeśli otrzymało się zgodę właściciela praw na publikację, należy i tak podać autora i źródło fotografii. Zwolnione z konieczności uzyskania zgodny jest cytowanie, czyli korzystanie z fragmentów czyjegoś dzieła, oczywiście podając jego autora i źródła (o tym pisał asdic321). W przypadku publikowania fotografii, w grę wchodzi jednak całość czyjejś pracy, więc w tym wypadku raczej nie da się skorzystać z tej "furtki".

Podsumowując, droga Nesso wg mnie, musisz jednak uzyskać odrębną zgodę autora każdego zdjęcia, które chcesz wrzucić na swoją stronę a także opisać, kto je zrobił i skąd je pobrałaś.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2009, 14:53 przez duch, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nessa
Kontakt:

Dziekuje za odpowiedź. :D
asdic321

Dzieki Duchu za podbudowe teoretyczna i porzadkowanie dyskusji :)
Frozzer pisze: co innego powoływać się - w tym wypadku podać LINK do forum i do postu a co innego przeklejać zdjęcie - co byłoby plagiatem. Ciekawe w jakich to publikacjach umieszcza się czyjeś zdjęcia bez pytania autora ??????
Frozzer, to troche nie tak! Decydujac się na pokazywanie czegos w Sieci wystawiasz to de facto na widok publiczny, a wiec publikujesz - na takiej samej zasadzie jak w wydawnictwie papierowym. Tak samo tez się z tego korzysta, a wiec jeśli cos jest zapozyczane to tylko z podaniem autora i zrodla. Plagiatem zas jest kopiowanie i przypisywanie sobie autorstwa cudzej pracy.
A na pytanie o publikacje zdjec bez zgody autora - weź proszę do reki jakikolwiek album z fotografia historyczna :D
duch pisze: Każde zdjęcie jest chronione prawami autorskimi. Jeśli nie uzyskano wyraźnej zgody autora, na publikację jego pracy, należy domyślnie przyjąć, że takiej zgody nie ma. Jeśli otrzymało się zgodę właściciela praw na publikację, należy i tak podać autora i źródło fotografii. Zwolnione z konieczności uzyskania zgodny jest cytowanie, czyli korzystanie z fragmentów czyjegoś dzieła, oczywiście podając jego autora i źródła (o tym pisał asdic123). W przypadku publikowania fotografii, w grę wchodzi jednak całość czyjejś pracy, więc w tym wypadku raczej nie da się skorzystać z tej "furtki".
Duchu, obiema rekami podpisuje sie za ochrona praw autorskich - i na Forum, i wszedzie - ale nie można tez popadac w paranoje! Skoro kazde zdjecie ma być w ten sposob chronione, to co z fotografia w moim dowodzie? Czy mam się nia prawo poslugiwac jako wlasciciel? Bo przeciez kupujac toto u fotografa nie zawieralem z nim umowy o zrzeczenie się praw autorskich! :D
duch

Post autor: duch »

asdic321 pisze:Skoro kazde zdjecie ma być w ten sposob chronione, to co z fotografia w moim dowodzie? Czy mam się nia prawo poslugiwac jako wlasciciel? Bo przeciez kupujac toto u fotografa nie zawieralem z nim umowy o zrzeczenie się praw autorskich! :D
W takim przypadku Ty jesteś właścicielem wizerunku przedstawionego na zdjęciu i to fotograf musiałby pytać Ciebie o zgodę, gdyby chciał je gdzieś opublikować. Gdyby natomiast zdjęcie było traktowane jako dzieło artystyczne, to wtedy prawa autorskie należą do fotografa. No ale wtedy musiałby Ci zapłacić jako modelowi ;)
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

asdic321 - poczytaj ustawę, wtedy podyskutujemy
Zablokowany